- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
ΣΥΡΙΖΑ και στρατηγική έντασης
«Αφού έχασε το στοίχημα της διακυβέρνησης, έχασε το στοίχημα της αντιπολίτευσης»
Η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και η εικόνα της διχασμένης Ελλάδας.
Οι συνεχιζόμενοι καβγάδες για τις περιβόητες υποκλοπές και η πρόσφατη παράσταση του κ. Τσίπρα στο Κοινοβούλιο, μαζί με την απαίτηση για «διάλυση της Βουλής», δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να βγει στο περιθώριο. Και μάλιστα με ένα κλαψούρισμα, όχι με έναν εντυπωσιακό κρότο. Αφού έχασε το στοίχημα της διακυβέρνησης, έχασε το στοίχημα της αντιπολίτευσης: ίσως η στρατηγική της έντασης την οποία εφαρμόζει να ικανοποιεί τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του που είναι συνηθισμένοι στις υπεραπλουστεύσεις, στις σκιαμαχίες και στα ψέματα - όμως, οι περισσότεροι Έλληνες έχουν απομακρυνθεί από αυτό το σχήμα κομματικής και δήθεν ταξικής εχθρότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται σήμερα ως κόμμα της παλιάς σχολής, εξωκοινοβουλευτικό και εξωθεσμικό, το οποίο προσπαθεί να δημιουργήσει αίσθημα ανασφάλειας στον πληθυσμό ώστε οι πολίτες να αναζητήσουν καταφύγιο σε μια ισχυρή αριστερή, «αντιφασιστική» κυβέρνηση: καλλιεργεί την ιδέα ότι ζούμε σε αυταρχικό καθεστώς μυστικών υπηρεσιών και παρακράτους, άκρατου νεοφιλελευθερισμού και υποδούλωσης στο Μεγάλο Κεφάλαιο. Και εφόσον πάθαμε όσα μάθαμε από την επάρατη χούντα του Μητσοτάκη, πρέπει τώρα να ξανανοίξει ο δρόμος για μια επιστροφή στο «καλό» αυταρχικό καθεστώς με τις «καλές» μυστικές υπηρεσίες, το «καλό» παρακράτος και την καλοπροαίρετη συγχώνευσή του με τον κομματικό μηχανισμό.
Η συριζαϊκή αντιπολίτευση αντέγραψε, ανεπίγνωστα -μιας και δεν έχει ούτε γνώσεις, ούτε γνώση- τη στρατηγική της έντασης που έχει δοκιμαστεί πλειστάκις στο παρελθόν από φασιστοειδείς ακροαριστερές και ακροδεξιές ομάδες και η οποία, σε ορισμένες χρονικές περιόδους, περιελάμβανε συνωμοσίες, υπόγειες διασυνδέσεις και τρομοκρατία. Ο στόχος του είναι να διαβρώσει ακόμα περισσότερο η σχέση του πολίτη με το κράτος· να χάσουμε κάθε εμπιστοσύνη στο πολίτευμα και στους θεσμούς, να βροντοφωνάξουμε «Όλοι είναι ψεύτες και κλέφτες!». Κάτι τέτοιο δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί: οι Έλληνες σέρνουν πίσω τους οθωμανικές συνήθειες και προσλήψεις της πραγματικότητας. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να συλλάβει κάποιο δύσκολο στόχο: βαδίζει σε πεπατημένες οδούς ψυχολογικού πολέμου, δυσφήμισης και μαύρης προπαγάνδας. Όποιος δεν του κάνει τα χατίρια γίνεται ευάλωτος σε λασπολογία· κι αν ένα μέρος του πληθυσμού τού γυρίζει την πλάτη, επιδίδεται σε επιχειρήσεις «διαίρει και βασίλευε» στρέφοντας τους μεν εναντίον των δε. Η διαδικασία «διαίρει και βασίλευε» προβλέπει την ενθάρρυνση του κοινωνικού κατατεμαχισμού μέσω της αντίθεσης εχόντων-μη εχόντων και μέσω της επίκλησης του φασισμού για οποιαδήποτε ιδέα ή ενέργεια δεν ταιριάζει με το αριστερό αφήγημα. Ως συνιστώσα της ρητορικής της συριζαϊκής αντιπολίτευσης, η προπαγάνδα συνοδεύεται από υπερβολική διόγκωση των αδυναμιών της κυβέρνησης, από διαστρέβλωση οποιασδήποτε κυβερνητικής επιτυχίας κι από εκείνο το πνεύμα της μιζέριας που καθιστά τον καθένα από μας θύμα της άτιμης κοινωνίας. Στη βάση αυτής της τακτικής δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει ιδιαίτερη ανάλυση: υπάρχει ανοησία, άγνοια της ιστορίας, μη κατανόηση του κόσμου, ανεντιμότητα. Η υπόθεση Καλογρίτσα, τα ψέματα περί «μικρής Μαρίας», η πλήρης απροθυμία συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα, οι προσπάθειες αποσταθεροποίησης, η στήριξη παράλογων αιτημάτων διαφόρων κοινωνικών ομάδων - όλα αυτά και πολλά άλλα δίνουν την εικόνα μιας Ελλάδας χωρισμένης στα δύο, ανίσχυρης και παραπαίουσας, όπου ακόμα και η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται από πιέσεις, προσωπικές επιδιώξεις και επιθυμίες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.