Πολιτικη & Οικονομια

Ο Νίκος Παππάς δεν θα προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο για να απολογηθεί

Καλείται ως μάρτυρας ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Παππάς
© ΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINSSI

Ειδικό Δικαστήριο - Νίκος Παππάς: Διά των δικηγόρων η απολογία του - Η κλήτευση νέου μάρτυρα και η κατάθεση του Κώστα Βαξεβάνη

Ο Νίκος Παππάς δεν θα προσέλθει στο Ειδικό Δικαστήριο προκειμένου να απολογηθεί, όπως έκαναν γνωστό οι δικηγόροι του.

«Ο Παππάς δεν θα έρθει, θα απολογηθεί δι' ημών», φέρεται να ενημέρωσαν οι δικηγόροι του, Ο Νίκος Παππάς έχει τη δυνατότητα να μην παραστεί στο δικαστήριο, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όπως είναι γνωστό από το νόμο περί ευθύνης των υπουργών ο κ. Παππάς έχει τη δυνατότητα να μην παραστεί στο Ειδικό Δικαστήριο. Επιπλέον, οι συνήγοροι του Νίκου Παππά ζήτησαν να κλητευθεί ως μάρτυρας ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα

Ειδικό Δικαστήριο: Γιατί οι δικηγόροι του Νίκου Παππά καλούν ως μάρτυρα τον Ιωάννη Βλαδίμηρο Καλογρίτσα

Όπως σημείωσε ο Γιάννης Μαντζουράνης, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του Νίκου Παππά, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας «έχει άμεση προσωπική συμμετοχή σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, για να ξεκαθαριστεί εάν ο γιος ήταν μπροστινός του πατέρα ή το ανάποδο. Πάντως, είναι αυτός που έχει υπογράψει όλα τα χαρτιά. Υποβάλλουμε αίτημα να κληθεί και να εξεταστεί». 

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του Χρήστου Καλογρίτσα, σχολίασε σχετικά με την κλήτευση του μάρτυρα. «Δεν έχουμε αντίρρηση να προσέλθει ο οποιοσδήποτε μάρτυρας αν και δεν βλέπουμε καμία δυνατότητα ουσιώδους συνεισφοράς στην κρίση σας. Απαίτησαν ένα πρόσωπο με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, το οποίο εξ αρχής είχε εκφράσει τη διαφωνία του με όλα αυτά. Εάν το δικαστήριο δεχθεί να έρθει κι εμείς θα προτείνουμε άλλους τρεις μάρτυρες».

Η εισαγγελέας της έδρα, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, τάχθηκε υπέρ του αιτήματος των συνηγόρων του Νίκου Παππά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι από την αρχή θα έπρεπε να έχει κληθεί. Θεωρώ ότι δεν βλάπτει να προσέλθει». Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει.

Ειδικό Δικαστήριο: Τι κατέθεσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης

Στο Ειδικό Δικαστήριο κατέθεσε σήμερα ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Κατά την κατάθεσή του, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική του πορεία, την πορεία της εφημερίδας Documento και του περιοδικού Hot Doc, αλλά και στις σχέσεις του με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα, όπως και τη σύγκρουσή του με τον τελευταίο. Επίσης, ο μάρτυρας απέκλεισε ότι τα τρία εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής των τηλεοπτικών αδειών διατέθηκαν για την εφημερίδα Documento. Ακόμη, ο μάρτυρας ανέφερε, ότι η σύγκρουση του με τον κ. Καλογρίτσα ξεκίνησε από τις πρώτες ημέρες της έκδοσης της εφημερίδας Documento, καθώς υπήρχαν ρεπορτάζ και έντονη κριτική για τη σύζυγο του Πρωθυπουργού, για το διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος Ιωάννη Στουρνάρα, κ.λπ.

«Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας Documento ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κ.λπ. Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ των Χούρι (της εταιρείας CCC), μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας», υποστήριξε ο Κώστας Βαξεβάνης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο εκδότης υποστήριξε ότι όταν ενδιαφέρθηκε να εκδώσει εφημερίδα τον πλησίασαν διάφοροι επιχειρηματίες ως επενδυτές. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν ο Χρήστος Καλογρίτσας. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαφωνίες κατέληξαν να είναι εκδότης ο Χρήστος Καλογρίτσας. «Υπογράψαμε ένα συμφωνητικό ότι σε 7 μήνες εφόσον όλα πάνε καλά, εγώ θα δεχθώ να μπω μέτοχος, θα του παραχωρήσω το 50% του τίτλου κι θα γίνουμε συνέταιροι», κατέθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης και συνέχισε λέγοντας ότι ήδη από το δεύτερο φύλλο της εφημερίδας υπήρξαν διαφωνίες με τον Κ. Καλογρίτσα, ο οποίος ενοχλήθηκε από ο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που αφορούσε τον Γ. Στουρνάρα. Ακολούθησαν άλλα πρωτοσέλιδα που προκάλεσαν σφοδρή σύγκρουση μεταξύ τους.

Ακόμη, ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε: «Λίγες μέρες μετά, τον Ιανουάριο του 2017 -συνέχισε ο μάρτυς- διαβάζω στον Βηματοδότη ότι ο κ. Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Attica Βank και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα, συναντήθηκε με τον διώκτη του. Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το Documento. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: "Τι είναι αυτά που κάνεις;" Του είπα ότι εγώ αποχωρώ από το Documento και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το Documento και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κ.λπ., κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας είναι μια χαρά, τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της».

Απαντώντας σε ερωτήσεις του αναπληρωματικού εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Ασπρογέρακα ο μάρτυρας είπε: «Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξε παρέμβαση Παππά προς τον Καλογρίτσα, ούτε μου είχε μεταφέρει ο Καλογρίτσας ότι ακούει προστάγματα Παππά ή οποιουδήποτε τρίτου προσώπου, ότι δηλαδή δεχόταν εντολές ή ότι ο υπουργός έδινε τέτοιες εντολές. Για την έκδοση του Ντοκουμέντου δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», πρόσθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

Ειδικό Δικαστήριο: Τι δήλωσαν οι συνήγοροι του Νίκου Παππά για την κατάθεση Βαξεβάνη

Σε ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι του Νίκου Παππά σχολίασαν όσα κατέθεσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. «Ο κ. Βαξεβάνης επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή Παππά στο Documento και ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχειρούσε να κρύψει αποκαλύψεις που αφορούσαν Μητσοτάκη, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα Ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, κατέθεσε στο ειδικό δικαστήριο ότι ο κ. Νίκος Παππάς ουδεμία ανάμειξη είχε στην έκδοση της (τότε) εφημερίδας του κ. Καλογρίτσα το 2017 και ουδεμία παρέμβαση έκανε στη θεματολογία του φύλλου, του όποιου ήταν τότε διευθυντής ο μάρτυρας. Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο κ. Καλογρίτσας ουδέποτε του είπε "πάρε να ενημερώσεις τον Παππά" ούτε του ανέφερε ότι "υπακούει σε εντολές και προστάγματα του κ. Παππά ή τρίτου". Παρόλο που το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Παππάς είχε τον απόλυτο έλεγχο της εφημερίδας, ο κ. Βαξεβάνης το αρνήθηκε κατηγορηματικά και, μάλιστα, είπε ότι αυτό το θεωρεί προσβολή στο πρόσωπό του και μόνο που λέγεται.

» Αντιθέτως, όπως κατέθεσε, παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων έκανε ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας, παρά την αρχική του δέσμευση ότι θα μείνει αμέτοχος ως προς το δημοσιογραφικό τους έργο. Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη, ο τότε εκδότης της εφημερίδας είχε αντιδράσει έντονα πολλές φορές σε αποκαλύψεις που αφορούσαν τον κ. Μητσοτάκη και την εφημερίδα Κήρυκας Χανίων, τον κ. Αβραμόπουλο και τη σύζυγο του κ. Στουρνάρα, στον οποίο ο μάρτυρας απέδωσε την επιδίωξη "να κλείσει το Documento". Επιδίωξη που ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να κατέθεσε στον κ. Καλογρίτσα σε κατ ιδίαν συνάντησή τους στα γραφεία της ΤτΕ, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, και ενώ τα δάνεια του δεύτερου παρέμεναν "ακάλυπτα" και ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας Αττικής για παράνομες δανειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και της Τοξότης Α.Ε. Οι αποκαλύψεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τις οποίες ο κ. Καλογρίτσας δεν ήθελε να προβάλλονται, ήταν και ο λόγος της ρήξης του τότε διευθυντή και του τότε εκδότη του εντύπου.

» Ο κ. Βαξεβάνης, επικαλούμενος το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο δικαστήριο και παλαιότερα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Πρώτου Θέματος, επεσήμανε ότι έχει αποδειχθεί και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι στο Documento δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ από τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητική επιστολής, όταν αυτή επεστράφη στην οικογένεια Καλογρίτσα μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι ο ίδιος και η εφημερίδα έχουν στοχοποιηθεί και έχουν βρεθεί στο κέντρο ενός σχεδίου οικονομικής ασφυξίας και "δολοφονίας χαρακτήρα", λόγω των αποκαλύψεών τους για το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, την offshore της συζύγου του, τις δραστηριότητες της συζύγου Στουρνάρα, κ.ά. Ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχειρούσε να αποδώσει στον εαυτό του ιδιότητες και επαφές, για διάφορα θέματα, που όμως δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα, ενώ αμφισβήτησε, ρητά και κατηγορηματικά, την αφοσίωση του επιχειρηματία στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια ακόμα συνεδρίαση, λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρος τόσο ο ρόλος του κ. Καλογρίτσα όσο και η μη εμπλοκή του κ. Παππά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τρίτων. Το σχέδιο πολιτικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού έχει πέσει στο κενό». 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ