Πολιτικη & Οικονομια

Αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Για «μικροκομματική σκοπιμότητα» μιλά η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη - Η ανησυχία του Αλέξη Τσίπρα

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα
© Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Γλυπτά του Παρθενώνα: Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματική αντιπολίτευσης για το ζήτημα του επαναπατρισμού τους

Την ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ζήτημα του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και για τα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών που μιλούν για δανεισμό ή για ανταλλαγή εξέφρασε, το πρωί του Σαββάτου (07/01), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν μπορείς να δανειστείς κάτι που σου ανήκει.

«Το βασικό σημείο της ανησυχίας μας δεν είναι τόσο η ανησυχία που αφορά την ένταξη μιας εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής σημασίας υπόθεσης στα ευτελή όρια μιας προεκλογικής επικοινωνίας. Η ανησυχία πηγάζει από δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών στον βρετανικό Τύπο που μιλούν για δανεισμό ή για ανταλλαγή», δήλωσε ο κ. Τσίπρας συζητώντας για το θέμα σε συνάντηση του με το Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), και με αντιπροσωπεία του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς και Νήσων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπογράμμισε ότι «αυτό είναι έξω από κάθε πλαίσιο και ηθικής αλλά και νομικής διάστασης». Διότι, τόνισε, «η θέση της ελληνικής δημοκρατίας είναι σαφώς και ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO απ' όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος ή καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα, πόσο δε περισσότερο δικαίωμα ιδιοκτησίας, στα παρανόμως αποσπασθέντα, στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι «αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραγράψει», τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να δανείσεις ή να ανταλλάξεις κάτι που δεν σου ανήκει». Είπε ότι αυτό που πρέπει να γίνει δεν είναι να ξεκινήσει μια άγονη αντιπαράθεση επί ενός ζητήματος που οφείλει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίς, αλλά να υπάρξει επίσημη ενημέρωση και στις πολιτικές δυνάμεις και στα θεσμικά όργανα της κοινότητας των Ελλήνων αρχαιολόγων που για χρόνια δίνουν αυτόν τον αγώνα. Επιπλέον σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει «άμεση αποσαφήνιση ότι κανείς δεν μπορεί να κινηθεί έξω από αυτό το πλαίσιο που τα τελευταία 40 χρόνια, από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, έχει χαραχτεί και όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις το ακολουθούν».

Αλέξης Τσίπρας
© EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Απάντηση Μενδώνη σε Τσίπρα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Λίγη ώρα αργότερα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας απάντησε στις δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση τον μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη.

Ολόκληρη η απάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής και της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Οι ενέργειές της είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021 που αναγνωρίζει το θέμα ως διακρατικό, την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan, την ενίσχυση του διεθνούς κλίματος και την πλήρη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Βρετανία υπέρ του ελληνικού αιτήματος.

Ο κ. Τσίπρας, που επί τεσσεράμισι χρόνια ως πρωθυπουργός, δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, σήμερα εμφανίζεται να ανησυχεί. Οφείλει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση αυτή, όπως έχει πολλές φορές αποδείξει, ξέρει να διαπραγματεύεται και να κατακτά τους στόχους της. Αυτό κάνει και στην περίπτωση της οριστικής επιστροφής των Γλυπτών στην Αθήνα, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών. Σε ένα τόσο μεγάλο και εθνικό ζήτημα θα αναμέναμε τη συστράτευση όλων. Κάποιοι επιλέγουν και στο θέμα αυτό, να πορεύονται με βάση το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά, τους μικροκομματικούς τους υπολογισμούς».

Τσαπανίδου για Γλυπτά του Παρθενώνα: Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις

«Τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση. Μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας. Ας μην υποπέσει σ' αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνδη.

Ειδικότερα, η κα Τσαπανίδου αφού επισημαίνει ότι «η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα, είναι μια υπόθεση που ενώνει όλους τους Έλληνες, πάνω από κομματικές ταμπέλες» και ότι «ο αγώνας για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι εθνικός και διαρκεί δεκαετίες», αναφέρει ότι «οι ανησυχίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης, είναι εύλογες, καθώς προκύπτουν μετά από σειρά δημοσιευμάτων στον βρετανικό Τύπο που μιλάνε για δανεισμό και ανταλλαγή των γλυπτών, αλλά και δημοσιευμάτων στον ελληνικό Τύπο που κάνουν λόγο για υβριδική λύση».

«Η κυβέρνηση, λοιπόν», σημειώνει, «οφείλει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι σημαίνει και τι συνιστά υβριδική λύση και να ενημερώσει τις πολιτικές δυνάμεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων». Αναφέρει, επιπλέον, ότι η υπουργός Πολιτισμού «η οποία επιχειρεί με αιχμές να μετατρέψει ένα τόσο κρίσιμο θέμα, σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης, ας μην ξεχνά ότι το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ο δρόμος για τη μετέπειτα θετική απόφαση της UNESCO, με την υιοθέτηση σύστασης που αναγνώριζε ρητά την ηθική, πολιτιστική και νομική διάσταση της επανένωσης των γλυπτών».

Καταληκτικά, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «τα γλυπτά του Παρθενώνα, είναι εθνικής αλλά και οικουμενικής σημασίας υπόθεση» και πως «μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν την εργαλειοποίησε, δεν προσπάθησε να αποκομίσει πρόσκαιρα μικροπολιτικά οφέλη μιας προεκλογικής επικοινωνίας». «Ας μην υποπέσει σ' αυτό το ατόπημα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», σημειώνει.

Μάντζος: Να υπάρξει σοβαρή ενημέρωση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Το ζήτημα της διεκδίκησης της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Ειδικότερα τόνισε, με βάση τη σχετική ενημέρωση από το γραφείο Τύπου, πως «χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Όχι βιασύνη, αλλά ούτε αδιαφορία και αβελτηρία».

Στάθηκε ιδιαίτερα δε, στην αξία της ομοψυχίας των πολιτικών δυνάμεων, ξεκαθαρίζοντας πως το ζήτημα «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Ουαί κι αλίμονο αν ακόμη και αυτό το παραδώσουμε στον προεκλογικό μικροκομματικό διάλογο».

Ενώ υπενθύμισε το «βαθύ αποτύπωμα της Μελίνας Μερκούρη και του ΠΑΣΟΚ στην εθνική διεκδίκηση και αυτό πρέπει να το αναδεικνύουμε όσο πιο καθαρά γίνεται».

Ο εκπρόσωπος Τύπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε επίσης πως «υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και οφείλουν να μείνουν ανοιχτοί μέσω της Βουλής, αλλά και μέσα από την καθημερινή ώσμωση των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορούμε να επαφεθούμε σε δημοσιεύματα ακόμη και έγκριτων δημοσιογραφικών οίκων. Θα πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή δημόσια συζήτηση χωρίς μυστικά ή κρυφά σημεία».

Επεσήμανε, παράλληλα, ότι πρέπει να αποκλεισθεί πλήρως η έννοια του δανείου γιατί «ακόμη και νομικά, δεν νοείται δάνειο χωρίς προηγούμενη αναγνώριση της κυριότητας εκείνου που δανείζει».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ