Πολιτικη & Οικονομια

Μακρυγιάννη: Πρόστιμα μέχρι να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετοι όροφοι του ξενοδοχείου που κρύβει την Ακρόπολη

Τι αναφέρει η έκθεση αυτοψίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακρόπολη
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Μακρυγιάννη: Πρόστιμα - μαμούθ από την πολεοδομία Αθηνών για τους αυθαίρετους ορόφους ξενοδοχείου

Πρόστιμο ανέγερσης 4,7 εκατ. ευρώ και διατήρησης 2,3 εκατ. ευρώ επέβαλε η πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων στην ιδιοκτησία του ξενοδοχείου που βρίσκεται στην περιοχή Μακρυγιάννη, καθώς κρίθηκαν αυθαίρετοι οι τρεις τελευταίοι όροφοι και το δώμα του κτιρίου.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, μετά την απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπήρξε αυτοψία από την πολεοδομία και επιβλήθηκαν τα παραπάνω πρόστιμα. Το τελευταίο θα επανεπιβάλλεται για κάθε έτος που δεν θα κατεδαφίζονται οι αυθαίρετες κατασκευές.

Το ύψος του εν λόγω ακινήτου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λόγω της γειτνίασης με την Ακρόπολη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα στην αυτοψία των αρμόδιων αρχών, που πραγματοποιήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου, χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα και κατεδαφιστέα το δώμα (πέργκολα, αίθριο, 193 τ.μ. κλειστών χώρων, φυτεμένο δώμα), ο δέκατος (360 τ.μ.), ένατος (392 τ.μ.) και όγδοος όροφος (347 τ.μ.), καθώς και ο μισός έβδομος (145 τ.μ.).

Με βάση αυτά, το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 4,71 εκατ. ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης 2,35 εκατ. ευρώ ετησίως.

«Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου έχει δικαίωμα να προσφύγει εντός 30 ημερών κατά της απόφασης, ειδάλλως οι αυθαίρετες κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες και τα επιβληθέντα πρόστιμα θα καταστούν οριστικά και θα επιβληθούν», αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο χαρακτηρισμός του αυθαιρέτου ήρθε μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με την οποία δινόταν προθεσμία τριών μηνών στον Δήμο Αθηναίων για να κατεδαφιστούν οι αυθαίρετες κατασκευές του κτίσματος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», την απόφαση (αρ.11/2022) του Συμβουλίου Συμμόρφωσης προκάλεσε αίτημα των αρχικά προσφευγόντων πολιτών, καθώς μεσολάβησαν δυόμισι χρόνια από την απόφαση με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ακυρωτέα την οικοδομική άδεια του κτιρίου.

Με βάση την απόφαση που εκδόθηκε, η οικοδομική άδεια του 2017 και η αναθεώρησή της το 2019 κρίθηκαν παράνομες το 2019 (απόφαση 2102 της Ολομέλειας) επειδή δεν είχε προηγουμένως δοθεί άδεια του υπουργείου Πολιτισμού μετά από εισήγηση του ΚΑΣ.

Στην απόφαση ανταποκρίθηκε το υπουργείο Πολιτισμού τον Ιούλιο του 2020, απορρίπτοντας μετά από εισήγηση του ΚΑΣ τη μελέτη του ξενοδοχείου ως προς το ανώτατο ύψος (33 μέτρα έναντι 24 μέτρα στην περιοχή), αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος που τον Μάρτιο του 2022 θέσπισε νέο προεδρικό διάταγμα για την περιοχή, που επίσης ακολουθούσε το παλαιότερο, ισχύον στην περιοχή ανώτατο ύψος.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το ΣτΕ, ο δήμος Αθηναίων δεν ανακάλεσε την οικοδομική άδεια του κτιρίου, δεν χαρακτήρισε αυθαίρετους και κατεδαφιστέους τους τελευταίους δύο ορόφους και το δώμα του ξενοδοχείου, ούτε μερίμνησε για την κατεδάφισή τους. Σύμφωνα με το ΣτΕ, προχώρησε μόνο σε ανάκληση της αναθεώρησης του 2019, η οποία για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «δεν συνιστά συμμόρφωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ