Πολιτικη & Οικονομια

Σύμφωνο Αδελφοποίησης Αθήνας - Νέας Υόρκης: «Η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής»

«Από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι, είμαστε υπερήφανοι»

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αθήνα και Νέα Υόρκη υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης - Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.
Σε εγκάρδιο κλίμα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς υπέγραψαν το Σύμφωνο Αδελφοποίησης μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης © Eurokinissi/Βασίλης Ρεμπάπης

Αθήνα και Νέα Υόρκη υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης - Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.

Το Σύμφωνο Αδελφοποίησης μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης υπέγραψαν το πρωί στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο νεοϋορκέζος ομόλογός του, Έρικ Άνταμς.

Η συνάντηση των δύο δημάρχων ξεκίνησε με την επίδειξη από τον Κώστα Μπακογιάννη του ψηφιακού πίνακα που αφορά τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των δημοτών της πρωτεύουσας.

Στον χαιρετισμό κατά την υπογραφή του Μνημονίου αδελφοποίησης των δύο πόλεων, ο κ. Μπακογιάννης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι τις δύο πόλεις, μολονότι τις χωρίζει ο ωκεανός, τις ενώνει ο κοινός στόχος για τη δημοκρατία και την εξάλειψη των ανισοτήτων.

«Από τον Παρθενώνα μέχρι το Άγαλμα της Ελευθερίας και από την Αστόρια μέχρι το Κουκάκι, είμαστε υπερήφανοι που δίνουμε την ευκαιρία στους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες της Νέας Υόρκης να δουν τις δύο πρωτεύουσες της καρδιάς τους να έρχονται ακόμη πιο κοντά», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Άνταμς τόνισε ότι η Νέα Υόρκη είναι η Αθήνα της Αμερικής διότι και οι δύο πόλεις πιστεύουν στις αξίες της δημοκρατίας, στην εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής των κατοίκων. Στόχος θα πρέπει να είναι οι δύο πόλεις να συνεργαστούν για να επιλύσουν τα ίδια προβλήματα, για να γίνουν πόλεις-παράδειγμα σε όλη την υδρόγειο, όπως σημείωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης
Αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης

Ο κ. Άνταμς βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συνόδου Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM) και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής.

Οι δύο δήμαρχοι μετέβησαν στη συνέχεια στη Βουλή, όπου παρακολούθησαν την αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα.

Στις 12.00, πραγματοποιούν συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στις 15:15 θα παραστούν στην τελετή απονομής στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος στο Θησείο.

Αδελφοποίηση Αθήνας και Νέας Υόρκης
Αθήνα και Νέα Υόρκη υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης - Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.
Ο Κώστας Μπακογιάννης καλωσόρισε στην Παγκόσμια Σύνοδο Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού περισσότερους από 25 δημάρχους από όλο τον κόσμο © Δήμος Αθηναίων

Η Αθήνα στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του αντισημιτισμού - Ξεκίνησε η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων

«Η μισαλλοδοξία συνιστά άμεση απειλή για τον δημοκρατικό τρόπο ζωής μας. Δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας γι’ αυτό και οφείλουμε να συνεργαστούμε, ώστε να την απομονώσουμε και να την εξαλείψουμε. [..] Σήμερα και αύριο, έχουμε τη μοναδική και πολύτιμη ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες και πρακτικές γύρω από την αντιμετώπιση του σημαντικού αυτού ζητήματος.

Αυτή η Σύνοδος Κορυφής κατά του αντισημιτισμού ας γίνει το έναυσμα, ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις και πρωτοβουλίες μετασχηματισμού και να οικοδομήσουμε τις κοινωνίες μας με μεγαλύτερη ανεκτικότητα και ανθεκτικότητα».

Με τα λόγια αυτά, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης καλωσόρισε στην Αθήνα περισσότερους από 25 δημάρχους από όλο τον κόσμο, που έφτασαν στην ελληνική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Σύνοδο Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού -το σημαντικότερο ραντεβού των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο των παγκόσμιων δράσεων κατά του αντισημιτισμού. Η Σύνοδος που συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Αθηναίων, τον Οργανισμό Combat Antisemitism Movement (CAM)* και το Centre for Jewish Impact, σε συνεργασία με τις Εβραϊκές Ομοσπονδίες της Βόρειας Αμερικής**, ξεκίνησε με το προγραμματισμένο επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο Hyatt, στο οποίο -μεταξύ άλλων- απηύθυναν ομιλίες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς.

Αθήνα και Νέα Υόρκη υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης - Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.
Χαιρετισμό απηύθυνε στην Παγκόσμια Σύνοδο Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου © Δήμος Αθηναίων

Στον χαιρετισμό της, η κ. Σακελλαροπούλου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός διογκώνεται παγκοσμίως, είναι ηθικό καθήκον μας να μετατρέπουμε, καθημερινά, τη μνήμη σε πράξη. Να καλλιεργούμε την ιστορική γνώση. Να αναστοχαζόμαστε τις αιτίες που γέννησαν τον ναζισμό, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και κάθε είδους φυλετικές, θρησκευτικές και κοινωνικές προκαταλήψεις. Να εργαζόμαστε με περισυλλογή για την αφύπνιση των συνειδήσεων και τη θωράκιση ενάντια στη ρητορική του μίσους. Να ενισχύουμε την κοινωνική φιλότητα και την αλληλεγγύη. Μόνον έτσι θα αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων εγκλημάτων που αμαυρώνουν τον πολιτισμό μας. Μόνον έτσι δεν θα “ακούσουμε και πάλι ψιθύρους από την κόλαση”, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο σπουδαίος στοχαστής Τζορτζ Στάινερ».

Από την πλευρά του, ο κ. Πικραμμένος, επισήμανε: «Η Σύνοδος, φέρνει στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο θέμα. Ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα ήθελα να επισημάνω την αποφασιστικότητα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μάχεται εναντίον του αντισημιτισμού σε όλες του τις μορφές, όπως είναι η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η ιστορική του παραμόρφωση ως γεγονός. Είναι καθήκον μας να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε αποτελεσματικούς τρόπους με τους οποίους θα πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό και τα λόγια μίσους, και επίσης να αναδείξουμε τo αφήγημα του Ολοκαυτώματος στη νέα ψηφιακή εποχή, με έναν κατανοητό και αποτελεσματικό τρόπο.

Αθήνα και Νέα Υόρκη υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης - Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς © Δήμος Αθηναίων

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο ρόλος των τοπικών αρχών είναι καταλυτικός στη μάχη κατά της μισαλλοδοξίας, καθώς η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ενσωματώσει το αίσθημα των πολιτών και τους αγώνες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Ο κ. Μπακογιάννης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη βαθιά και ουσιαστική σχέση της πόλης των Αθηνών με την εβραϊκή κοινότητα, λέγοντας: «Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια υπηρετώ τη σπουδαία πόλη των Αθηνών, μια πόλη εδραιωμένη στις φιλελεύθερες αρχές και αξίες. Εδώ, γεννήθηκε η Δημοκρατία και εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων έχουμε στην καρδιά και το μυαλό μας τον ορθό διάλογο, τον διάλογο χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, η Αθήνα είναι η πόλη, η οποία καλλιέργησε επί χιλιάδες χρόνια, βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις με την εβραϊκή κοινότητα. Μέχρι και σήμερα. Είμαι περήφανος, διότι η Αθήνα ήταν πάντα και παραμένει σύμμαχος της ανεκτικότητας, της προσωπικής ελευθερίας και της ασφάλειας για όλες και όλους».

Ο κ. Μπακογιάννης, επισήμανε ότι οι τοπικές αρχές επιβάλλεται να βρίσκονται σε επιφυλακή, εμμένοντας στο δύσκολο εγχείρημα των ανοιχτών και συμπεριληπτικών κοινωνιών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Το χρωστάμε ο ένας στον άλλον, και πάνω από όλα στους πολίτες μας: Οφείλουμε να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Μπορούμε και πρέπει να εμποδίσουμε την πολιτική του φόβου να επισκιάσει την πολιτική της ελπίδας. Κάθε φορά που οι δυσκολίες τρέφουν το μίσος που χωρίζει τους ανθρώπους και τα πυρά στρέφονται στον «Άλλον», οδηγώντας στο κοινωνικό στίγμα, τότε εμείς επιβάλλεται να βρισκόμαστε ακόμη περισσότερο σε επιφυλακή. Να αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια, να αντέχουμε και να εμμένουμε στην απόφασή μας να παραμένουμε ανοιχτοί, συμπεριληπτικοί και πολιτισμένοι».

Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο κ. Μπακογιάννης, απένειμε τιμητική πλακέτα -εκ μέρους των διοργανωτών της- στον Ενές Καντέρ, ακτιβιστή και διεθνή μπασκετμπολίστα για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας.

Ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ο οποίος είναι επίσημος προσκεκλημένος του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, βραβεύτηκε απόψε από το CAM για την αφοσίωσή του στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού και της μισαλλοδοξίας.

O CEO του Combat Antisemitism Movement, κ. Sacha Roytman, στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Η σημερινή Σύνοδος είναι εντυπωσιακή και εξαιρετικά σημαντική. Εντυπωσιακή, διότι ποτέ δεν είχαμε τόσους πολλούς επικεφαλής των τοπικών αρχών συγκεντρωμένους όλους σε ένα μέρος, να μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές και να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο πώς να καταπολεμούν τη μισαλλοδοξία εναντίον των Εβραίων. Ο αντισημιτισμός αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας οι τοπικοί ηγέτες, που εκ των πραγμάτων βρίσκονται πιο κοντά στους πολίτες να μπαίνουν στην “πρώτη γραμμή” για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την ενίσχυση της μεγαλύτερης συνύπαρξης και ανεκτικότητας μεταξύ των λαών και των κοινοτήτων». 

Αθήνα και Νέα Υόρκη υπέγραψαν Σύμφωνο Αδελφοποίησης - Στην πρωτεύουσα διοργανώνεται η Παγκόσμια Σύνοδος Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού.
Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον μπασκετμπολίστα Ενές Καντέρ, για την ενεργό του δράση στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας © Δήμος Αθηναίων

Οι επίσημες τοποθετήσεις στη Σύνοδο

Οι εργασίες της Συνόδου συνεχίζονται σήμερα, 1η Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt, με τις επίσημες τοποθετήσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, των Δημάρχων Αθήνας και Νέας Υόρκης, καθώς και των υπολοίπων συμμετεχόντων, δημάρχων και αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αναμένεται να μοιραστούν τις προτάσεις τους για την καταπολέμηση του μίσους, του φανατισμού και του αντισημιτισμού στις πόλεις τους, διαφυλάσσοντας ένα κοινό δημοκρατικό μέλλον.

Η Σύνοδος Κορυφής θα ολοκληρωθεί βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο King George, όπου θα υπογραφεί η κοινή δήλωση δημάρχων για την ανάληψη δράσης αναφορικά με την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Το επίσημο δείπνο παρατίθεται στους συμμετέχοντες της Συνόδου από τον οικοδεσπότη της, Κώστα Μπακογιάννη.

Δήμαρχοι από όλο τον πλανήτη

Φέτος, στην Αθήνα πραγματοποιείται η δεύτερη Διάσκεψη Δημάρχων κατά του Αντισημιτισμού. Η πρώτη είχε φιλοξενηθεί τον Μάρτιο του 2021 διαδικτυακά από την πόλη της Φρανκφούρτης επί του Μάιν. Το δίκτυο των Δημάρχων διευρύνεται συνεχώς, με δηλώσεις ενότητας και αφοσίωσης στην προσπάθεια καταπολέμησης της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού.

Η φετινή Σύνοδος Κορυφής στην Αθήνα, φιλοδοξεί να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα του αυξανόμενου αντισημιτισμού, να παρουσιάσει στρατηγικές και λύσεις, καθώς και να προσφέρει το πλαίσιο ανταλλαγής ιδεών και συνεργασίας μεταξύ πόλεων.

*Το Combat Antisemitism Movement είναι ένας παγκόσμιος συνασπισμός ο οποίος απαρτίζεται από περισσότερα από 360.000 άτομα και 440 οργανώσεις από μια ποικιλία θρησκευτικών, πολιτικών και πολιτιστικών καταβολών στην κοινή αποστολή της καταπολέμησης του αρχαιότερου μίσους στον κόσμο. Η CAM ενεργεί συλλογικά για να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς φανατισμό, για τους Εβραίους και όλη την ανθρωπότητα.

**Στους συμμετέχοντες οργανισμούς περιλαμβάνονται το Κέντρο για το Ισραήλ και τις Εβραϊκές Υποθέσεις (CIJA) από τον Καναδά, η Εβραϊκή Κοινότητα της Αθήνας, το KIS – The Central Board of Jewish Communities στην Ελλάδα και η Ένωση Ιταλικών Εβραϊκών Κοινοτήτων (UCEI).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ