Πολιτικη & Οικονομια

ΗΠΑ: Η Fed αυξάνει κατά 75 μονάδες βάσης τα επιτόκια -Για τρίτη διαδοχική φορά

Έρχονται και άλλες έως το τέλος του έτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Fed: Η τρίτη στη σειρά επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης
Fed © ΕPA Pool

Fed: Η τρίτη στη σειρά επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης.

Σε νέα επιτοκιακή αύξηση των 75 μονάδων βάσης, όπως ακριβώς είχε προεξοφληθεί από την αγορά, προχώρησε σήμερα το βράδυ η Φέντεραλ Ριζέρβ, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιό της στο εύρος διακύμανσης του 3% έως 3,25%.

Ταυτόχρονα έστειλε το σήμα ότι θα ακολουθήσουν και άλλες μεγάλες αυξήσεις, καθώς οι νέες προβλέψεις της υποδηλώνουν ότι το βασικό επιτόκιο θα ανέβη στο 4,40% έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, προτού εκτιναχθεί στο 4,60% το 2023, στη συνεχιζόμενη μάχη κατά του υψηλού πληθωρισμού. 

Το μεγάλο πρόβλημα για την Fed είναι βέβαια ο πληθωρισμός, αλλά η αγορά εργασίας είναι ισχυρή, οι καταναλωτικές δαπάνες ικανοποιητικές και οι τιμές των κατοικιών παραμένουν υψηλά παρότι υπήρξε σημαντική αύξηση στα επιτόκια ενυπόθηκων δανείων. Στην περίπτωση δηλαδή που η Fed προχωρήσει σε υπερβολικά επιθετική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ενδέχεται να οδηγήσει την οικονομία σε ήπια ύφεση.

Με βάση τις νέες προβλέψεις της Fed, η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιβραδυνθεί στο 0,2% στα τέλη του έτους για να επιστρέψει στο 1,2% το 2023, πολύ χαμηλότερα από τη δυναμική των ΗΠΑ. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 3,8% φέτος και στο 4,4% το 2023. Όσο για τον πληθωρισμό, θα επιστρέψει στο στόχο της Fed το 2025.

Μείωση των επιτοκίων δεν προβλέπεται έως το 2024. 

Με βάση το προβλεπόμενο επίπεδο των επιτοκίων για το τέλος του έτους, η Fed σκοπεύει να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις της τάξης του 1,25% κατά τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις για το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει ακόμη μία αύξηση των 75 μονάδων βάσης.  

«Η αρμόδια για τη νομισματική πολιτική επιτροπή της Φέντεραλ Ριζέρβ παραμένει απόλυτα δεσμευμένη στο στόχο του 2%», αναφέρεται στο ανακοινωθέν της Fed, η οποία προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση των 75 μονάδων βάσης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ