Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 15 - 21 Σεπτεμβρίου 2022

6,4% τηλεθέαση έκανε στην πρεμιέρα η νέα σειρά της ΕΡΤ με τίτλο «Τα Νούμερα». Και μόνο λόγω ονόματος η στήλη στηρίζει τη σειρά του Φοίβου Δεληβοριά και εκφράζει τον θαυμασμό της για τον Θανάση Αλευρά

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 841
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Τα νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά
«Τα νούμερα» του Φοίβου Δεληβοριά

Τα νέα της εβδομάδας 15 - 21 Σεπτεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

5,61 δισ. ευρώ είναι το κόστος των εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, σύμφωνα με την κοστολόγηση που διέρρευσε το κόμμα της αντιπολίτευσης σε ΜΜΕ.

23,5 δισ. κοστολογεί το ΥΠΟΙΚ τα ίδια ακριβώς μέτρα.

51% τουλάχιστον του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ θα αποκτήσει ξανά το κράτος, αν γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Με κοινωνικά τιμολόγια χωρίς ουσιαστικό κέρδος για να κερδίζουν μερίσματα οι ιδιώτες μέτοχοι. Βέβαια ο μεγαλύτερος μέτοχος είναι το Ελληνικό Δημόσιο ενώ επίσης, επί «κρατικής» ΔΕΗ με συνδικαλιστές στο τιμόνι, η εταιρεία είχε σχεδόν χρεοκοπήσει με ζημίες που έφτασαν τα 850 εκατ. ευρώ το 2018.

100 εκατ. ευρώ είχε προϋπολογίσει η κυβέρνηση Σύριζα να εισπράξει από την πώληση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού. Σήμερα η εταιρεία έχει κεφαλαιοποίηση σχεδόν 2 δισ. ευρώ.

6% θα είναι ο συντελεστής ΦΠΑ για τα τρόφιμα σύμφωνα με τις ίδιες εξαγγελίες. Υπενθυμίζεται ότι ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αυτή που αύξησε το συγκεκριμένο φόρο το καλοκαίρι του 205 από 13% σε 23% και εν συνεχεία στο 24%.

800 ευρώ θα είναι ο κατώτατος μισθός αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με νόμο όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

751 ευρώ κατώτατος μισθός ήταν η κυβερνητική εξαγγελία του πρώην πρωθυπουργού το 2014. Ουδέποτε υλοποιήθηκε.


24,4 δισ. δολάρια αγνώστου προελεύσεως βρέθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό της Τουρκίας.

5,5 δισ. δολάρια «εμφανίστηκαν» με μαγικό τρόπο μόνο τον Ιούλιο.

25% του ρωσικού φυσικού αερίου που συνεχίζει να προμηθεύεται απρόσκοπτα η γειτονική χώρα θα πληρώνεται σε ρούβλια. Γιατί όχι σε δολάρια, που τους περισσεύουν, θα αναρωτιόταν ένας κακεντρεχής.


9,4 δισ. ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Volkswagen από την Αρχική Δημόσια Πρόταση για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Porsche. Οι κακές γλώσσες λένε ότι είναι λίγο λιγότερα απ’ όσα άντλησε η αυτοκινητοβιομηχανία πουλώντας Cayenne στην Ελλάδα, τη χρυσή εποχή της αστακομακαρονάδας.


7 στους 10 Έλληνες, ή αν θέλετε μεγαλύτερη ακρίβεια το 68%, δεν αθλούνται ποτέ και το ποσοστό αυτό μας φέρνει στη δεύτερη θέση των πιο «καναπεδάτων» της Ε.Ε.

73% είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Πολωνία, γεγονός που τους καθιστά πρωταθλητές στο διαγωνισμό couch potato.

45% των Ευρωπαίων δεν αθλούνται επίσης ποτέ.


69,9 ευρώ κοστίζει η νέα υπηρεσία υπερύψηλων ταχυτήτων (1 Gbps) για πρόσβαση στο Internet από την Cosmote.

74,90 στοιχίζει η ίδια υπηρεσία για επιχειρήσεις.

730.000 σπίτια κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα μπορούν να έχουν Internet που «τρέχει» με 1Gbps. Αυτό μεταφράζεται σε 1.800.000 ανθρώπους.

2/3 της χώρας θα μπορεί να απολαμβάνει τη σχετική υπηρεσία από τον ΟΤΕ μέχρι το 2027.


12 λέξεις χρειάστηκε η ΠΑΕ Ολυμπιακός για να απομακρύνει τον προπονητή Κάρλος Κορμπεράν.

49 ημέρες παρέμεινε στη θέση του ο Ισπανός πρώην τερματοφύλακας.

2 μήνες ήταν το προηγούμενο αρνητικό του ρεκόρ στην ομάδα Δόξα Κακωτοπιάς. Η σημειολογία θα έπρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκια στον πρόεδρο Μαρινάκη.

3 ήττες, 6 ισοπαλίες και 2 νίκες ήταν το «σερί» του Κορμπεράν στον Ολυμπιακό.


10% σωρευτικά για τα έτη 2022 και 2023 στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας η Eurobank, όπως ανακοίνωσε ο CEO Φωκίων Καραβίας.

10 η ώρα κάθε βράδυ θα κλείνουν τα φώτα και ο κλιματισμός στο κεντρικό κτίριο Διοίκησης στο Μέγαρο Μποδοσάκη, όπως και οι ταμπέλες στα καταστήματα, πλην αυτών στα ΑΤΜ.

7 η ώρα το απόγευμα θα υπάρχει συσκότιση στα υπόλοιπα κεντρικά κτίρια.


12 ώρες κράτησε η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έλαβε χώρα 11 ημέρες μετά τον θάνατό της στο κάστρο Μπαλμόραλ.

20 χρόνια θρυλείται πως σχεδίαζαν την τελετή σύμφωνα με τον Δούκα του Νόρφολκ Εντουαρντ Φιτζάλαν-Χάουαρντ, στον οποίο έλαχε ο κλήρος να οδηγήσει την Ελισάβετ στην τελευταία της κατοικία.

280 άτομα εργάζονταν στην ομάδα του Φιτζάλαν-Χάουαρντ για να σχεδιάσουν τη συγκεκριμένη κηδεία.

2.000 επίλεκτοι καλεσμένοι απ’ όλο τον κόσμο παρευρέθησαν στην κηδεία. Μεταξύ τους και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

4,1 δισ. τηλεθεατές παρακολούθησαν την κηδεία, καθιστώντας την πιθανώς το μεγαλύτερο τηλεοπτικό γεγονός στην ιστορία της τηλεόρασης.

7,5 εκατ. δολάρια εκτιμάται ότι στοίχισε η τελετή.

6 δισ. λίρες εκτιμάται ότι ήταν το κόστος της αλλαγής μονάρχη για τη βρετανική οικονομία.

125 κινηματογράφοι ήταν ανοιχτοί για το κοινό σε όλη τη Βρετανία και προέβαλαν την τελετή.


6,4% τηλεθέαση έκανε στην πρεμιέρα η νέα σειρά της ΕΡΤ με τίτλο «Τα Νούμερα». Και μόνο λόγω ονόματος η στήλη στηρίζει τη σειρά του Φοίβου Δεληβοριά και εκφράζει τον θαυμασμό της για τον τεράστιο ηθοποιό Θανάση Αλευρά.

8,5% ήταν η τηλεθέαση της επανάληψης της πρεμιέρας, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Απόδειξη προφανώς ότι «Tα Νούμερα» και η σουρεαλιστική τους προσέγγιση άρεσαν στο κοινό. Να φανταστείτε ότι ακόμη δεν ξέρουμε πόσοι την είδαν μέσω ERTFLIX ή μέσω replay TV από τις συνδρομητικές πλατφόρμες.


Verba Volant

Θανάσης Παπακωνσταντίνου 
«Η γνώση από τα πανεπιστήμια είναι δευτερεύων θέμα κατ’ εμέ γιατί στην ουσία η γνώση είναι προσωπική επιλογή και πορεία του καθενός. Μπορεί να την αποκτήσει χωρίς δασκάλους και υποτιθέμενες βιβλιοθήκες».

Το πάλεψα, είναι η αλήθεια, να καταλάβω τι είναι ο «Σχεδιασμός Επίπεδων Στοιχείων Οπλισμένου Σκυροδέματος» και η «Διάτρηση, Ανατίναξη και Εισαγωγή στα Υπόγεια Έργα», όπως προτείνει ο στρατευμένος τραγουδοποιός, αλλά μάλλον θα φταίει ότι έχω πάρει λάθος πορεία και κάνω λάθος προσωπικές επιλογές.

 Γιάνης Βαρουφάκης
«Με τα F-35 θα καθηλωθούν τα F-16, γιατί δεν φτάνουν οι μηχανικοί να τα συντηρούν».

Μην ανησυχείς, πρόεδρε, στο συνεργείο του Μπάμπη του Μανιβέλα, όχι μόνο τα επισκευάζουν αλλά τα «φτιάχνουν» κιόλας για να πηγαίνουν πιο γρήγορα. Άμα θέλεις, σου βάζουν και black light στα «πιτσιλιστήρια» για τους υαλοκαθαριστήρες.

Νίκος Ανδρουλάκης 
«Μέχρι χθες ήμουν ο Κολοκοτρώνης των Βρυξελλών, ο εθνικιστής». 
Αν ο πρόεδρος νιώθει Κολοκοτρώνης, είναι απόλυτα σεβαστό. Άλλωστε ο Γέρος του Μοριά συνήθιζε να λέει: “Οι Έλληνες είναι τρελλοί, αλλά έχουν Θεόν φρόνιμον”».

Αλέξης Τσίπρας  
«Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό με νόμο στα 800 ευρώ και θεσπίζουμε μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση, για μισθούς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

Ναι, καλά ακούσατε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε ότι θα δώσει ΑΤΑ. Μετά τους πανηγυρισμούς, μην ξεχάσετε να επιστρέψετε τις βιντεοκασέτες στο Video Club και να κάνετε περμανάντ για να πάτε το Σάββατο στην ντισκοτέκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ