Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 8 - 14 Σεπτεμβρίου 2022

86η κατά σειρά είναι η φετινή ΔΕΘ παρά το γεγονός ότι διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από 96 χρόνια, δηλαδή το 1926.

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 840
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ-ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Τα νέα της εβδομάδας 8 - 14 Σεπτεμβρίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

8 κατά σειρά είναι η φετινή ΔΕΘ παρά το γεγονός ότι διοργανώθηκε για πρώτη φορά πριν από 96 χρόνια, δηλαδή το 1926.

100.000 επισκέπτες υποδέχθηκε η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως, αυτό που σήμερα ονομάζεται 3ο σώμα στρατού.

1937 ήταν η πρώτη χρονιά που η Έκθεση πραγματοποιήθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της, όμως η διοργάνωσή της διεκόπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

10 ολόκληρα χρόνια και οικονομική υποστήριξη από το περιβόητο σχέδιο Μάρσαλ χρειάστηκαν για να αναγεννηθεί η έκθεση και να πραγματοποιηθεί ξανά το 1951.


1.500 εκθέτες συμμετέχουν στη φετινή ΔΕΘ.

19 χώρες έχουν περίπτερα στην 86η ΔΕΘ. Ο κατάλογος περιλαμβάνει: ΗΑΕ, ΗΠΑ, Λουξεμβούργο, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, Ινδονησία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Αρμενία, Ιράν, Ιταλία, Πολωνία, Σερβία, Κύπρος, Γεωργία, Ρουμανία, Ινδία, Νεπάλ και Αίγυπτος.

46 επιμελητήρια από όλη τη χώρα συμμετέχουν στην έκθεση, φιλοξενώντας στα περίπτερά τους 320 επιχειρήσεις. Τους υπόλοιπους χώρους καταλαμβάνουν (όπως ορίζει η πρόσφατη κρατικίστικη παράδοση) υπουργεία και δημόσιες εταιρείες.

6 εταιρείες στηρίζουν ως επίσημοι υποστηρικτές την 86η ΔΕΘ. Επίσημος Υποστηρικτής είναι η βιομηχανία Παπαστράτος, Επίσημος Χορηγός Αερομεταφορών η Aegean, Επίσημος Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος η WIND, Επίσημη Τράπεζα η Εθνική Τράπεζα, Επίσημος Πάροχος Ενέργειας η ΔΕΗ και Official IT Partner η Singular-Logic.


400 άτομα και 65 επιχειρήσεις αποτελούν την αποστολή της τιμώμενης χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

4.500 τ.μ. είναι ο χώρος της εκθεσιακής κάλυψης των Εμιράτων, όπου φυσικά στήθηκαν και ναργιλέδες.


600 ραντεβού έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν μεταξύ ελληνικών και αραβικών επιχειρήσεων, με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος.


180.000 τ.μ. είναι η έκταση των εγκαταστάσεων όπου πραγματοποιείται η έκθεση, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

62.000 τ.μ. αποτελούν στεγασμένο εκθεσιακό χώρο.

17 «περίπτερα» αποτελούν τον χώρο της έκθεσης.

4.000 άνθρωποι μπορούν να φιλοξενηθούν στα 3 συνεδριακά κέντρα της ΔΕΘ. Πρόκειται για τα κτήρια «Νικόλαος Γερμανός», «Ιωάννης Βελλίδης» και Helexpo Corona.

30.000 τ.μ. είναι το εκθεσιακό κέντρο της Hellexpo στην Αθήνα.


87.000 επισκέπτες βρέθηκαν στη ΔΕΘ το 2021. Μικρός αριθμός αλλά ας μην ξεχνάμε τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊόυ. Έμπαιναν μόνο επισκέπτες με Green Pass.

263.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την έκθεση το 2017.

1,7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τη ΔΕΘ το 1967, επί χούντας, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ προσέλευσης.


2,6 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη (μετά από την πληρωμή των φόρων) του Ομίλου Hellexpo το 2021 έναντι ζημιών 1,5 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.

8,1 εκατ. ευρώ ήταν ο τζίρος του ομίλου πέρυσι, έναντι 6,9 εκατ. ευρώ κατά το προηγούμενο έτος.

2 εκατ. ευρώ ήταν και τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας το 2021.

25 εκθέσεις συνολικά διοργανώνει η Hellexpo, μαζί με τη ΔΕΘ φυσικά.

100% του μετοχικού κεφαλαίου της Hellexpo, ανήκει στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Δηλαδή, στο περιβόητο Υπερταμείο.


3.500 αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν φέτος για τη διαφύλαξη της τάξης στη ΔΕΘ.

4 προσαγωγές ατόμων από τον εθνικιστικό χώρο πραγματοποίησε η Αστυνομία. Η αντιπολίτευση μιλά για αστυνομοκρατία. Ερμηνεύοντας τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, συμπεραίνουμε ότι αν θέλουμε να μη μας λένε φασίστες, πρέπει να αφήνουμε ακραία στοιχεία (πράκτορες, ανόητους, μπαχαλάκηδες) να αλωνίζουν.

5.200 αστυνομικοί είχαν τεθεί σε επιφυλακή το 2018, για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, είχαν ανακληθεί άδειες και ρεπό όλων των αστυνομικών της πόλης ενώ είχαν μετακινηθεί και περίπου 1.000 από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

15% αυξημένος ήταν ο αριθμός των αστυνομικών το 2018, σε σχέση με έναν χρόνο πριν.


500 ευρώ αύξηση στο φοιτητικό επίδομα στέγασης, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το από το βήμα της ΔΕΘ.

1.500 ευρω είναι πλέον το σχετικό επίδομα, ενώ θα ανεβαίνει στις 2.000 ευρώ στην περίπτωση συγκατοίκησης.

250 ευρώ ενίσχυση θα δοθεί το Δεκέμβριο σε χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια ανέργους.

1 επιπλέον μηνιαία δόση θα δοθεί στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

1 και 1/2 επιπλέον δόση θα δοθεί στους δικαιούχους επιδόματος τέκνων. Καταργείται επίσης η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλους ενώ την 1η Μαΐου 2023 θα αυξηθεί ξανά ο κατώτατός μισθός.

40% απαλλαγή για έναν χρόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές θα απολαμβάνουν όσες επιχειρήσεις αποφασίσουν να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμης. Με δεδομένο το δυσθεώρητο ύψος του εργοδοτικού κόστους δεν είναι βέβαιο το πόσο θα θεωρηθεί κίνητρο μια απαλλαγή μερικών μηνών.

60 + 89 εκατ. ευρώ  θα δοθούν ως έκτακτη στήριξη σε αγρότες και κτηνοτρόφους αντίστοιχα για λιπάσματα και ζωοτροφές.

250.000 μικρά φωτοβολταϊκά για στέγες κατοικιών και επιχειρήσεων θα χρηματοδοτηθούν στο προσεχές διάστημα.

9 μήνες θα είναι εφεξής η διάρκεια του επιδόματος μητρότητας από 6 προηγουμένως.

1,5 εκατ. συνταξιούχοι θα λάβουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Αυξήσεις οι οποίες για φέτος υπολογίζονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 6%.

500 εκατ. θα διατεθούν σε νέους έως 39 ετών για την επιδότηση στεγαστικών δανείων. Με την επιδότηση, το επιτόκιο θα είναι σχεδόν μηδενικό.

8.150 νέες θέσεις θα δημιουργηθούν σε 5 φοιτητικές εστίες. Απουσία αστυνόμευσης, θα καταντήσουν, πιθανώς, όπως και οι προηγούμενες.

1.000 ιδιωτικά ακίνητα θα διατεθούν με πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτους πολίτες.


Verba Volant

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θα ήταν πολιτική τερατογένεση μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ».
Ο πρωθυπουργός το παράκανε με τη «φαντασία στην εξουσία». Πιο πιθανό θεωρώ να συνεργαστεί ο Κουτσούμπας με τίποτα σκληρούς φιλελέδες, παρά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιάνης Βαρουφάκης

«Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό εδώ και τώρα με δημοψήφισμα για κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας και επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ».
Ο μέγας αλχημιστής της εγχώριας πολιτικής βρήκε τη φιλοσοφική λίθο που μετατρέπει το ακριβό αέριο σε φθηνό ρεύμα, τη λύση του δημοψηφίσματος διά πάσα νόσο και φυσικά μερικά δις ευρώ για να επαναγοράσει το κράτος τις μετοχές της ΔΕΗ.

Ευάγγελος Αντώναρος

«Με την ομιλία του στα Ανώγεια ο Κώστας Καραμανλής έσκαψε τον πολιτικό λάκκο του Μητσοτάκη. Σήμερα με τη σημειολογικά κορυφαία παρουσία του πλήρους αποδοκιμασίας στη ΔΕΘ τον έσπρωξε να πέσει μέσα. Έπεται η τρίτη πράξη. Η τελική. Της πολιτικής ταφόπλακας. Που είναι ήδη έτοιμη».
Το αγαπημένο μέντιουμ της στήλης κάνει πάλι προβλέψεις αλλά δίχως ημερομηνίες. Όνο όνο ήτο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ