Πολιτικη & Οικονομια

Κοντολέων: Για εθνικούς και όχι προσωπικούς λόγους η παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Τι άλλο είπε στην Εξεταστική Επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο Παναγιώτης Κοντολέων, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική, δήλωσε ότι η παρακολούθηση Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και έγινε για εθνικούς λόγους

Ο Παναγιώτης Κοντολέων χαρακτήρισε «νόμιμη» την παρακολούθηση Ανδρουλάκη στην κατάθεση που έδωσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις παρακολουθήσεις. Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους ο Νίκος Ανδρουλάκης μπήκε στο μικροσκόπιο της υπηρεσίας.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγινε για «εθνικούς και όχι προσωπικούς λόγους», ξεκαθαρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε πως ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείται από την ΕΥΠ. Το ίδιο συνέβη και με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση «παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου».

Η κατάθεση του Παναγιώτη Κοντολέοντα έγινε κεκλεισμένων των θυρών και διήρκησε δύο ημέρες. Ακολουθεί η κατάθεση του νυν διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είχε ενημερωθεί από την ΕΥΠ ότι παρακολουθείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πώς σχολίασαν οι εισηγητές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την κατάθεση Κοντολέοντα στην Εξεταστική

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, εισηγητής της ΝΔ στην Εξεταστική Επιτροπή για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Παναγιώτη Κοντολέοντα: «Άνθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ισχυρίστηκε πως η επίκληση του απορρήτου από τον κ. Κοντολέοντα και τα κυβερνητικά στελέχη «αποτελεί πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος». Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι «θέλει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στην υπηρεσία σκοτεινών κύκλων και σκοτεινών πολιτικών συμφερόντων».

Από τη μεριά της η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Εξεταστική Επιτροπή, Ευαγγελία Λιακούλη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης Κοντολέοντα, δήλωσε: «Πολύτιμος μάρτυρας τελικά ο κ. Κοντολέων παρά την επίκληση του απορρήτου. Βασικά πράγματα, δύο: α) Δεν ενημέρωσε ο ίδιος τον κ. Μητσοτάκη- Γεραπετρίτη και Δημητριάδη για το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη. Άρα ποιος τους ενημέρωσε; Μήπως μια πηγή που ταυτόχρονα παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη; β) Μας διαβεβαίωσε πως υπάρχει αποτύπωμα στην καταστροφή τόσο του ηλεκτρονικού όσο και του έντυπου Αρχείου. Υπάρχει συνέχεια».