Πολιτικη & Οικονομια

Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων από διοικητής της ΕΥΠ - Αναλαμβάνει ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ήταν μέχρι σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεμιστοκλής Δεμίρης
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

EYΠ: Παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων από διοικητής. - Νέος Διοικητής αναλαμβάνει ο Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Την παραίτησή του από τη θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, υπέβαλε ο Παναγιώτης Κοντολέων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Κοντολέων, παραιτήθηκε «κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων».

Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Σημειώνεται ότι η παραίτηση αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά από αυτή του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού: «Ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Παναγιώτης Κοντολέων, υπέβαλε την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό, κατόπιν λανθασμένων ενεργειών που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων. Η παραίτηση έγινε αποδεκτή. Νέος Διοικητής της ΕΥΠ αναλαμβάνει ο έως σήμερα Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ο κ. Δεμίρης θα ενημερώσει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά την επανεκκίνηση των εργασιών της Βουλής».

Ποιος είναι ο Θεμιστοκλής Δεμίρης

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εργαζόμενος ταυτόχρονα, αρχικά σε Δικηγορικό Γραφείο και εν συνεχεία σε ιδιωτικές εταιρείες ένδυσης. Από το 1978 έως το 1981 εργάστηκε ως δημοσιογράφος και συγκεκριμένα ως εξωτερικός συνεργάτης στα  “Πολιτικά Θέματα”, ως Διευθυντής Σύνταξης στα περιοδικά “Computer Age”, ”Αγροτική Περιουσία”,”Plant” και “Equip”. Επίσης:

  • Το 1981 εισέρχεται στη Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ και το 1982 ορκίζεται Διπλωματικός Ακόλουθος. Από το 1982 έως το 1984 εργάστηκε στην Κρυπτογραφική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
  • Το 1985 τοποθετείται στην ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη. Το 1989 μετατίθεται στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO.
  • Το 1992 επιστρέφει στην Κεντρική Υπηρεσία και αναλαμβάνει Διευθυντής Κυπριακού στην Διεύθυνση Τουρκίας-Κύπρου.
  • Από το 1996 έως το 2001 υπηρετεί στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ ως Εκπρόσωπος της χώρας στην Ομάδα Δυτικών Βαλκανίων και επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων.
  • Το 2006 επανέρχεται στην Κεντρική Υπηρεσία ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διευθυντής στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Εξωτερικών Σχέσεων.
  • Το 2007 προάγεται σε Πληρεξούσιο Υπουργό Β και το 2008 επιστρέφει στις Βρυξέλλες ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και Πρέσβης-Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ.
  • Το 2013 τοποθετείται Πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και τον Άγιο Μαρίνο και Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων (FAO) και τους άλλους Διεθνείς Οργανισμούς με έδρα την Ρώμη.
  • Το  2014 προάγεται σε Πληρεξούσιο Υπουργό Α΄ και τον Μάϊο του 2017 επιστρέφει στην Αθήνα ως Διευθυντής Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών και συνταξιοδοτείται την 1.1.2018.

Ο Θεμιστοκλής Δεμίρης, ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ