Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης από ΔΕΘ: Καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο – Τι είπε για ελληνοτουρκικά και ενέργεια

Οι απαντήσεις του πρωθυπουργού σε σειρά θεμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. Τι είπε για τις εκλογές, την ενέργεια και τα ελληνοτουρκικά.

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, όπου έδωσε απαντήσεις μεταξύ άλλων για θέματα της πολιτικής επικαιρότητας, το ενεργειακό, τα ελληνοτουρκικά, το μεταναστευτικό και το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας που εξήγγειλε χθες το βράδυ, ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το Σάββατο δέσμη 21 μέτρων με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με το συνολικό προϋπολογισμό τους να φτάνει τα 5,5 δισ. ευρώ.

«Είμαστε απολύτως συνεπείς στο ότι έχουμε εξαγγείλει και το πακέτο μέτρων που ανακοινώσαμε χθες θα υλοποιηθεί πλήρως. Μπορούμε να επιτυγχάνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να στηρίζουμε την κοινωνία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε έρχονται σε απόλυτη εναρμόνιση με τους στόχους του προϋπολογισμού, ανέφερε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για τον εκλογικό νόμο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχω δεχθεί εισηγήσεις για αλλαγή εκλογικού νόμου, αλλά δεν είμαι “κωλοτούμπας”, οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοούνται να αλλάξουν πριν από τις εκλογές. Θα ήταν θεσμικά ανεύθυνο. Προτιμώ να αναλώσω την ενέργεια μου, από το να κατεβάζω εκλογικούς πήχεις, στο να πείθω τους πολίτες. Έχω χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αυτή τη σχέση δεν θα την υποθηκεύσω για κανέναν λόγο».

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Η αναφορά Μητσοτάκη για τις τηλεφωνικές υποκλοπές

«Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες, η υπόθεση είναι σοβαρή, ανέλαβα την πολιτική ευθύνη, δέχθηκα παραιτήσεις, ανοίξαμε τη Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα, κινήθηκαν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες και έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την υπόθεση των υποκλοπών.

Στη συνέχεια τόνισε πως «δεν θα κάνουμε φύλλο και φτερό τις μυστικές μας υπηρεσίες, πρέπει να υπάρχει σοβαρή λογοδοσία» και πρόσθεσε «κατανοώ τον θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά κάνει μία εργαλειοποίηση του θέματος, έχει τη δυνατότητα να λάβει τις απαντήσεις από την ΕΥΠ».

Μητσοτάκης: Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

«Είναι εξαιρετικά προβληματική αυτή η διαρκής επιθετικότητα που εκπέμπεται όχι μόνο από τον κύριο Ερντογάν αλλά συνολικά από το τουρκικό πολιτικό κατεστημένο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Καταλαβαίνω γιατί πριν από μία εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα στην Τουρκία υπερθεματίζουν ως προς τον τουρκικό εθνικισμό. Κάνω όμως μεγάλο λάθος, γιατί δηλητηριάζουν την τουρκική κοινωνία και υπονομεύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε και συνέχισε «εμείς όπως έχουμε πει πολλές φορές δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε την Τουρκία σε ένα μπαράζ σκληρών δηλώσεων που κάθε μέρα θα ανεβάζουν περισσότερο το θερμόμετρο. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανεύθυνο και δεν ταιριάζει και στο χαρακτήρα μου.

»Από την άλλη, θα επιμένουμε πάντα να δίνουμε σαφείς απαντήσεις και να αναδεικνύουμε εντός και εκτός Ελλάδος αυτή την απόλυτη διαστρέβλωση που επιχειρείται από την Άγκυρα, που ενώ είναι αυτή που προκαλεί την ένταση, θέλει να παρουσιάσει την Ελλάδα ως δήθεν επιτιθέμενη.

»Δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στο εξωτερικό που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να είναι απειλή για τα ελληνικά νησιά, πολλώ δε μάλλον όταν ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να θέτει ζήτημα κυριαρχίας για τα νησιά μας. Θα συνεχίσουμε να εξοπλίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και διαύλους ανοικτής επικοινωνίας με την γειτονική χώρα. Γιατί δεν ήμουν εγώ αυτός που ανατίναξε τις γέφυρες επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα. Είμαι πάντοτε ανοικτός να συναντήσω τον κύριο Ερντογάν».

Επίσης για τον ρόλο της Τουρκίας είπε ότι είναι η μόνη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία και ότι υπάρχει προβληματισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη για τη στάση της.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει στηλιτεύσει το ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου που επιδιώκει το ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία και πρόσθεσε «αποτελεί χρέος μου όχι μόνο να ασφαλίσω τη χώρα ενισχύοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητα αλλά ταυτόχρονα να οικοδομώ στέρεες συμμαχίες ώστε η Τουρκία να αντιληφθεί τελικά ότι ο δρόμος στον οποίο πορεύεται είναι αδιέξοδος».

Μητσοτάκης: Έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται

«Θέλω να διαβεβαιώσω απόλυτα τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερώτηση για το κατά πόσον είναι εξασφαλισμένη η ενεργειακή επάρκεια.

Προσέθεσε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδίδεται σε μία απίστευτη παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι, παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι έχει απέναντί του μία αντιπολίτευση του «δώστα όλα» ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπερβεί τα δημοσιονομικά όρια.

Σε ερώτηση για το δημογραφικό πρόβλημα ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε πως είναι ένα ζήτημα που χρήζει ευρείας διακομματικής συναίνεσης και προανήγγειλε σημαντικές πρωτοβουλίες.

Κυριάκος Μητσοτάκης | Συνέντευξη Τύπου στην 86η ΔΕΘ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ