- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Financial Times: Η ΕΕ θα τερματίσει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας
Έπειτα από 12 χρόνια αναταραχής
Financial Times: Η ΕΕ θα τερματίσει τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας έπειτα από 12 χρόνια αναταραχής.
Με πολύ θετικά σχόλια αναφέρεται ο διεθνής Τύπος στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος της κρίσης χρέους.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που εξιστορεί όλα τα στάδια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα από το 2010 και μεταξύ άλλων τονίζει ότι μετά το πιο πρόσφατο ταξίδι αξιωματούχων της ΕΕ στην Αθήνα τον Απρίλιο, η Επιτροπή σημείωσε ότι η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα προβλέπεται να φτάσει στο 3,5% το 2022 και στο 3,1% το 2023, παρά την παρατεταμένη αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας και το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας.
🇪🇺🤝🇬🇷 Η ενισχυμένη εποπτεία για την #Ελλάδα λήγει στις 20 Αυγούστου
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺 (@EEAthina) August 10, 2022
📍https://t.co/UsqrqjVdoM
📨Η επιστολή @VDombrovskis & @PaoloGentiloni προς τον Έλληνα Υπουργό @minfingr @cstaikouras
📨και η απάντησή του
📍https://t.co/0m83cnJ7WJ pic.twitter.com/kDy5rjQrfu
Παρακάτω το σχετικό απόσπασμα από την εφημερίδα Financial Times:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να θέσει τέλος στον ενισχυμένο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, σηματοδοτώντας το τέλος της κρίσης χρέους, η οποία προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική αναταραχή του 2008 που παραλίγο να ωθήσει τη χώρα να βγει από την ευρωζώνη.
Σε επιστολή του σήμερα προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει "εκπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των δεσμεύσεων πολιτικής" που ανέλαβε στο Eurogroup των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης και "πέτυχε την αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων" παρά τον αντίκτυπο της Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Χρήστος Σταϊκούρας έγραψε στο Twitter ότι η ανακοίνωση "σηματοδοτεί την επίτευξη ενός μεγάλου εθνικού στόχου για την Ελλάδα".
Η επιτροπή, η οποία παρακολουθεί τους προϋπολογισμούς και των 27 κρατών μελών, εποπτεύει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα διάσωσης.
Η ανακοίνωση για το τέλος του προγράμματος αυστηρής παρακολούθησης γίνεται καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εφαρμόζει μηχανισμούς για να αποτρέψει μια δεύτερη κατάρρευση της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η Επιτροπή ανέφερε επίσης σε ανακοίνωσή της ότι ο κίνδυνος "δευτερογενών επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης έχει μειωθεί σημαντικά" και ότι η πιο λεπτομερής παρακολούθηση "δεν δικαιολογείται πλέον".
Σε απαντητική επιστολή προς τον Επίτροπο Τζεντιλόνι, ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε έξι βασικούς τομείς -- δημοσιονομική πολιτική, κοινωνική πρόνοια, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αγορές εργασίας, ιδιωτικοποίηση και δημόσια διοίκηση - οι οποίες "έθεσαν σε εφαρμογή μια σταθερή πλατφόρμα για να επιτύχει η Ελλάδα βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς"».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
«Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες τη Δευτέρα το μεσημέρι»
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.