Πολιτικη & Οικονομια

O Ν. Ανδρουλάκης και το Predator: Τα ευρήματα της υπηρεσίας ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου

Tι αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Yπόθεση Predator
Ο Νίκος Ανδρουλάκης © Εurokinissi

Νίκος Ανδρουλάκης: Τα συμπεράσματα έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την παρακολούθηση του κινήτου του. 

Στην υπόθεση παρακολούθησης της συσκευής κινητής τηλεφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη αναφέρεται σήμερα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινής» η οποία επικαλείται τεχνική έκθεση που συνέταξε η υπηρεσία ψηφιακής ασφάλειας (CERT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

1. Από στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι η υπηρεσία CERT της Ευρωβουλής ενημερώθηκε το μεσημέρι της 28ης Ιουνίου από το γραφείο του κ. Ανδρουλάκη στις Βρυξέλλες ότι υπήρξε «κρίσιμο εύρημα» (σ.σ. critical detection) στη συσκευή κινητής τηλεφωνίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

2. Το εύρημα προέκυψε στο πλαίσιο διαδικασίας προληπτικού ελέγχου που εφαρμόζει ήδη από τον Απρίλιο η Διεύθυνση Πληροφορικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες. Αφορμή υπήρξε το διεθνές σκάνδαλο Pegasus και οι πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων Ευρωπαίων αξιωματούχων με το παράνομο λογισμικό «Πήγασος» της ισραηλινής εταιρείας NSO.

3. Ως «κρίσιμο εύρημα» περιγράφεται στην έκθεση της υπηρεσίας ψηφιακής ασφάλειας (CERT) ένα γραπτό μήνυμα sms που εντοπίστηκε έπειτα από σάρωση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Το επίμαχο sms περιείχε ηλεκτρονική διεύθυνση – link συνδεδεμένη όχι με το «Πήγασος» αλλά ένα παρόμοιο λογισμικό παρακολούθησης με επωνυμία «Predator», δηλαδή «Αρπακτικό».

 Ξεκάθαρη απόπειρα «μόλυνσης» του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη – Αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό να εγκαταστάθηκε στη συσκευή.
Το γραπτό μήνυμα, όπως επεσήμανε σε παλαιότερο δημοσίευμά της η «Κ», έγραφε «να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα φίλε, έχουμε να κερδίσουμε». Ακολουθούσε το παραποιημένο link blogspot.edolio5.com που προσομοίαζε στην ιστοσελίδα edolio5.blogspot.com. Σε περίπτωση που ο κ. Ανδρουλάκης πατούσε τον σύνδεσμο θα εγκαθίστατο στο κινητό του τηλέφωνο το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης «Predator». Κάτι τέτοιο πάντως δεν συνέβη.

4. Στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται ακόμη ότι το απόγευμα της 28ης Ιουνίου, τρεις ώρες μετά τον εντοπισμό του επίμαχου μηνύματος, η υπηρεσία CERT δημιούργησε ψηφιακό αντίγραφο της συσκευής iPhone που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο (σ.σ. ο πρώτος υπενθυμίζεται ότι έγινε από τη Διεύθυνση Πληροφορικής). Παρά την παρουσία του επίμαχου link ωστόσο, δεν βρέθηκαν ίχνη μόλυνσης της συσκευής του κ. Ανδρουλάκη.

5. Την 30ή Ιουνίου συμφωνήθηκε να γίνει μια τρίτη και τελευταία σάρωση (system diagnose) στο iPhone του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά στα ψηφιακά αρχεία που είχαν σβηστεί – διαγραφεί από τη συσκευή. Ο συγκεκριμένος έλεγχος έγινε την 6η Ιουλίου στο Στρασβούργο, χωρίς ούτε αυτή τη φορά ευρήματα. 

6. Κατόπιν των παραπάνω, η υπηρεσία ασφαλείας της Ευρωβουλής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπήρξε ξεκάθαρη απόπειρα «μόλυνσης» του κινητού τηλεφώνου του κ. Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά και ότι από την ψηφιακή εξέταση αποκλείστηκε το ενδεχόμενο το παράνομο λογισμικό να εγκαταστάθηκε στη συσκευή. Αποδίδει δε την εξέλιξη αυτή στις τεχνικές γνώσεις του κ. Ανδρουλάκη και την προσοχή που επέδειξε ώστε να μην ανοίξει το επίμαχο link από τον άγνωστο αποστολέα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την Τρίτη μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων στον Αρειο Πάγο ζητώντας τη διερεύνηση της υπόθεσης. Σ’ αυτή, ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτηρίζει την απόπειρα παγίδευσης της τηλεφωνικής συσκευής του «πρωτοφανή για τη Δημοκρατία» και «ευθεία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος» και ζητά «η πλήρης διαλεύκανση της υποθέσεως, εξεύρεσης των φυσικών και ηθικών αυτουργών των ανωτέρω πράξεων να λάβει χώρα άμεσα».

Δ. Μάντζος στο Πρώτο: Περιμένουμε να μας πει σήμερα η ΕΥΠ ποιος ήθελε να παρακολουθήσει το κινητό του Ν. Ανδρουλάκη

«Για εμάς είναι κρίσιμο σήμερα, τόσο ο διοικητής της ΕΥΠ όσο και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) να μας πουν όχι μόνο αν το έχει η ΕΥΠ το Predator ή όχι, αλλά ποιος κάνει τις παρακολουθήσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 , αναφορικά με την συνεδρίαση –κεκλεισμένων των θυρών- της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να διερευνηθεί η μηνυτήρια αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου.

«Καμία δημοκρατική χώρα, πόσο μάλλον η Ελλάδα, δεν πληρώνει τις υπηρεσίες ασφαλείας, την ΕΥΠ για να λέει αν παρακολουθεί η ίδια. Γιατί θα ήταν εγκληματικό αν παρακολουθεί η ίδια τους πολίτες. Αλλά θέλουμε να μας πει ποιος τελικά τους παρακολουθεί. Ποιος είχε το θράσος να πιστέψει ότι θα μείνει ατιμώρητη μια τέτοια επίθεση στο κινητό ενός πολιτικού αρχηγού. Περιμένουμε λοιπόν απαντήσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΥΠ σε πρώτη φάση, σήμερα, στο “εναρκτήριο λάκτισμα”, αλλά και η Δικαιοσύνη σε δεύτερο χρόνο μετά από ενδελεχή και σε βάθος έρευνα που είμαστε βέβαιοι ότι θα κάνει, θα καταφέρουν να βρουν τον ένοχο», υπογράμμισε, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα να σταματήσει αυτή η έρευνα, εάν δεν φτάσουμε στην άκρη του νήματος». «Δεν είναι πρόβλημα του Νίκου Ανδρουλάκη ή του ΠΑΣΟΚ, είναι πρόβλημα θεσμών και Δημοκρατίας. Και ένας δημοσιογράφος έχει καταγγείλει αντίστοιχο περιστατικό», επισήμανε.

Ο κ. Μάντζος επέκρινε ορισμένους βουλευτές της ΝΔ, λέγοντας ότι «έχουν μια αγωνία να προσπαθούν να υποβαθμίσουν το ζήτημα, ή να κανονικοποιήσουν τις παρακολουθήσεις». «Η πολιτική και η παραπολιτική έχουν κάποιο όριο. Δεν μιλάμε για πολιτικούς συσχετισμούς, αλλά μιλάμε για Δημοκρατία, διαφάνεια, αφορά όλους τους πολίτες και για αυτό είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων για αυτή την υπόθεση», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, πρόκειται για μια πολύ σκοτεινή και πολύ σοβαρή υπόθεση η οποία θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να διαλευκανθεί.

Υπενθύμισε ότι με βάση την έκθεση της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έχει συσταθεί από τον περασμένο Απρίλιο και ελέγχει τα τηλέφωνα όλων των ευρωβουλευτών, «φαίνεται ότι τον Σεπτέμβριο, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκη ήταν στην Ελλάδα, από ελληνικό κινητό προσπάθησαν να του εγκαταστήσουν το  Predator, παραπέμποντάς τον σε ελληνική ιστοσελίδα, με ένα μήνυμα που ήταν γραμμένο σε άπταιστα ελληνικά. «Το Predator δεν είναι ένα απλό σύστημα συνακρόασης. Πρακτικά οδηγεί σε κατάκτηση του κινητού. Δηλαδή κάποιος τρίτος, με παράνομο σκοπό κατακτά τον πλήρη έλεγχο του κινητού τηλεφώνου. Μπορεί να μας βγάλει φωτογραφία ακόμα και αν έχουμε κλειστό το κινητό μας, να μας τραβήξει βίντεο, να κλέψει τα πάντα από εκεί και να πάρει τον πλήρη έλεγχο του κινητού μας, για όσο διάστημα επιθυμεί», εξήγησε.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις ότι ο αρχηγός σου είναι ο μοναδικός ευρωβουλευτής ο οποίος έχει τέτοια απόπειρα εις βάρος του και μάλιστα έχει τελεστεί στην Ελλάδα, αλλά έχουμε κινηθεί με απολύτως θεσμικό τρόπο. Με συνέπεια και αξιοπρέπεια έχουμε κρατήσει το θέμα επίκαιρο και έχουμε κινηθεί σε επίπεδο Δικαιοσύνης με την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, και σε επίπεδο κοινοβουλίου με το αίτημά μας για συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών κ Διαφάνειας», πρόσθεσε ο κ. Μάντζος.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ