Πολιτικη & Οικονομια

Παππάς - Καλογρίτσας: Από την ειδική σχέση στο Ειδικό Δικαστήριο

Οι τηλεοπτικές άδειες με τα βοσκοτόπια και τα «πάρε - δώσε» της φιλίας τους

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας
Ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Καλογρίτσας © EUROKINISSI

Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών - Η πρόταση της Γεωργίας Αδειλίνη - Η παραπομπή Καλογρίτσα

Την παραπομπή του πρώην υπουργού, Νίκου Παππά, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του σχετικά με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

Ο Νίκος Παππάς παραπέμπεται να δικαστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου που θα συγκροτηθεί από ανώτατους δικαστές από τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας για παράβαση καθήκοντος, κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος.

Σε δίκη παραπέμπεται, μαζί με τον Νίκο Παππά, και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, που είχε μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της διαδικασίας.

Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα εκδικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριο, αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

 

Παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο: Η πρόταση Αδειλίνη 

Η εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, είχε προτείνει τον Απρίλιο την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο, κάνοντας λόγο για παράβαση καθήκοντας όσον αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, η κα Αδειλίνη είχε ζητήσει να παραπεμφθεί σε δίκη και ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην παράβαση καθήκοντος του πρώην υπουργού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο: Τι είχε καταγγείλει στην απολογία του ο Χρήστος Καλογρίτσας

Στην απολογία του τον περασμένο Φεβρουάριο, ο επιχειρηματίας και εργολάβος δημοσίων έργων, Χρήστος Καλογρίτσας, είχε αναφερθεί στο παρασκήνιο που προηγήθηκε της συμμετοχής του στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο επιχειρηματίας, Χρήστος Καλογρίτσας
Χρήστος Καλογρίτσας © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο επιχειρηματίας επανέλαβε όσα είχε αποκαλύψει με τη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της αντιδικίας με τον λιβανέζικο όμιλο CCC. Στην αναφορά του αυτή ο κ. Καλογρίτσας έκανε λόγο για εικονική συναλλαγή εταιρείας του με τον λιβανέζικο όμιλο, από την οποία, όπως υποστηρίζει, του δόθηκαν τρία εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ακόμη, απέδιδε στον τότε υπουργό Νίκο Παππά, ρόλο «οργανωτή» στο σχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, με σκοπό «την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που εκπροσωπούσε και ενδεχομένως τη χειραγώγηση ενός μέσου μαζικής ενημέρωσης και τον επηρεασμό του τηλεοπτικού κοινού».

Ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε αρνηθεί να απαντήσει αν στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είχε διαδραματίσει ρόλο κάποιο άλλο πρόσωπο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτός του Νίκου Παππά. «Επαναλαμβάνω τα όσα έχω περιλάβει στη μηνυτήρια αναφορά μου και έχω καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Γνώριζα ότι θα καταστώ κατηγορούμενος εξ αιτίας των όσων αποκάλυψα. Το έκανα για να αποκαταστήσω το όνομα και την υπόληψή μου», είχε πει στην απολογία του ο Χρήστος Καλογρίτσας.

Πριν από έναν χρόνο, στην Προανακριτική της Βουλής ο Χρήστος Καλογρίτσας επανέλαβε ότι μπήκε «μπροστινός», έχοντας «τις μετοχές του Νίκου Παππά», για να δημιουργηθεί το «ΣΥΡΙΖΑ channel» σε μια διαδικασία όπου «όλα ήταν εικονικά». Ο επιχειρηματίας δήλωσε ότι μπήκε στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών μετά από σχετική προτροπή της τότε κυβέρνησης και του κ. Παππά. Στη συνέχεια, όμως, ο Νίκος Παππάς και η ομάδα του τον έκαναν πέρα, τον έδιωξαν, δίνοντάς του -όπως κατέθεσε- το «φιλί του Ιούδα».

Παράλληλα, ο Χρήστος Καλογρίτσας παρουσίασε νέα SMS στην Προανακριτική που αντάλλαξε με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ την επίμαχη περίοδο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την εγγυητική επιστολή του «ΣΥΡΙΖΑ Channel». Σε φωτοτυπία που προσκόμισε στην Προανακριτική, παρουσιάζεται η αγωνιώδης προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα για την εγγυητική επιστολή. Στη φωτοτυπία αυτή, εκτός από τα SMS, φαίνεται ότι ανάμεσα στον κ. Παππά και τον κ. Καλογρίτσα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία.

Καλογρίτσας: Μάλλον ... Τζίφος !!!

Παππάς: Δηλαδή;

Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα, γιατί είναι για ελλ. κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο επιχειρηματίας υποστήριξε ακόμη ότι ο κ. Παππάς είχε στενή συνεργασία με τον γνωστό δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου. Επιπλέον, δήλωσε ενώπιον της Προανακριτικής ότι κατ' εντολή Παππά χρηματοδότησε με 2,9 εκατ. ευρώ την έκδοση της εφημερίδας «Documento».

«Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γι' αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα» ξεκαθάρισε.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, απαντώντας σε ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη στην Προανακριτική, ο κ. Καλογρίτσας υποστήριξε τα ακόλουθα:

Πλεύρης: Ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;

Καλογρίτσας: Ήταν ο Αρτεμίου ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα-πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα του αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα. Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών... δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή.

» Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν για αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Τη συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα μάλιστα, επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές, όμως μου είπαν "ή έτσι ή φεύγεις από εδώ". Με εκβίασαν. Και τελικά είπα "οκ έτσι". Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με έδιωξαν».

Πλεύρης: Από άλλο τρόπο να αποτυπώνονται, έχετε στοιχεία; Υπάρχει κάτι ενδεικτικό;

Καλογρίτσας: Έχω μια γραμματέα 40 χρόνια, που όμως τώρα δεν μπορεί. Αποτυπώνονται όμως.

Σε άλλο σημείο ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε και στις εντολές που έλαβε από τον κ. Παππά, προκειμένου να δημιουργηθεί εφημερίδα. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η αρχική απόπειρα ήταν να επανεκδοθεί η «Πρώτη». Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η εφημερίδα «Documento».

«Μετά μου λέει ο Νίκος "πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα". Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως "αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις". Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ ευρώ. Όπως όλοι ξέρετε όμως για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα "απ' εξω". Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά» ανέφερε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Καλογρίτσας

Πλεύρης: Σας ζήτησε ο κύριος Παππάς να φύγετε από το Documento;

Καλογρίτσας: Ναι. Μου ζητησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017. "Τι έγινε με εφημερίδα"; "Νίκο μου όλα καλά". Παππάς: "Περί κλεισίματος ακουω. ΠΡΟΣΕΞΕ"! "Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο" απαντώ. "Με το ΠΡΟΣΕΞΕ τι εννοείς";

Καλογρίτσας: Κάποια στιγμή διαφώνησα με τη γραμμή και είπα δεν θέλω να συνεχίσω γιατί θέλανε να μπλέξουν τον γιο μου. Όταν είχα την "Πρώτη" έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως. Σε αυτήn την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα. Για το Documento υπογράψαμε χαρτιά. Το χρηματοδοτησα. Έχω τιμολόγια.

Πλεύρης: Έχετε δώσει αφανή χρήματα;

Καλογρίτσας: Προφανώς δίναμε.

Πλεύρης: Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο κύριος Παππάς ή ο κύριος Βαξεβάνης;

Καλογρίτσας: Ο Παππάς. Για τις χρηματοδοτήσεις. Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γιa αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα.

Πλεύρης: Εκτός από Κοντομηνά και Μαρινάκη συναντήσατε κι αλλά πρόσωπα κατ’ εντολη Νίκου Παππά;

Καλογρίτσας: Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ. Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες... Μου είπε ο Μαρινακης πως "ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νικο για το θέμα". Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη. Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου.

Πλεύρης: Άρα η όποια συνεννόηση με τον κύριο Μαρινάκη έγινε μεταξύ Μαρινάκη και Παππά κι εσείς εκτελούσατε απλά εντολές;

Καλογρίτσας: Σας το είπα. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομά μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία, όταν δεν υπήρξε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις           

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ