- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σακελλαροπούλου για αμβλώσεις: Στις ευάλωτες γυναίκες μένει μόνο ο κόσμος των παράνομων ιατρείων
Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Σακελλαροπούλου για απαγόρευση αμβλώσεων στις ΗΠΑ: «Στις ευάλωτες γυναίκες δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων».
Μια ανάρτηση και με την ιδιότητά της ως της ανώτατης δικαστικού έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει τις αμβλώσεις.
Όπως επισημαίνει η απόφαση αυτή «εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη», ενώ σημειώνει ότι «ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις».
Υποστηρίζει επίσης, ότι «πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση».
Σακελλαροπούλου για αμβλώσεις: Αναλυτικά η ανάρτησή της
H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ανατρέπει, μετά από πέντε δεκαετίες, τη νομολογία Roe v. Wade και τη συνταγματική ισχύ του δικαιώματος στην άμβλωση. Εκχωρεί μια εμβληματική κατάκτηση των γυναικών και μια θεμελιώδη έκφανση της προσωπικής τους αυτονομίας στη διακριτική ευχέρεια του νομοθέτη. Ένα ζήτημα που αξιακά και ιστορικά βρίσκεται στον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων επιστρέφει ανεπίτρεπτα στον συσχετισμό της στιγμής και στην καθαρή δύναμη της πλειοψηφίας, ανάλογα με τις ιδεολογικές και τις ηθικές της προκαταλήψεις.
Η νομολογιακή στροφή του Δικαστηρίου δεν συνιστά μόνο μια ισχυρή ρωγμή για τα δικαιώματα, όπως αυτά τα προσλαμβάνουμε στα σύγχρονα κράτη δικαίου, ως δηλαδή τους πιο ισχυρούς λόγους που κατέχουμε απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας. Ούτε περιορίζεται στην αναπάντεχη ρήξη των δικαστών με την αξιοπιστία και τη δικαιοπολιτική λειτουργία του θεσμού.
Σηματοδοτεί, ταυτόχρονα, μια ανοικτή πολιτισμική σύγκρουση στην ήδη διχασμένη Αμερική, με ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Στις γυναίκες, ιδίως τις ευάλωτες, που δεν θα έχουν την τύχη ή την οικονομική δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμά τους σε πολιτείες προοδευτικές, δεν απομένει παρά ο σκοτεινός κόσμος των παράνομων ιατρείων και των αμφιλεγόμενων χαπιών και σκευασμάτων, η κρυφή και επώδυνη ζωή χωρίς δικαίωμα, η υποτίμηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Πίσω από τις γραμμές της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τη μέθοδο της γραμματικής ή ιστορικής ερμηνείας του αμερικανικού Συντάγματος κρύβεται ο απειλητικός πολιτικός και πολιτισμικός αναθεωρητισμός της εποχής μας, στην πιο συμβολική νομική του διατύπωση.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τα κυβερνητικά αποτελέσματα για το ιδιωτικό χρέος
Τι ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους
Δεν έχει τόση σημασία το ποιος θα μιλήσει πρώτος όσο το τι θα πει.
Αναλυτικά οι τομείς ευθύνης
«Σπουδαιότερη παρακαταθήκη η απόδειξη ότι το ελληνικό κράτος μπορεί να ανταποκριθεί σε πιεστικά χρονοδιαγράμματα» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Οι διορισμοί εκπαιδευτικών και το ραντεβού στη ΔΕΘ
Από δύο έως τέσσερις μήνες η διάρκεια
Ποιοι θα βρεθούν στο επίκεντρο των εξαγγελιών
Με αφορμή το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανί
«Η Δυτική Μακεδονία έχει κάθε λόγο πια να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία», έγραψε ο πρωθυπουργός
«Ο πατριωτισμός της Δημοκρατικής Παράταξης δεν ήταν ποτέ οι εύκολες κραυγές» σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Το σχόλιο για τον Αλέξη Τσίπρα
Τι πρέπει να προσέξετε πριν τις αγορές σας
Η ανάλυση των στοιχείων της Eurostat
Ο βασικός εθνικός στόχος που θα θέσει
«Απίστευτη η σύγχυση, η παροχολογία και η ασχετοσύνη της αντιπολίτευσης» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Στο επίκεντρο η πτωτική πορεία του χρέους
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας
«Η Δυτική Μακεδονία μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Κοζάνη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.