Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της Εβδομάδας | 8 - 16 Ιουνίου 2022

15 εστιατόρια που ανήκαν στην αλυσίδα McDonald's στη Μόσχα άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα υπό νέα ιδιοκτησία και με την επωνυμία Vkusno & Τochka

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 832
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mcdonalds-russia.jpg

Τα νέα της εβδομάδας 8 - 16 Ιουνίου 2022. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

3 εκατ. ευρώ ήταν η συναλλαγή μεταξύ του εργολάβου Καλογρίτσα και του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC, η οποία χαρακτηρίστηκε ως εικονική από τον ίδιο τον εργολάβο και είχε ως αποτέλεσμα να παραπαμφθεί σε ειδικό δικαστήριο, τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς.


21.442 ψήφοι ήταν η διαφορά μεταξύ του κόμματος «Μαζί» του Μακρόν και της αριστερής συμμαχίας «Nupes» του Ζαν Λυκ Μελανσόν (κερδάμε), στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή.

262 έως 301 έδρες εκτιμάται ότι θα λάβει το κόμμα του Γαλλου προέδρου στο δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ χρειάζεται 289 για να επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία.

164 έως 208 έδρες αναμένεται να λάβει ο συνασπισμός Μελανσόν. «Σημαντική και ελπιδοφόρα εξέλιξη» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την επιτυχία Μελανσόν. «Είναι από τις πιο ελεεινές πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης», είχε πει για τον Αλέξη Τσίπρα ο Γάλος ηγέτης της αριστεράς.

17 έως 36 έδρες αναμένεται να κερδίσει η Λεπέν, ενώ οι δεξιοί Ρεπουμπλικανοί τουλάχιστον 40.


426 εκατ. ευρώ τουλάχιστον θα απαιτηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Attica Bank, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο για να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών, ιδιώτης επενδυτής. 

59,6 εκατ. ευρώ έλαβε με τη μορφή δανεισμού ο «κόκκινος» εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας κατά τους πρώτους 18 μήνες διακυβέρνησης της Πρώτης φοράς Αριστερά (με ολίγη από ΑΝΕΛ). 

108,7 εκατ. ευρώ ήταν το σύνολο του δανεισμού του Καλογρίτσα, το καλοκαίρι του 2016. Μακράν ήταν ο μεγαλύτερος δανειολήπτης της συγκεκριμένης τράπεζας, την οποία προτιμούσε. Θα είχε τους λόγους του. 

119,06 εκατ. ευρώ ήταν το σύνολο του δανεισμού του εργολάβου την άνοιξη του 2018. 

91,34 εκατ. ευρώ ήταν το ακάλυπτο μέρος των πιστοδοτήσεων την ίδια περίοδο, από 76,14 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2016. Στην πιάτσα αυτό το λένε «είχε πρόσωπο»…


10 ράβδοι χρυσού αγνώστου προελεύσεως βρέθηκαν σε θυρίδα ιδιοκτησίας του εκλιπόντος Γιώργου Τράγκα, αυγαταίνοντας την περιουσία του σε 140 εκατ. ευρώ. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

2,5 έως 5 εκατ. ευρώ είναι η αξία των ράβδων, ανάλογα με το πιο site εμπιστεύεσαι. Όλα τα εγχώρια sites επικαλούνται απόλυτα διασταυρωμένες και ασφαλείς πληροφορίες. 

68,3 ευρώ είναι η φθηνότερη τιμή που εντόπισα για μια «μπάρα» (bullion) χρυσού βάρους ενός γραμμαρίου.

725.000 ευρώ είναι η αξία μίας μπάρας βάρους 12,5 κιλών. Την εντόπισα σε ευρωπαϊκό site αγοραπωλησίας χρυσού. 

244.000 μετρικοί τόνοι είναι η συνολική ποσότητα χρυσού που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα παγκοσμίως.


93 δισ. ευρώ ήταν τα έσοδα της Ρωσίας τις πρώτες 100 μέρες του πολέμου από τις πωλήσεις ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με έρευνα του Centre for research on energy and clean air (CREA, «Κέντρο έρευνας για την ενέργεια και τον καθαρό αέρα»), με έδρα τη Φινλανδία.

61% των εξαγωγών απορροφήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αξία τους εκτιμάται σε περίπου 57 δισ. ευρώ.

12,6 δισ. ευρώ ήταν η αξία των πωλήσεων στην Κίνα. Νούμερο που καταρρίπτει εύκολα το επιχείρημα των εγχώριων ρωσόφιλων του καφενέ, σύμφωνα με το οποίο «η Ρωσία δεν έχει ανάγκη την Ευρώπη, θα πουλάει το αέριο στην Κίνα»…

46 δισ. δολάρια ήταν η αξία εξαγωγών πετρέλαιου κατά την ίδια περίοδο.

24 δισ. ευρώ ήταν η αξία του αερίου.


600 ευρώ είναι το ανώτατο ποσό που θα λάβουν οι δικαιούχοι για την επιδότηση ρεύματος. Η πλατφόρμα ανοίγει την Παρασκευή. 


8.500 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών αναμένεται να γίνουν φέτος το καλοκαίρι.

17:30 είναι η ώρα που θα τελειώνει το ολοήμερο σχολείο με το διευρυμένο ωράριο. 

36% αύξηση εσόδων από συνδρομητικές υπηρεσίες gaming και μουσικής αναμένεται να επιτύχει η Apple ως στο 2025, όπως εκτιμά η JP Morgan.

8,2 δισ. δολάρια θα αποκομίσει η καλιφορνέζικη εταιρεία με τη συγκεκριμένη στρατηγική, στο ίδιο χρονικό διάστημα. 

360 δισεκατομμύρια δολάρια εκτιμάται ότι θα είναι το μέγεθος της αγοράς ηλεκτρονικών παιχνιδιών μέχρι το 2028.

55 δισ. δολάρια θα είναι το μέγεθος της αγοράς streaming μουσικής. 


2 κρούσματα της ευλογίας των πιθήκων είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας μέχρι τη Δευτέρα. Αμφότεροι οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιβηρική χερσόνησο. 

1.088 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είχαν καταγραφεί μέχρι την περασμένη Πέμπτη σε 29 χώρες. 

302 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βρετανία, φέρνοντάς τη στην πρώτη θέση. 

4 ημέρες το αργότερο μετά τη μόλυνση με τον ιό μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο. Ειδάλλως δεν θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αποτελεσματικό. 


30 χλμ./ωρα σκέπτεται ο Κώστας Καραμανλής να θέσει ως ανώτατο όριο ταχύτητας στα μεγάλα αστικά κέντρα. 


15 εστιατόρια που ανήκαν στην αλυσίδα McDonald's στη Μόσχα άνοιξαν την περασμένη εβδομάδα υπό νέα ιδιοκτησία και με την επωνυμία Vkusno & Τochka. Το όνομα σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «Νόστιμο – τελεία και παύλα». Ταιριαστή επωνυμία για fast food στη χώρα του Πούτιν καθώς σε προειδοποιεί για τις διαθέσεις της κυβέρνησης στην (απίθανη) περίπτωση του να πεις ότι δεν σου αρέσουν.

50 ακόμη εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.


Verba Volant

Ντμίτρι Μεντβέντεφ 

«Οι ιππείς της Αποκάλυψης είναι καθ’ οδόν».
Προσοχή, Ντμίτρι. Ίσως στον δρόμο συναντήσουν κίνηση. Βλέπω στο google maps πολλές βλάβες ρωσικών αρμάτων που έχουν δημιουργήσει ουρές χιλιομέτρων. Μεγάλη η ταλαιπωρία για τους εκδρομείς…

Κλέων Γρηγοριάδης 

«Αμερικανοί στρατιώτες σουλατσάρουν στην Κρήτη, την Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα και στις λοιπές περιοχές που εσείς, τέως σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ, παραχωρήσατε ασμένως στις ΗΠΑ. Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανική βάση»!
Ο μεγάλος μας ηθοποιός-βουλευτής κάνει εικόνα τη δυστοπία της συμφωνίας με την Αμερική (σ.σ. που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν) όπου ο Άδωνις θα τους περιμένει στο αεροδρόμιο κραυγάζοντας «καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα». 

Ευρυπίδης Στυλιανίδης

«Θέλω τα παιδιά μου να γίνουν μαγκάκια».
Ο ακρίτας βουλευτής, σε συνέντευξή του σε κάποιο tabloid, αποδεικνύει ότι σέβεται τα στερεότυπα του σύγχρονου Νεοέλληνα ή απλώς εμπνεύστηκε από τους στίχους του Trannos «Γουστάρω να ’σαι αλήτης και εγώ να ’μαι μαντάμ». 

Κλέλια Ρένεση

«Θα σας βάλουμε να δουλεύετε 12 ώρες την ημέρα. Θα τρέχετε κ δεν θα φτάνετε κ εννοείται δεν θα σας φτάνουν ποτέ τα λεφτά. Τα παιδιά σας θα τα μεγαλώνουν απρόσωποι εξαντλημένοι εκπαιδευτές κ παιδαγωγοί οι οποίοι με την σειρά τους δεν θα βλέπουν ποτέ τα δικά τους παιδιά. Τα παιδιά σας θα μάθουν έτσι καλύτερα να υπακούουν σε κανόνες κ ωράρια, να μπαίνουν από νωρίς στα ποθητά καλούπια».
Η μεγάλη μας καλλιτέχνιδα σχολιάζει το ολοήμερο σχολείο και αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά του. Οι εργαζόμενες μητέρες στα λαϊκά προάστια δεν καταλαβαίνουν το βάθος της ανάλυσης. Πλεμπαίες…

Πάνος Καμμένος

«Έλα Τσαβουσογλου Έλληνες Κούρδοι Αρμένιοι Άραβες της Αλεξανδρέττας Κύπριοι Πόντιοι σας περιμένουμε, μαζί με τον Ερτογάν θα σας λιώσουμε».
Η στίξη αυτοκτόνησε μετά τη νέα ποιητική απόπειρα του τέως ΥΕΘΑ, και αυτό με τη σειρά του δημιούργησε τρομερά προβλήματα. Για παράδειγμα, κάποιοι ίσως πίστεψαν ότι ο Ερτογάν (sic) είναι κάποιος σύμμαχος, μαζί με τον οποίο θα λιώσουμε τον Τσαβούσογλου και τις διάφορες εθνότητες που προαναφέρθηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ