Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ντράγκι διαφώνησε ανοικτά με την Λαγκάρντ για τον πληθωρισμό

Τι υποστήριξε ο «Σούπερ» Μάριο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντράγκι: Δεν υπάρχει πληθωριστική «υπερθέρμανση» - Έχει ακόμα δυνατότητες ανάπτυξης η ευρωπαϊκή οικονομία
Ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ © EPA Pool

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι και οι διαφορές για τον πληθωρισμό ανάμεσα σε μια νυν και έναν πρώην

Αποστάσεις από την πολιτική της Κριστίν Λαγκάρντ δείχνει να κρατά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

«Ο αυξανόμενος πληθωρισμός στην Ευρώπη δεν αντανακλά την υπερβολική ζήτηση», ισχυρίζεται ο Ντράγκι, ενώ εκτιμά ότι ακόμα περισσεύουν οι δυνατότητες για την οικονομία της ηπείρου.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός δεν είναι εξ ολοκλήρου σημάδι υπερθέρμανσης, αλλά σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα μιας σειράς κραδασμών στην προσφορά», είπε ο Ντράγκι.

«Οι μισθοί πρέπει να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη, αλλά χωρίς να δημιουργήσουν ένα σπιράλ τιμών-μισθών που θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη υψηλότερα επιτόκια».

Οι Ιταλοί αξιωματούχοι προετοιμάζονται για τον αντίκτυπο της νομισματικής σύσφιξης για την οποία πιέζουν οι ομότιμοι τους από τη Βόρεια Ευρώπη, με κάποιους μάλιστα να επισημαίνουν την δυνατότητα αύξησης του επιτοκίου σε ύψος μισής μονάδας, σε αντιστοιχία με την πιο πρόσφατη αύξηση από την Fed στις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο διοικητής της κεντρικής της Ιταλίας Ιγκνάσιο Βίσκο ζήτησε να συντελεστούν οι αυξήσεις με «ορθολογικό» τρόπο ώστε να αποφευχθεί μια απειλή για την ακεραιότητα της ευρωζώνης.

Ο Ντράγκι επεσήμανε ότι ενώ ο βασικός πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν 8,1% τον Μάιο, «η αύξηση είναι μόνο το ήμισυ περίπου - ένα σημαντικό άλμα αλλά πολύ μικρότερο από ό,τι στις ΗΠΑ». Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία είναι λίγο κάτω από το 7% και η κατανάλωση παραμένει κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ