Πολιτικη & Οικονομια

ΗΠΑ: Σημάδια ύφεσης της οικονομίας, μετά την μείωση του ΑΕΠ

Oι αναλυτές ανέμεναν ανάπτυξη 1%

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Σημάδια ύφεσης της οικονομίας, μετά την απροσδόκητη μείωση του ΑΕΠ
HΠΑ - Σταθμός του μετρό © EPA Pool

Η οικονομία της Αμερικής συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικής Ανάλυσης την Πέμπτη.

Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψε η οικονομία των ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2022, εν μέσω των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων για το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου και καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 1,4% για σε τριμηνιαίο επίπεδο, έναντι ανάπτυξης 6,9% στο δ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια ανάπτυξη 1%.

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2021 η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,4%, η ισχυρότερη ετήσια ανάπτυξη από το 1984.

Μεγάλο μέρος της πτώσης οφειλόταν στη μείωση των επενδύσεων σε αποθέματα, οι οποίες σημείωσαν άνθηση τους τελευταίους μήνες του 2021. Οι εξαγωγές και οι κρατικές δαπάνες επίσης μειώθηκαν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν. Οι καταναλωτικές δαπάνες, που είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία, αυξήθηκαν καθώς οι τιμές συνέχιζαν επίσης την ανιούσα.

Ο δείκτης τιμών που παρακολουθεί τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκε 7% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ή 5,2% όταν αφαιρέθηκαν οι τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ