Πολιτικη & Οικονομια

Π. Γερουλάνος: Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Γαλλία με ανησυχεί και για την Ελλάδα

Τι είπε για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Παύλος Γερουλάνος
Ο Παύλος Γερουλάνος © EUROKINISSI

O δημοτικός σύμβουλος Παύλος Γερουλάνος και πρώην υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ μίλησε για τις γαλλικές εκλογές και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

O επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ» Παύλος Γερουλάνος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη εξέφρασε την ανησυχία του σε ό,τι αφορά την Γαλλία και σε αναμονή των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Μιλώντας και για την χώρα μας και για το ενδεχόμενο η ακροδεξιά να παρουσιάζεται ως λύση σε πραγματικά δύσκολες πολιτικές καταστάσεις, είπε «Το φοβάμαι και για την Ελλάδα αυτό, διότι η αποσυσπείρωση των δύο μεγάλων κομμάτων παρότι είναι καλή για το ΚΙΝΑΛ, γιατί θα εισπράξουμε δυνάμεις από εκεί, φοβάμαι ότι θα ενισχύσει μικρά κόμματα και δη κόμματα των άκρων. Πρέπει να θωρακίσουμε πολύ καλά την δημοκρατία μας, να την εμβαθύνουμε, να πάμε σε πραγματικές ανοιχτές διαδικασίες και στα κόμματά μας και μέσα στην κοινωνία, αν θέλουμε να πείσουμε ότι την χώρα δεν την τρέχουν κάποιοι λίγοι για τα δικά τους συμφέροντα, αλλά ότι είναι μια πραγματικά δημοκρατική χώρα που ακούει τον πολίτη. Αυτό είναι ένα έλλειμμα, είναι μια πρόκληση για την Γαλλία να εμβαθύνει και την δική της δημοκρατία και εμείς την δική μας επίσης» σημείωσε.

Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, άμεσων και άλλων μακροπρόθεσμων, με σκοπό την ταχύτατη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης στην Ελλάδα, το πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε πράγματα που έχουμε στα χέρια μας για την άμεση παραγωγή πλούτου στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες σε πολύ μεγάλο βαθμό πλήττονται από όσα συμβαίνουν.

«Ένα παράδειγμα είναι ο Όλυμπος, μια πλουτοπαραγωγική πηγή της χώρας η οποία είναι παντελώς αναξιοποίητη, η οποία είναι πάρα πολύ μπλεγμένη μέσα σε αρμοδιότητες, νόμους, πολυνομίες, ενώ από κάτω βρίσκονται τρεις πόλεις με ανεργία στους νέους πάνω από 60%. Όσο αυτοί οι νέοι μένουν άνεργοι και δεν βλέπουν προοπτική στην περιοχή τους φεύγουν και έρχονται στα αστικά κέντρα, εκεί δημιουργούνται τα προβλήματα που βλέπουμε καθημερινά με τα ναρκωτικά και την αστεγία, δημιουργούνται κοινωνικές πιέσεις οι οποίες είναι αφόρητες. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να παράξουν» υπογράμμισε ο κ. Γερουλάνος.

Η πολυνομία είναι απλά το σύμπτωμα, τόνισε. «Το αίτιο είναι η συγκέντρωση της εξουσίας, όσο όλη η εξουσία μαζεύεται στο κέντρο, τόσο περισσότερο εξαρτάται όλη η ελληνική επικράτεια από το τι συμβαίνει μέσα στα υπουργεία. Έτσι λοιπόν ο κάθε δήμαρχος, ο κάθε πρύτανης πανεπιστημίου, ο κάθε πρόεδρος επιμελητηρίου, ο κάθε πρόεδρος συνεταιρισμού, πηγαίνει στο καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο για ένα προγραμματάκι ή για κάποια χρήματα, αλλά η περιοχή τους δεν έχει στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης με αποτέλεσμα η περιοχή να μην κερδίζει αυτά που θα μπορούσε αν αυτοί οι παράγοντες μεταξύ τους  συνεργάζονταν, για να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της Ηπείρου, της Θράκης τη Πελοποννήσου, τρεις από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης, με τεράστιες ωστόσο δυνατότητες ανάπτυξης. Η υπερσυγκέντρωση της εξουσίας που οδηγεί στην πολυνομία γιατί έτσι γίνονται τα χατίρια των υπουργών προς τους διάφορους πελάτες, είναι ένα σύμπτωμα απλώς μιας εξουσίας η οποία είναι πολύ συγκεντρωμένη και δεν δίνει ελευθερίες στις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν τις οικονομίες τους» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος.

Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος είπε «από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε ο κ. Τσίπρας» ο κ. Γερουλάνος δίνει την δική του ερμηνεία η οποία συνοψίζεται στην πρόταση «μην ασχολείστε με τις καρέκλες σας και μην περιμένετε από το ΚΙΝΑΛ να ασχοληθεί με τις καρέκλες σας, σοβαρευτείτε να συζητήσουμε πάνω σε μια προγραμματική βάση, όπως έχει πει και στο παρελθόν. Πάνω σε ένα πρόγραμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, όπως επίσης έχει ξεκαθαρίσει και μην ελπίζετε ότι θα με πιέσετε για να κάνω έναν από εσάς πρωθυπουργό».

Συμπληρώνοντας, είπε «δεν μπορούμε να κοιτάζουμε απλώς και να ελπίζουμε ότι αυτές οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία θα φύγουν. Ούτε ότι ξαφνικά θα τις λύσει μόνη της η Ευρώπη και εμείς θα κοιτάμε. Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει μια πολιτική να ρίχνει πολλά χρήματα στα χέρια λίγων και να συρρικνώνει την παραγωγική βάση της χώρας. Αν συνεχίσουμε έτσι μια καινούρια πτώχευση δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση».

Σχετικά με το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Γερουλάνος, εξέφρασε την απογοήτευσή του από το γεγονός, είπε, ότι έμοιαζε όλη η ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ να καταναλώνεται σε διαδικαστικά θέματα και λιγότερο σε πολιτικές αντιπαραθέσεις. «Το να φεύγεις από ένα συνέδριο επειδή μια εκλογική διαδικασία θα γίνει με έναν τρόπο ή έναν άλλον, είναι ποταπό. Το να φύγεις επειδή το κόμμα σου δεν πιστεύει σε κάτι που πιστεύεις εσύ πραγματικά το καταλαβαίνω, αλλά η στάση των 58 είναι πολύ ποταπή σε ένα πολιτικό σκηνικό σαν αυτό που εξελίσσεται στην χώρα αυτή την στιγμή με τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Θα έπρεπε να επιμένουν πολύ περισσότερο σε θέματα πολιτικής και λιγότερο σε θέματα διαδικασιών» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα
Διαφθορά στον Δημόσιο Τομέα: Τι είχες Ελλάδα, τι είχα πάντα

Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.