Πολιτικη & Οικονομια

Οι μαχητές της μαρτυρικής Μαριούπολης στην ελληνική Βουλή

Η επιλογή του προέδρου Ζελένσκι να συμπεριλάβει στην ομιλία του μηνύματος στρατιώτες του Αζόφ ήταν λανθασμένη. Ας το σκεφτούμε όμως ψύχραιμα.

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή, αντιδράσεις από το βίντεο Αζόφ
Ομιλία Ζελένσκι στην Βουλή © EUROKINISSI

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκρινε καλό να μας δείξει δύο από τους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη μαρτυρική Μαριούπολη. Γιατί τόσες αντιδράσεις;

Ήταν μία από τις ιστορικές ομιλίες του προέδρου Ζελένσκι στα κοινοβούλια των χωρών της Δύσης. Το ελληνικό κοινοβούλιο δεν έμοιαζε ωστόσο με όσα ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει μιλήσει ως τώρα. Ένας αριθμός από έδρανα ήταν άδεια και οι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του κοινοβουλίου, όσοι ήταν παρόντες, χειροκρότησαν στο τέλος χλιαρά, χωρίς να σηκωθούν, αποδοκιμάζοντας. Η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «απαράδεκτο που μίλησε μέλος του Αζόφ στην Ελληνική Βουλή». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταδικάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης στο τέλος της ομιλίας, είπε: «Η συμπερίληψη στην ομιλία του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ ήταν λανθασμένη και άστοχη». Ισχύει, εκ των υστέρων, αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. 

Όμως, να το σκεφτούμε λίγο ψύχραιμα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι επικέντρωσε την ομιλία του στους δεσμούς που έχει η Μαριούπολη με την Ελλάδα, που είναι –ήταν;– η πόλη με τη μεγαλύτερη και πιο συμπαγής ελληνική κοινότητα, με τα τρία μεγαλύτερα τμήματα του πανεπιστημίου της ελληνόφωνο, με 24 αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, με πάρα πολλούς από τους κατοίκους της να είναι ελληνόφωνοι. Η Μαριούπολη επίσης τυχαίνει να έχει υποστεί από την αρχή τα περισσότερα δεινά, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς, και παραμένουν αποκλεισμένοι σχεδόν 100.000 άνθρωποι χωρίς νερό και φαγητό, χωρίς να ξέρουμε ακριβώς τι τους έχει συμβεί, και ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι και η ομάδα του αποφάσισαν σε ένα σύντομο, υποθέτουμε συμβούλιο, δεδομένου ότι η χώρα τους βομβαρδίζεται, να ενσωματώσουν στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή δύο μαχητές της Μαριούπολης του τμήματος Αζόφ, ή για να το πούμε αλλιώς δύο, στα μάτια τους, και στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου, δύο στρατιώτες που μάχονται ηρωικά για να υπερασπιστούν τους πολιορκημένους της Μαριούπολης. Γιατί χωρίς τις δικές τους μάχες, η Μαριούπολη τώρα θα ήταν υπό ρωσική κατοχή. Με ό,τι αυτό σημαίνει, με βάση όσα φρικτά βλέπουμε και ακούμε για τις κατεχόμενες πόλεις.

Οι στρατιώτες του Συντάγματος Αζόφ, γιατί από το 2015 είναι ενταγμένοι στον ουκρανικό στρατό, είναι μία από τις τρεις μονάδες του ουκρανικού στρατού που έχουν παραμείνει στην άμυνα της μαρτυρικής Μαριούπολης μετά από ενάμιση περίπου μήνα ηρωικής αντίστασης, στα σημεία της πόλης που δεν έχουν πέσει ακόμα, στο λιμάνι και στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Στους κόλπους τους έχουν στρατολογηθεί πάρα πολλοί Μαριουπολίτες, ανάμεσα τους πολλοί Έλληνες. Συνολικά 3.000 πολεμιστές, που δεν ανεφοδιάζονται, που τους τελειώνουν τα πυρομαχικά, τα τρόφιμα, και πιθανότητα εκτελεστούν όταν πέσει η πόλη. 

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκρινε καλό να μας δείξει δύο από αυτούς τους στρατιώτες, με την αγριεμένη από τις μάχες και τις κακουχίες όψη. «Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Σύνταγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

Αυτό προκάλεσε πολιτική θύελλα αντιδράσεων γιατί υπάρχει αυτή η θεωρία ότι οι στρατιώτες του τμήματος Αζόφ είναι νεοναζί. Από την άλλη, αν ακούσουμε ή  διαβάσουμε τα λόγια και των δύο, δεν έχουν τίποτα το ναζιστικό. Καταγγέλλουν ως ναζί τους Ρώσους ξανά και ξανά, λένε ότι υπερασπίζονται τη Μαριούπολη και ζητούν βοήθεια. Και επίσης υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα και αναλύσεις που καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς των Ρώσων ότι το Τάγμα, συγνώμη το Σύνταγμα Αζόφ είναι φασιστικό και νεοναζιστικό. Και που στοιχειοθετούν, αποδεικνύουν, κάνουν fact checking, ότι η Μόσχα εστιάζει σε αυτή την προπαγάνδα, την οποία και καλλιεργεί από το 2014, για να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που έχει επιφέρει στην Ουκρανία. 

Και, το πιο σημαντικό, τις ίδιες μέρες βλέπουμε τις σοκαριστικές αγριότητες των ρώσων στρατιωτών στον άμαχο πληθυσμό από όπου περνάνε, ακούμε για μαζικούς βιασμούς και κινητά κρεματόρια, πρακτικές που παραπέμπουν στον κανονικό ναζισμό. Οι Ρώσοι απαγάγουν, βασανίζουν, βιάζουν, δολοφονούν, εικόνες απόλυτης καταστροφής και απόλυτης ανθρώπινης τραγωδίας. Και οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτά που είδαμε στην Μπούτσα και στην Μποροντάνκα, τα εγκλήματα στο Μοτίζιν, είναι λίγα μπροστά σε αυτά που θα δούμε στη Μαριούπολη. Εμείς όμως κατηγορούμε για ναζιστή τον στρατιώτη που υπερασπίζεται τη Μαριούπολη και τελικά μας λένε ότι πρέπει να κάνουμε πολιτική εξακρίβωση φρονημάτων στους  στρατιώτες ενός κράτους που μάχεται για να μην υποδουλωθεί. Και για να μην εξοντωθούν μαζικά και απάνθρωπα οι πολίτες του. Να τους ρωτάμε τι ψηφίζουν, μάλλον. Γιατί, αν είναι εθνικιστές, όλα κι όλα, δεν είμαστε μαζί τους, ας τους καταλάβουν, ας τους σκοτώσουν. Δεν είναι υποκρισία; Η προπαγάνδα του Πούτιν μπροστά στα μάτια μας που πετυχαίνει τον σκοπό της. Γιατί για αυτά τα εγκλήματα, που είναι χειροπιαστά, τεκμηριωμένα, που μπορεί όποιος θέλει να τα δει στις φωτογραφίες και τις οθόνες, που συμβαίνουν τώρα και τα παρακολουθούμε live, δεν υπήρξαν τόσες αντιδράσεις όσες για το βίντεο στη Βουλή.

Να θυμηθούμε τι είχε πει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του, όταν βγήκε από τη Μαριούπολη, απαντώντας στους ισχυρισμούς των Ρώσων ότι εκείνοι ευθύνονταν για τα χτυπήματα σε αμάχους: «Μπορείς να πεις πολλά για τους Αζόφ. Τι ήταν και τι είναι. Δεν θέλω να μπω πάλι στο ιδεολογικό και το πολιτικό κομμάτι. Οι Αζόφ ήταν και είναι μία από τις άμυνες της πόλης. Δεν χτυπούν τους δικούς τους. Τους έχω γνωρίσει. Επειδή έχω εκπλαγεί λίγο με τη διάσταση που έχει πάρει το θέμα με το προξενείο είναι καλό που υπάρχει μία πρωτοφανής στήριξη για την Ουκρανία. Κάτι τέτοιο δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν. Κάπου γράφτηκε ότι με κρατούσαν όμηροι οι Αζόφ και μου έκαναν βασανιστήρια. Τις δύο πρώτες μέρες οι Αζόφ μας τάιζαν. Αυτό είναι γεγονός. Δεν συμφωνώ μαζί τους ιδεολογικά αλλά δεν είδα αυτό που γράφεται».

Να το σκεφτούμε και αλλιώς. Πιστεύει κανείς ότι αν ο πρόεδρος Ζελένσκι έδειχνε το ίδιο βίντεο σε ομιλία του στο κοινοβούλιο οποιασδήποτε άλλης δυτικής χώρας θα υπήρχαν οι ίδιες αντιδράσεις; Νομίζουμε πως όχι. Γιατί στις άλλες χώρες δεν είναι διαδεδομένη η αντίληψη που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, ότι το τάγμα του Αζόφ, όπως και οι Ουκρανοί γενικότερα, είναι ναζιστές που κάνουν προβοκάτσια και θηριωδίες. 

Τώρα αν αυτοί οι δύο που είδαμε, είχαν ακροδεξιές πεποιθήσεις, δεν μπορoύμε να ξέρουμε. Και ποιος μπορεί; Ας πούμε ότι ανήκαν σε αυτό το 2% που ψήφισαν ακροδεξιά στις τελευταίες εκλογές; Πόσο πιθανό είναι; Και αν απλώς είναι Μαριουπολίτες πατριώτες που πεθαίνουν για την πατρίδα τους; Έστω εθνικιστές, τι σημασία έχει; Πόσα χρόνια πολεμούν; Υπερασπίζονται τη Μαριούπολη, και μάλλον δεν θα αντέξουν για πολύ. Και αν τελικά ήταν λάθος η επιλογή του Ζελέσνσκι να δείξει αυτά τα βίντεο, γιατί δεν υπολόγισε καλά τις αντιδράσεις, πόλεμο έχουμε, γίνονται αδιανόητες θηριωδίες σε αμάχους κάθε λεπτό που περνάει, και εμείς κάνουμε φασαρία για τους λάθος λόγους.


Τι είναι το Τάγμα Αζόφ
Υπάρχουν πολλά άρθρα και αναλύσεις να διαβάσει κανείς για το τι είναι το Τάγμα Αζόφ. Εν συντομία, ήταν μια από τις ομάδες που αναδύθηκαν από την εξέγερση του Μαϊντάν, και κλήθηκαν να βοηθήσουν στην άμυνα της χώρας το 2014, μετά την εισβολή στην Κριμαία, επειδή ο ουκρανικός στρατός τότε ήταν διαλυμένος. Αρχικά είχαν μέλη της ουκρανικής ακροδεξιάς με ρατσιστικές και αντισημιτικές αναφορές, χωρίς να είναι η πλειονότητα, αλλά γρήγορα άρχισαν να προσελκύουν πολλούς Ουκρανούς εθελοντές που πήγαν να πολεμήσουν μαζί τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους επειδή ήταν αξιόμαχοι στρατιώτες.

Τον Νοέμβριο του 2014 το τάγμα μετατράπηκε σε σύνταγμα και εντάχθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, σήμερα αριθμεί 60.000 μέλη και 1.000 είναι οι στρατιώτες του Αζόφ, που πήραν το όνομά τους γιατί ακριβώς έπαιξαν καθοριστικό ρόλο τον Ιούνιο του 2014 στην απελευθέρωση της Μαριούπολης από τις φιλορωσικές δυνάμεις. Σταδιακά τα ακροδεξιά στελέχη αποχώρησαν από τη διοίκηση του Αζόφ, κάποιοι επέστρεψαν στο Κίεβο με εγκληματική δραστηριότητα και κατέληξαν στη φυλακή, κάποιοι άλλοι δημιούργησαν ακροδεξιά κόμματα τα οποία δεν είχαν καμία στρατιωτική επιτυχία στις εκλογές.

Το ακροδεξιό ουκρανικό κόμμα στις εκλογές του 2012 είχε 10%. Το 2014 είχε 6%. Και στις εκλογές τους 2019, που βγήκε ο πρόεδρος Ζελένσκι, 2%. Δεν μπήκαν καν στη Βουλή. Σήμερα σε καμία περίπτωση δεν είναι νεοναζιστικό μόρφωμα, ακόμα και αν υπάρχουν στις τάξεις του εθνικιστές ή κάποιοι που έχουν και πιο ακραίες απόψεις. 

Ενδεικτικά, μπορείτε να δείτε ένα 9λεπτο βίντεο του ΒΒC που εξηγεί τι είναι το Τάγμα Αζόφ 


Και να διαβάσετε αναλυτικά εδώ πώς τα δυτικά μέσα αναπαράγουν κατασκευασμένες από τους Ρώσους ειδήσεις για το τάγμα Αζόφ και τον νεοναζισμό στην Ουκρανία. Είναι από το StopFake.org, το πλέον έγκριτο από τα δυτικά μέσα οργανισμό που αποτελείται από Ουκρανούς επιστήμονες και φοιτητές ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια και σήμερα, στον πόλεμο, αποδομεί με στοιχεία τους ισχυρισμούς της ρωσικής προπαγάνδας. Δείτε τις κατασκευασμένες φωτογραφίες.
 

Η απάντηση της Ουκρανικής Πρεσβείας
«Για περισσότερα από 8 χρόνια και ειδικά από την έναρξη του πολέμου πλήρους κλίμακας της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ο ουκρανικός λαός και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας υπερασπίζονται γενναία τον άμαχο πληθυσμό στο έδαφός μας, την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Η ρωσική μηχανή προπαγάνδας στοχοποιεί τα μυαλά των ελεύθερων ανθρώπων.
Όχι μόνο θολώνει την πραγματικότητα, διαστρέφοντας γεγονότα, αλλά δημιουργεί μια τρομακτική ατμόσφαιρα μίσους και φόβου.
Σήμερα, οι Ρώσοι αξιωματούχοι και οι προπαγανδιστές εξακολουθούν να αρνούνται το απόλυτο γεγονός της επιθετικότητας και της στρατιωτικής εισβολής στη χώρα μας και συνεχίζουν να λένε κραυγαλέα ψέματα και να συγκαλύπτουν τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας, όπως αυτά που έχει δει ο κόσμος στη Μπούκα.
Προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της Δύσης από την τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή που προκλήθηκε από την έναρξη της εισβολής, ειδικά στη Μαριούπολη, η Ρωσία χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα τεχνικών παραπληροφόρησης και μύθων.

Για πολλά χρόνια η Ρωσία προσπάθησε να «φυτεύσει» στα ελληνικά μυαλά τον μύθο ότι το ταγμα Αζόφ είναι μια παραστρατιωτική ανεξάρτητη μονάδα που λειτουργεί στη Μαριούπολη χωρίς πειθαρχία και υποταγή.

Δηλώσαμε σε πολλές περιπτώσεις, ότι στην πραγματικότητα, το ταγμα εθελοντικής στρατιωτικής μονάδας Αζόφ σχηματίστηκε το 2014 ως απάντηση στη ρωσική προσπάθεια να συντρίψει τη σταθερότητα του Ντονέτσκ και των πόλεων του.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακατάληψη της πόλης της Μαριούπολης το 2014, μεταρρυθμίστηκε πλήρως και ενσωματώθηκε στην Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας υπό αυστηρή διοίκηση, υπαγόμενη στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Από τη έναρξη της ρωσικής εισβολής, το τάγμα Αζόφ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην υπεράσπιση του άμαχου πληθυσμού, σε μια από τις πιο σκληρές μάχες, αυτή που δίνεται στη Μαριούπολη, η οποία παραμένει ουκρανική λόγω των προσπαθειών του.
Το βίντεο, που απεικονίζει απλούς πολίτες της Ουκρανίας ελληνικής καταγωγής, δύο στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, ο ένας εκ των οποίων ανήκει στο ταγμα Αζόφ, δείχνει την απόλυτη θέληση να υπερασπιστούν την πατρίδα τους και τον άμαχο πληθυσμό της Μαριούπολης και δεν έχει καμία σχέση με τις ναζιστικές πράξεις, που διαπράττουν οι Ρώσοι στη γη στον λαό μας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ