Πολιτικη & Οικονομια

Αρίστος Δοξιάδης για Τσακαλώτο: Η αριστερά πάει στον Παράδεισο

Ο γνωστός οικονομολόγος σχολιάζει καυστικά τη συνέντευξη του πρώην υπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αρίστος Δοξιάδης αναφέρθηκε στη συνέντευξη του πρώην υπουργού στον κυριακάτικο Τύπο και σχολίασε τις απόψεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την Αριστερά και την οικονομία.
Ο ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ | ΦΩΤΟ: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Ο Αρίστος Δοξιάδης σχολιάζει τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στον κυριακάτικο Τύπο και τις απόψεις του πρώην υπουργού για την Αριστερά και την οικονομία.

Συνέντευξη που συζητήθηκε παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Καθημερινή. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κλήθηκε να αναφέρει τα μεγαλύτερα προσόντα του Αλέξη Τσίπρα. Ο κύριος Τσακαλώτος υποστήριξε ότι αυτά είναι η «λαϊκότητα» και ο «τακτικισμός» του.

Ενώ όταν στη συνέχεια ρωτήθηκε για τα ελαττώματα του πρώην πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει μια ανασφάλεια που δεν δικαιολογείται», και πρόσθεσε ότι «σε ένα πράγμα που είναι χειρότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η επιλογή συμβούλων. Για να είμαι όμως δίκαιος αυτό το λέει και ο ίδιος».

Σε ένα άλλο απόσπασμα της συνέντευξης του Ευκλείδη Τσακαλώτου στάθηκε ωστόσο ο Αρίστος Δοξιάδης. Ο γνωστός οικονομολόγος, με ανάρτησή του στο Facebook σχολιάζει καυστικά τις δηλώσεις του πρώην υπουργού για την Αριστερά και την πραγματική οικονομία.

Ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του Αρίστου Δοξιάδη:

Η ριζοσπαστική αριστερά πάει στον Παράδεισο

Από την συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Καθημερινή σήμερα:

"- Στην Αριστερά θα ασκούσατε κριτική;

- Δεν έχει ακόμα μια συλλογική σύλληψη για το πώς οι αξίες της, της συμμετοχικότητας, της δημοκρατικότητας, της αλληλεγγύης, μπορούν να διευρυνθούν και σε τομείς της πραγματικής οικονομίας.

- Εχετε κάποιο πρότυπο/μοντέλο στο οποίο έχει εφαρμοστεί αυτό που λέτε;

- Αποσπασματικά, όπως στον συμμετοχικό προϋπολογισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πας, για παράδειγμα, στον Χ δήμο, και καλείς τους πολίτες να αποφασίσουν αν θέλουν περισσότερο την καθαριότητα ή τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Τους καλείς να επιλέξουν και ταυτόχρονα να αποδεχθούν τις συνέπειες των επιλογών τους.

- Το έχετε δει να λειτουργεί και πού;

- Σε πόλεις της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας, της Ιταλίας. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πάντα. Αλλο παράδειγμα είναι πολλές επιτυχημένες ΚοινΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση).

Εξηγεί αναλυτικά πώς το εννοεί αναφέροντας και το παράδειγμα φίλου του που εξάγει λάδι στη Γερμανία, σε μικρή κλίμακα, στηρίζοντας παραγωγούς, βοηθώντας δομές αλληλεγγύης."

---

Αυτές είναι οι σκέψεις του πιο συγκροτημένου οικονομολόγου του ΣΥΡΙΖΑ για την "πραγματική οικονομία". Με αυτά τα πρότυπα θέλουν να καταργήσουν τις καπιταλιστικές επιχειρήσεις, ή να τις περιορίσουν ριζικά.

Με ΚοινΣΕΠ και με αλληλεγγύη θα παράγουν εμβόλια και αντικαρκινικά φάρμακα, θα διακινούν τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, θα σχεδιάζουν και θα παράγουν όλο και πιο φτηνά τηλέφωνα και υπολογιστές, θα αυτοματοποιήσουν εργοστάσια, θα ζεσταίνουν και θα ντύνουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Αν αυτό δεν γίνεται, οπωσδήποτε πάντως με ΚοινΣΕΠ θα βρουν τα χρήματα για να αγοράζει η Ελλάδα από τους ξένους καπιταλιστές τα φάρμακα, τρόφιμα, λεωφορεία, τηλέφωνα. Με ΚοινΣΕΠ, σαν του φίλου που εξάγει λάδι στη Γερμανία.

Μάλιστα.

Ποιος είναι ο Αρίστος Δοξιάδης

Ο Αρίστος Σ. Δοξιάδης γεννήθηκε το 1951, μεγάλωσε στην Αθήνα, και σπούδασε κοινωνικές επιστήμες και οικονομικά στo Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του με μελέτες δημόσιας πολιτικής για το ελληνικό κράτος και για διεθνείς οργανισμούς. Συμμετείχε σε πιλοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της φτώχειας σε όλη την Ευρώπη, και στη συνέχεια διοίκησε εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων. Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Έχει αξιολογήσει εκατοντάδες επιχειρηματικά σχέδια, και έχει συνεργαστεί από κοντά με δεκάδες επιχειρηματίες. Από το 2010 γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς στην ελληνική οικονομία. Ιστολογεί στο aristosd.wordpress.com, ενώ είναι συγγραφέας των βιβλίων «Απρονοησία και Νέμεση», «Το αόρατο ρήγμα», «Πέρα από τη λιτότητα» (συλλογικό έργο).

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ