Πολιτικη & Οικονομια

Η Ελλάδα κερδίζει την οικονομική της αξιοπιστία με έργα & πράξεις

Η βελτίωση του θεσμικού περιβάλλοντος και η υψηλός δείκτης κλίματος οικονομικής εμπιστοσύνης από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγουν νέες προοπτικές για την Ελλάδα του 2022

giannis-papageorgiou.jpg
Γιάννης Παπαγεωργίου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνθρωποι στον λόφο του Λυκαβηττού που κοιτούν τη θέα της Ακρόπολης
© EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Σχόλιο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη δημοσιονομική πολιτική και τις πρόσφατες δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν αναλογιστούμε πού βρισκόταν η Ελλάδα μόλις πριν από λίγα χρόνια: στην 19η θέση στον τομέα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, στην 21η θέση στο Κοινωνικό Ταμείο και σε ανάλογες θέσεις στο σύνολο των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, θα αντιληφθούμε τη σημασία που έχει η εντυπωσιακή στροφή που έχει γίνει στο αναπτυξιακό και επενδυτικό κλίμα σήμερα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φέρνουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση σε απορροφήσεις κονδυλίων και στο Κοινωνικό Ταμείο απολαμβάνουσα έναν από τους υψηλότερους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης εδώ και 20 χρόνια.

Και αυτή η εικόνα αλλάζει με σταθερά βήματα για να μπορέσει να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, ώστε να γίνει ορατή σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Τότε μόνο ο μέσος Έλληνας θα μπορεί να ζήσει την αντίστροφη πορεία στην προσωπική του ζωή και αγοραστική του δύναμη και όχι απλά να διαβάζει για την ταχύτατη ανάκαμψη στο ΑΕΠ της χώρας.

Πρώτο βήμα έγινε με τις στρατηγικές επενδύσεις, όπως της Microsoft που επέλεξε την Ελλάδα για να ιδρύσει τρία μεγάλα Data center. Ακόμα η Amazon αποφάσισε να πραγματοποιήσει κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ το φετινό καλοκαίρι θα λειτουργούν στις θάλασσες μας τρία μεγάλα υδατοδρόμια με υδροπλάνα να πετούν στην Ελλάδα.

Και οι επενδύσεις συνεχίζονται χάρη στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την επέκταση της τηλεργασίας. Γινόμαστε πόλος έλξης μεγάλων εταιρειών: Τραπεζικοί όμιλοι, με έδρα το Λονδίνο σχεδιάζουν την επόμενη έδρα τους ή υποκαταστήματα, μετά το Brexit, στην Ελλάδα. Η J.P. Morgan ήδη αποφάσισε να φέρει στην ελληνική οικονομία 1,5 δις. δολάρια με την εξαγορά του 49% της Viva Wallet.

Και αυτό αντανακλά στην αγορά εργασίας. Από 28% ανεργία στο ζενίθ της κρίσης, σήμερα μιλάμε για 13%, και μάλιστα ήδη δηλώνονται ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό. Η νέα πραγματικότητα φέρνει αυξήσεις σε μισθούς και επιστροφή στην κανονικότητα των ετήσιων αυξήσεων. Σύντομα οι ελληνικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες υποχρεώσεις με τις αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς προς τους εργαζόμενους τους, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Όσο η παραγωγικότητα θα αυξάνεται τόσο θα διευρύνεται και η αγορά εργασίας. Είναι μια διαδικασία δύσκολη και ενέχει κινδύνους και χρειάζεται επαγρύπνηση στην αντιστοίχηση ζήτησης και προσφοράς, ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος στις αυξήσεις μισθών-τιμών. Προς αυτήν την κατεύθυνση στοχεύουν και τα Εθνικά Σχέδια Δράσης για να δούμε σύντομα την επιστροφή των νέων συμπολιτών μας στην πατρίδα. Το ίδιο και οι 250 νόμοι που έχουν ψηφιστεί για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, στις τραπεζικές συναλλαγές, στην ψηφιοποίηση, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στις αδειοδοτήσεις κλπ.

Με δεδομένο ότι το 2022 θα είναι μια χρονιά δημοσιονομικής προσαρμογής και αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρώπη θα επιστρέψουμε σε μια μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από χαμηλό αλλά σταθερό πληθωρισμό. Με υψηλότερο όμως ρυθμό αύξησης στους μισθούς θα πετύχουμε την πραγματική αύξηση των αποδοχών.

Για να υπάρξει όμως αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που θα επιτρέψει όλα τα παραπάνω άλλα και τη μείωση φόρων, χρειάζεται από όλους μας σύνεση και πειθαρχία. Απαιτείται συνεχιζόμενη προσαρμογή της παγκόσμιας οικονομίας στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας στους τομείς της ενέργειας, της αγοράς αγαθών και των εφοδιαστικών αλυσίδων.

Με επαγρύπνηση, εργατικότητα, σύνεση και υπομονή θα ζήσουμε πολλές ευκαιρίες το 2022 που πραγματικά τις αξίζουμε και τις δικαιούμαστε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ