Πολιτικη & Οικονομια

ΔΝΤ: Πρόωρη αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζει η Ελλάδα

Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Φωτογραφία Αρχείου) © EPA/JIM LO SCALZO

Η Ελλάδα σε δυο μήνες αποπληρώνει το ΔΝΤ – Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Μέσα στους επόμενους δύο μήνες η Ελλάδα σχεδιάζει να αποπληρώσει ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και τους εταίρους της ευρωζώνης, όπως αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για τα τελευταία κεφάλαια που δανείστηκε η χώρα μας από το Ταμείο για να αποφύγει τη χρεοκοπία στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους.

Οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών θα αποπληρώσει 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια του ΔΝΤ νωρίτερα από ό,τι προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα. Εξοφλώντας, έτσι, το τελευταίο μέρος από τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 28 δισ. ευρώ που είχε δανείσει το Ταμείο στη χώρα μεταξύ 2010 και 2014.

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) © EPA/SHAWN THEW

Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα αποπληρώσει έως το τέλος του πρώτου τριμήνου ποσό περίπου 5,3 δισ. ευρώ στους εταίρους της χώρας στην ευρωζώνη, δάνεια που λήγουν το 2022 και το 2023.

«Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε την αποπληρωμή μέσα στους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε αξιωματούχος στο Reuters.

Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε τον λόγο του χρέους μας προς το ΑΕΠ. Θα στείλει επίσης μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και υγιής», σημείωσε δεύτερος αξιωματούχος στο πρακτορείο.

Η Ελλάδα είχε αποπληρώσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ το 2019 και το 2021.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα αναμένει να εξέλθει από το καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης της ΕΕ το καλοκαίρι, ενώ το ΔΝΤ θα μπορούσε να συνεχίσει να παρέχει γνωμοδοτήσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ