Πολιτικη & Οικονομια

Παράδοση του πίνακα «Έξοδος» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Δωρεά του συλλέκτη, Σωτήρη Φέλιου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δωρεά ενός Πίνακα του Χρήστου Μποκόρου από τον Συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο στην Προεδρία της Δημοκρατίας
Δωρεά ενός Πίνακα του Χρήστου Μποκόρου από τον Συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο στην Προεδρία της Δημοκρατίας © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Ο πίνακας «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου κοσμεί από σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Παραδόθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας ο πίνακας του Χρήστου Μποκόρου, «Έξοδος», από τον μέχρι σήμερα κάτοχό του Σωτήρη Φέλιο. Η τελετή παράδοσης έγινε παρουσία και του ζωγράφου Χρήστου Μποκόρου.

Κατά την τελετή παράδοσης, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφού ευχαρίστησε θερμά για τη δωρεά στην Προεδρία της Δημοκρατία, του εμπνευσμένου από την έξοδο του Μεσολογγίου πίνακα, σημείωσε ότι η χειρονομία αυτή δεν είναι απλώς ευγενής και γενναιόδωρη, αλλά εμπεριέχει υψηλό συμβολισμό.

Αναφερόμενη στο έργο η Πρόεδρος επισήμανε ότι αποτελεί «Ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας» και τόνισε ότι «γεννά βαθιά συγκίνηση, με την λιτότητα, την ταπεινότητα, με την οποία αποτίνει φόρο τιμής σε μια κορυφαία στιγμή υπέρβασης της νεότερης ιστορίας μας· με το δέος και τον σεβασμό με τα οποία αποδίδει την ιερότητα της "Εξόδου", ξαναζωντανεύοντάς την στον χωροχρόνο του παρόντος».

Όπως εξήγησε: «Τα κεράκια που φέγγουν πάνω στη γαλανόλευκη, πάντα ακοίμητα, εσαεί αναμμένα για την τιμή της ελευθερίας, είναι σαν να μας υποδεικνύουν ότι κάθε φορά που μας περιζώνει το σκοτάδι, όπως τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, έχουμε έναν μονάχα δρόμο εξόδου, "την έφοδο προς το φως", για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του ίδιου του ζωγράφου. Οι φλόγες του, ζωγραφισμένες με παραισθητική αληθοφάνεια, είναι τα φωτεινά σημάδια της μνήμης· και το ιερό πανί της σημαίας μας ο τόπος της διασταύρωσής τους με το παρόν και το μέλλον μας».

Καταλήγοντας, η κυρία Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τον καλλιτέχνη Χρήστο Μποκόρο, όσο και τον συλλέκτη Σωτήρη Φέλιο για την πολύτιμη προσφορά τους και επισήμανε ότι η «Έξοδος, τοποθετημένη σε περίοπτη θέση του Προεδρικού Μεγάρου, προσιτή στο κοινό, θα αποτελεί, στα χρόνια που θα έρθουν, ζωντανή υπόμνηση του σημαντικού ρόλου που μπορεί να παίξει η τέχνη στην διαμόρφωση ήθους και στην εμβάθυνση της αυτογνωσίας μας».

Παράδοση του πίνακα «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου στην Προεδρία της Δημοκρατίας
Παράδοση του πίνακα «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου στην Προεδρία της Δημοκρατίας © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Από την πλευρά του, ο καλλιτέχνης, Χρήστος Μποκόρος, εμφανώς συγκινημένος, αναφερόμενος στο έργο του, εμπνευσμένο από την έξοδο του Μεσολογγίου τόνισε ότι «η θυσία των Ελλήνων δεν έγινε επί ματαίω» και πρόσθεσε ότι «όσο τιμούμε το παρελθόν στις δόξες και στις πίκρες, μπορούμε να προσδοκούμε ένα πιο στέρεο μέλλον».

Τέλος, ο Σωτήρης Φέλιος δήλωσε για το έργο «Κοιτάζοντάς το μπορούμε να αντιληφθούμε τι συνέβη και ποιοι είμαστε».

Ο πίνακας «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου κοσμεί από σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας
Ο πίνακας «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου κοσμεί από σήμερα την Προεδρία της Δημοκρατίας © EUROKINNISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η «Έξοδος» του Χρήστου Μποκόρου είχε εκτεθεί μαζί με άλλα έργα του καλλιτέχνη στην έκθεσή του «1821, η γιορτή» στο Μουσείο Μπενάκη, αφιερωμένη στη 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ