- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
To σοβαρό ζήτημα που έθεσε η Ντόρα (και κανείς δεν συζητάει)
Ο πολιτικός πρέπει να ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του τους ανθρώπους των οποίων ζητά την ψήφο και των οποίων, είτε λίγο είτε πολύ, αναλαμβάνει να καθορίσει ένα κομμάτι της ζωής τους.
Σχόλιο για τη διαφάνεια που υπάρχει στα ζητήματα υγείας των πολιτικών και γιατί ψηφοφόροι πρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας τους.
Είναι πολύ σπάνιο ένας πολιτικός με αφορμή την ασθένειά του να θέσει ένα σοβαρό ζήτημα το οποίο με πρόθεση ή από αμέλεια δεν συζητάμε. Αυτό το πολύ σπάνιο το έκανε η Ντόρα η Μπακογιάννη η οποία προχθές, σε ένα ιντερνετικό πάνελ κι αφού ευχαρίστησε για τα μηνύματα συμπαράστασης, είπε: «ένα δημόσιο πρόσωπο που έχει κάνει χιλιόμετρα στην πολιτική έχει υποχρέωση να πει την αλήθεια (για την υγεία του)». Μίλησε δηλαδή για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: την υποχρέωση του πολιτικού (κατά τη γνώμη μου κι αυτού που δεν έχει κάνει χιλιόμετρα) να ενημερώνει για την κατάσταση της υγείας του τους ανθρώπους των οποίων ζητά την ψήφο και των οποίων, είτε λίγο είτε πολύ, αναλαμβάνει να καθορίσει ένα κομμάτι της ζωής τους.
Μπορεί να μην το συζητάμε (πιθανότατα από μια εντελώς διαστρεβλωμένη αντίληψη του τι είναι καθώς πρέπει και τι όχι στην πολιτική), αλλά η υγεία των πολιτικών δεν είναι σημαντική μόνο για τους ίδιους ή για τους κοντινούς τους. Φαντάζεστε να εναποθέσετε τις ελπίδες σας σε έναν άνθρωπο ο οποίος πάσχει από μια ασθένεια η οποία τον εμποδίζει να ανταπεξέλθει με επάρκεια στα καθήκοντά του; Φαντάζεστε να ψηφίσετε έναν άνθρωπο στον οποίο οι γιατροί δίνουν λίγους μήνες ζωής; Οι λίγο πιο μεγάλοι δεν χρειάζεται να φανταστείτε. Η τελευταία θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα του πόσο κακό είναι να μην υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα ζητήματα υγείας των πολιτικών και ειδικά εκείνων που καταλαμβάνουν τις υψηλότερες και κομβικότερες θέσεις της εξουσίας.
Μπορεί να σας φαίνεται κάπως σκληρό, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η δουλειά του πολιτικού και πολύ περισσότερο του πολιτικού που ασκεί εξουσία, δεν είναι ούτε χόμπι ούτε μια δουλειά όπως όλες οι άλλες. Είναι μια δουλειά σκληρή και επίπονη από την οποία (σε μεγάλο βαθμό και αναλόγως της εξουσίας που διαχειρίζεται ο πολιτικός) εξαρτάται μια χώρα και οι κάτοικοί της.
Προφανώς δεν εννοώ να φτάσουμε στο σημείο να θεοποιήσουμε τη φυσική κατάσταση. Είναι πραγματικά θλιβερό να βλέπεις τον τραβηγμένο από τις αισθητικές επεμβάσεις πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να προσπαθεί να ανέβει τις σκάλες ενός αεροσκάφους κάνοντας τροχάδην. Και θα ήταν θλιβερό ακόμα κι αν δεν έτρωγε τα μούτρα του. Αλλά αυτή η κωμικοτραγική αμερικανική ακρότητα είναι η ξεχειλωμένη εκδοχή μιας πολύ λογικής σκέψης: ο άνθρωπος με εξουσία πρέπει να είναι σε θέση να την ασκήσει. Και να είναι (εκτός απροόπτου) σε αυτή τη θέση καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.
Δεν λέω ότι ο ασθενής πολιτικός πρέπει να αποχωρεί από την πολιτική ζωή. Είμαι βέβαιος πως όλοι μπορούμε να σκεφτούμε ασθενείς πολιτικούς που αποδείχτηκαν πολύ αποτελεσματικοί, όπως μπορούμε να σκεφτούμε και πολιτικούς σε άψογη φυσική κατάσταση που πνευματικώς είναι ανήμποροι. Λέω όμως ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν. Οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι ενήμεροι για την κατάσταση της υγείας των πολιτικών (προφανώς δεν μιλάω για το αν έχουν αυξημένη χοληστερίνη) ώστε να μπορούν να την συνυπολογίσουν μπροστά από την κάλπη και το ίδιο ενήμεροι πρέπει να είναι οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί αντίπαλοι και οι πολιτικοί σύμμαχοι έτσι ώστε να αποφεύγονται παρεξηγήσεις και εκ των υστέρων συγγνώμες που στην πραγματικότητα δεν οφείλονται. Και μπράβο τους.
Υ.Γ. Ίσως ακόμα σημαντικότερη να ήταν η διαφάνεια που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζητούν να ασκήσουν και τελικά ασκούν εξουσία, αλλά το να πάμε εκεί πιθανότατα να είναι πιο τρομακτικό από ωφέλιμο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O υπουργός Άμυνας διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ασφαλής από αέρος
Στην ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ισπανία «εξοπλίζει την Τουρκία»
Ο δήμος Θεσσαλονίκης απορρίπτει το αίτημα για δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ για τυπικούς λόγους
Δεν δημιουργείται η εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων έφθασε στο νησί για επιτήρηση Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.