Ελλαδα

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα που έχει η Ντόρα Μπακογιάννη

Η σπάνια μορφή καρκίνου - Πού αναπτύσσεται και τι γνωρίζουμε

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με πολλαπλό μυέλωμα διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη - Πρόκειται για σπάνια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών
Με πολλαπλό μυέλωμα διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη - Πρόκειται για σπάνια μορφή καρκίνου που αναπτύσσεται στον μυελό των οστών © EUROKINISSI

Το πολλαπλό μυέλωμα είναι καρκίνος που αναπτύσσεται μέσα στον μυελό των οστών. Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκε με αυτήν τη σπάνια μορφή.

Η είδηση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη διαγνώστηκε με καρκίνο κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Όπως ανακοίνωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας έχει πολλαπλό μυέλωμα. Αποτελεί μια σπάνια μορφή καρκίνου.

Ειδικότερα, πρόκειται για κακοήθη μετρατροπή των πλασματοκυττάρων, τα οποία αναπαράγονται εκτός ελέγχου μέσα στον μυελό των οστών.

Τα πλασματοκύτταρα είναι κύτταρα που -υπό φυσιολογικές συνθήκες- παράγουν τα αντισώματα, πρωτεΐνες δηλαδή που είναι ειδικευμένες για να «προσκολλώνται» σε διαφορετικό για κάθε μια αντιγόνο (ξένη πρωτεΐνη) , όπως σε αντιγόνα μικροβιών, ιών.

Στόχος αυτής της διαδικασίας είναι να απενεργοποιούν αυτά τα αντιγόνα ή να στρέφουν άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού έναντι αυτών των «εχθρικών» αντιγόνων που βρίσκονται π.χ. στην επιφάνεια των ιών ή των μικροβίων.

Στην περίπτωση όμως του πολλαπλού μυελώματος, τα πλασματοκύτταρα υφίσταται κακοήθη εξαλλαγή. Υπάρχουν διάφορες μορφές πολλαπλού μυελώματος που διαφέρουν μεταξύ τους στη δομή των παραγομένων αντισωμάτων. Δεν είναι σπάνια νόσος, καθώς αντιστοιχεί περίπου στο 10% του συνόλου των αιματολογικών κακοηθειών.

Πολλαπλό μυέλωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου - Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό

Όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όταν ένας ασθενής διαγνωστεί με πολλαπλό μυέλωμα, διαπιστώνονται τα ακόλουθα:

  • «Τα παθολογικά αλλαγμένα πλασματοκύτταρα παράγουν αντισώματα ή και απλά τμήματα αντισωμάτων -τις λεγόμενες παραπρωτεϊνες. Αυτά τα αντισώματα έχουν όλα τις ίδιες φυσικοχημικές ιδιότητες. Παράγονται από έναν λεγόμενο κλώνο πλασματοκυττάρων και έτσι λέγονται μονοκλωνικές πρωτεϊνες.
  • Η παραγωγή των παραπρωτεϊνών εμποδίζει τον σχηματισμό φυσιολογικών αντισωμάτων, καθιστώντας τον ασθενή πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.
  • Παρεμποδίζεται η ανάπτυξη υγειών, αιμοτοποιητικών κυττάρων στο μυελό των οστών. Η απουσία υγειών ερυθρών αιμοσφαιρίων και λευκοκυττάρων έχει ως αποτέλεσμα κούραση (fatigue), αδυναμία, πονοκεφάλους και αυξημένη τάση για λοιμώξεις.
  • Ο πολλαπλασιασμός των κυττάρων του μυελώματος μέσα στον μυελό των οστών, οι αλληλεπιδράσεις τους με το στρώμα του μυελού των οστών (στρώμα αποκαλείται ο στηρικτικός ιστός ενός οργάνου ή όγκου) και η ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση των οστεοκλαστών. Οι οστεοκλάστες είναι κύτταρα τα οποία μπορούν να διασπούν την οστέινη ουσία. Ακολουθεί απώλεια οστικής μάζας και βλάβες των οστών, που μπορούν να προκαλέσουν κατάγματα και πόνους.
  • Η διάλυση του οστικού ιστού απελευθερώνει αυξανόμενες ποσότητες ασβεστίου. Η αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου στο αίμα μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές, όπως βλάβες των νεφρών, κόπωση, σύγχυση, καρδιακές αρρυθμίες, ναυτία και έμετο.
  • Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων παραπρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αυξήσεις της περιεκτικότητας του αίματος σε πρωτεϊνες. Καθώς ένα μέρος των πρωτεϊνών απομακρύνεται από το σώμα μέσω των νεφρών, μπορεί να προκληθεί απόφραξη των νεφρικών σωληναρίων, με συνέπεια την βλάβη της λειτουργίας των νεφρών».

 

Πολλαπλό μυέλωμα - Ποια είναι τα συμπτώματα

Το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να υφίσταται επί σειρά ετών χωρίς εμφανή συμπτώματα ασθένειας. Κατά κανόνα, τα συμπτώματα της ασθένειας δεν εμφανίζονται παρά μόνο, αφότου η ασθένεια υφίσταται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι ασθενείς με μυέλωμα εμφανίζονται κατά τη διάγνωση με συμπτώματα, σημεία και εργαστηριακά ευρήματα ενεργής νόσου όπως επώδυνες οστεολυτικές βλάβες (πόνους στα οστά, την μέση, κατάγματα), υπερασβεστιαιμία, αναιμία και νεφρική ανεπάρκεια.

Το ερώτημα, γιατί αναπτύσσεται το πολλαπλό μυέλωμα, παραμένει μέχρι και σήμερα κατά το μεγαλύτερο μέρος αναπάντητο. Αν και η νόσος παρατηρείται πιο συχνά μεταξύ στενών συγγενών (γονείς/αδέλφια) το πολλαπλό μυέλωμα δεν αποτελεί μια κληρονομική ασθένεια με την στενή έννοια του όρου.

Η ανάρτηση από την Ντόρα Μπακογιάννη για το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώστηκε

Μιλώντας για το πρόβλημα υγείας της η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο Facebook: «Πεντακόσιοι άνθρωποι τον χρόνο διαγιγνώσκονται με Πολλαπλό Μυέλωμα στην Ελλάδα.​ Ένας από αυτούς είμαι πλέον κι εγώ.​ Πολλαπλό Μυέλωμα σε πολύ αρχικό στάδιο και με την καλύτερη δυνατή πρόγνωση για την πορεία της νόσου.​

» Δεν είναι ποτέ εύκολο ν' ακούς ότι έχεις καρκίνο. Αυτό που δεν ελέγχεις, αυτό που σου 'ρχεται ξαφνικά από το πουθενά, αυτό σε τρομάζει περισσότερο. ​Και σε τρομάζει, όχι μόνο για σένα, αλλά για όσους αγαπάς και σ' αγαπούν.​

» Ωστόσο η ασθένεια αυτή παλεύεται και νικιέται.​ Κι αν ένα είναι σίγουρο, είναι πως δεν έχω κάνει ποτέ πίσω από καμία μάχη στη ζωή μου.​ Θα συνεχίσω να δουλεύω κανονικά και να παλεύω γι’ αυτόν τον τόπο που τόσο αγαπώ, παράλληλα με τη θεραπεία μου.​ Στους άλλους 499, ένα έχω να πω: Aυτή είναι μια ασθένεια με την οποία μαθαίνεις να ζεις.​ Παράλληλα. Ταυτόχρονα.​ Είναι άλλη μια συνθήκη, άλλο ένα θέμα στην καθημερινότητα.​ Δεν είναι κάτι παραπάνω.​

Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα σε αρχικό στάδιο, στέλνοντας μήνυμα ότι θα παλέψει με τον καρκίνο
Η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι έχει πολλαπλό μυέλωμα σε αρχικό στάδιο, στέλνοντας μήνυμα ότι θα παλέψει με τον καρκίνο © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

» Δεν θα λιποψυχήσουμε.​ Δεν θ’ αλλάξουμε.​ Πιστεύω ότι σας χρωστούσα την αλήθεια.​ Δεν είμαι άλλωστε το είδος του ανθρώπου που κρύβεται.​ Είμαι στα χέρια εξαιρετικών γιατρών που έχει η χώρα μας και νιώθω αποφασισμένη για αυτήν τη νίκη και πολύ αισιόδοξη για το μέλλον», η ανάρτηση που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη στο Facebook, γνωστοποιώντας ότι έχει καρκίνο και συγκεκριμένα πολλαπλό μυέλωμα.

Πώς αντιμετωπίζεται το πολλαπλό μυέλωμα - Πόσοι άνθρωποι διαγιγνώσκονται με αυτήν τη μορφή καρκίνου

Υπάρχουν θεραπείες για το πολλαπλό μυέλωμα. Οι υποτροπές μπορούν να αντιμετωπιστούν με στεροειδή, χημειοθεραπεία, στοχευμένη αγωγή και μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων. Τα διφωσφονικά και η ακτινοθεραπεία μπορούν μερικές φορές να ανακουφίσουν το πόνο από τις οστικές βλάβες.

Παγκοσμίως, το πολλαπλό μυέλωμα επηρέασε 488.000 ανθρώπους και προκάλεσε 101.100 θανάτους το 2015, σύμφωνα με στοιχεία από τη διεθνή βιβλιογραφία. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσεται σε 6.5 ανά 100.000 ανθρώπους τον χρόνο και υπολογίζεται ότι το 0,7% του πληθυσμού θα το εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Συνήθως, το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται στην ηλικία κοντά στα 60 έτη και είναι πιο κοινό στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Η είδηση ότι η Ντόρα Μπακογιάννη έχει πολλαπλό μυέλωμα συνεχίζει να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ