Πολιτικη & Οικονομια

Παπαστράτος, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι η επιχειρηματική στρατηγική

Ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος εξηγεί

32014-72458.jpg
A.V. Guest
ΤΕΥΧΟΣ 801
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σταύρος Δρακουλαράκος - Παπαστράτος

Ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος μιλάει για την επιχειρηματική στρατηγική που είναι η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Με οδηγό την επιστήμη και φάρο την τεχνολογία, στην Παπαστράτος μετασχηματιζόμαστε  για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο. Γι’ αυτό και φέτος, στην επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας μας, «ξαναγεννιόμαστε» και χαράσσουμε μια νέα, δυναμική πορεία. Μια πορεία - καθήκον απέναντι στους εαυτούς μας, τους εργαζομένους μας, την κοινωνία γενικότερα – την οποία θα διανύσουμε με όρους βιώσιμης ανάπτυξης. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τον περασμένο Ιούνιο, ανακοινώσαμε τη δημόσια, διάφανη, δεσμευτική Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξής μας για τα επόμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτής, έχουμε δεσμευθεί, μέχρι το 2023, το 75% των καθαρών εσόδων μας να προέρχεται από καινοτόμα εναλλακτικά προϊόντα και, μέχρι το 2025, να έχουν μειωθεί, κατά 1,5 εκατομμύριο, οι καπνιστές τσιγάρων στην Ελλάδα. Με απώτερο στόχο να κάνουμε, όλοι μαζί, την Ελλάδα μία χώρα όπου το τσιγάρο είναι παρελθόν.

Μπορεί, όταν ξεκινούσαμε το 1931, να μην υπήρχε ο όρος βιώσιμη ανάπτυξη. Όμως,  ο Ευάγγελος Παπαστράτος έλεγε πάντα ότι πρέπει να παλεύεις για ένα υψηλότερο ιδανικό και όχι μόνο για την οικονομική ευμάρεια. Αυτή η πεποίθηση είναι διαχρονική και συνεχίζουμε να επενδύουμε σε αυτή.

Η επένδυσή μας είναι ολιστική. Η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης αποτελεί για εμάς την επιχειρηματική μας στρατηγική. Πλέον των οικονομικών και λειτουργικών στόχων που έχουμε θέσει, οι πρωτοβουλίες μας αφορούν την εργασιακή ισότητα - καθώς μέχρι το 2023 το 40% των διευθυντικών θέσεων τη Παπαστράτος θα καλύπτεται από γυναίκες - την ενδυνάμωση του ρόλου της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία, την προώθηση του εθελοντισμού, την προστασία του περιβάλλονος, και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η επένδυσή μας είναι μεγάλη. Την αρχική επένδυση των 300 εκατ. ευρώ του 2018, όπου μετατρέψαμε το εργοστάσιό μας σε ένα από τα μόλις δύο της Philip Morris International (PMI) παγκοσμίως που παράγουν αποκλειστικά θερμαινόμενες ράβδους καπνού για τα νέο μας προϊόν χωρίς καύση, ακολουθεί μια νέα μεγάλη επένδυση, ύψους επιπλέον 125 εκατ. ευρώ, για την αναβάθμιση του μηχανολογικού εξοπλισμού μας.

Η επένδυσή μας είναι ουσιαστική. Ενισχύει το έμψυχο δυναμικό μας με 115 νέους συναδέλφους και, επιπλέον, αποτελεί επισφράγισμα της υψηλής ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών που παράγονται εδώ, στη χώρα μας, και φτάνουν σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, δίνει στρατηγικό προβάδισμα στην Ελλάδα, ως ένα από τα πρώτα διεθνώς παραγωγικά κέντρα για τις θερμαινόμενες ράβδους καπνού και ενισχύει περαιτέρω τις ελληνικές εξαγωγές, αφού σήμερα περισσότερο από το 85% της παραγωγής μας εξάγεται σε όλο τον πλανήτη. 

Το «Ξαναγεννιόμαστε» δεν αφορά μόνο εμάς, ως μία από τις μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα. Μας αφορά όλους. Άλλωστε, μετά την πανδημία, ο όρος «μεγάλη εταιρεία» έχει επαναπροσδιοριστεί πλήρως. Σήμερα, «μεγάλη εταιρεία», όπως εμείς την αντιλαμβανόμαστε, είναι αυτή που ενισχύει και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, οδηγείται από την επιστήμη, συνεισφέρει στην ενίσχυση της αγοράς εργασίας με σταθερές, καλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης και δίνει το «παρών» στις ανάγκες της κοινωνίας. 

Οι εταιρείες οφείλουν να γίνονται μπροστάρηδες για ένα μέλλον με ουσιαστικές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης και συνολική ευημερία. Για ένα μέλλον συμπεριληπτικό που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Γιατί η επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ανταγωνιστική, ανθεκτική οικονομία, χωρίς ημερομηνία λήξης. Μια ευκαιρία για ένα συλλογικό «Ξαναγεννιόμαστε» που έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιοποιήσουμε τώρα για να υπάρξει μετά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ