- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Γιατρομανωλάκης: «Κατάκτηση» η απόσυρση του εγγράφου αιμοδοσίας
Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική ισότητας ΛΟΑΤΚΙ
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχολιάζει την επανεξέταση του αναχρονιστικού εντύπου που απαγόρευε να δώσει αίμα όποιος είχε έστω μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης τοποθετήθηκε για την επανεξέταση του εντύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε την επανεξέταση του εντύπου στέλνοντας αίτημα προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την τροποποίηση διατυπώσεων και φράσεων στο συγκεκριμένο έντυπο, «που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά ιατρικά δεδομένα».
Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημειώνει:
«Κάθε φορά που μου ζητούσαν να δώσω αίμα, έπρεπε να εξηγώ ότι είναι κάτι που μου απαγορεύεται και ότι δυστυχώς δεν μπορώ, όχι επειδή πάσχω από κάποια ασθένεια, αλλά επειδή είμαι ομοφυλόφιλος.
Στη φόρμα αιμοδότη, υπάρχει και ένα πλαίσιο που σημειώνει: «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ» και ως πρώτος λόγος αναφέρεται «Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές αίματος: Από τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται ετησίως, περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι και μία από τις 19 χώρες στον πλανήτη που απαγορεύουν ολοκληρωτικά την αιμοδοσία σε άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άντρες.
Ή μάλλον ήταν, καθώς ο Υπουργός Υγείας, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι αυτή η αναχρονιστική, ρατσιστική αλλά και προβληματική για όλους εκείνους που χρειάζονται αίμα πολιτική, θα αναθεωρηθεί.
Όπως έχω ξαναπεί, η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αντανακλάται σε πολλά, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα ζητήματα και διατρέχει οριζόντια τη δημόσια διοίκηση, και για αυτό, κάθε νέα κατάκτηση είναι σημαντική».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πρόταση της παράταξης «Αθήνα Ψηλά»
Χαρακτήρισε τον συνδυασμό «ανησυχητικό κοκτέιλ»
Με ανατροπή του αποτελέσματος του πρώτου γύρου
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά
Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και ΗΠΑ που ενισχύονται ολοένα και περισσότερο
Πολύ σημαντικό έργο χαρακτήρισε την επέκταση του Μετρό προς την Γλυφάδα
«Είμαι διαθέσιμος για διάλογο», δηλώνει ο Υπουργός
Τα καλά νέα αφορούν κυρίως τη νότια Ευρώπη
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.