- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γιατρομανωλάκης: «Κατάκτηση» η απόσυρση του εγγράφου αιμοδοσίας
Σημαντικό βήμα για τη στρατηγική ισότητας ΛΟΑΤΚΙ
Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχολιάζει την επανεξέταση του αναχρονιστικού εντύπου που απαγόρευε να δώσει αίμα όποιος είχε έστω μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
Με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης τοποθετήθηκε για την επανεξέταση του εντύπου του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ζήτησε την επανεξέταση του εντύπου στέλνοντας αίτημα προς τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για την τροποποίηση διατυπώσεων και φράσεων στο συγκεκριμένο έντυπο, «που δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά ιατρικά δεδομένα».
Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης σημειώνει:
«Κάθε φορά που μου ζητούσαν να δώσω αίμα, έπρεπε να εξηγώ ότι είναι κάτι που μου απαγορεύεται και ότι δυστυχώς δεν μπορώ, όχι επειδή πάσχω από κάποια ασθένεια, αλλά επειδή είμαι ομοφυλόφιλος.
Στη φόρμα αιμοδότη, υπάρχει και ένα πλαίσιο που σημειώνει: «ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ» και ως πρώτος λόγος αναφέρεται «Όποιος έχει έστω και μια ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977».
Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αναγκάζεται να κάνει εισαγωγές αίματος: Από τις 650.000 μονάδες αίματος που χρειάζονται ετησίως, περίπου 25.000 εισάγονται από την Ελβετία. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι και μία από τις 19 χώρες στον πλανήτη που απαγορεύουν ολοκληρωτικά την αιμοδοσία σε άντρες που κάνουν σεξ με άλλους άντρες.
Ή μάλλον ήταν, καθώς ο Υπουργός Υγείας, ακολουθώντας και τις εισηγήσεις της Επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Ισότητας ΛΟΑΤΚΙ, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ότι αυτή η αναχρονιστική, ρατσιστική αλλά και προβληματική για όλους εκείνους που χρειάζονται αίμα πολιτική, θα αναθεωρηθεί.
Όπως έχω ξαναπεί, η ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αντανακλάται σε πολλά, άλλα μικρότερα και άλλα μεγαλύτερα ζητήματα και διατρέχει οριζόντια τη δημόσια διοίκηση, και για αυτό, κάθε νέα κατάκτηση είναι σημαντική».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην ανάρτησή του, ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι η Ισπανία «εξοπλίζει την Τουρκία»
Ο δήμος Θεσσαλονίκης απορρίπτει το αίτημα για δημοψήφισμα για τη ΔΕΘ για τυπικούς λόγους
Δεν δημιουργείται η εκλογική περιφέρεια Αποδήμων
Συστοιχία αντιαεροπορικών πυραύλων έφθασε στο νησί για επιτήρηση Κύπρου και Ανατολικής Μεσογείου
Σχετικά με τη βία κατά των γυναικών
Επανέναρξη λειτουργίας του ΣτΕ στο Αρσάκειο Μέγαρο μετά την αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου
Tα δυο στελέχη εξέδωσαν κοινή δήλωση
Με τροπολογία Λιβάνιου η τριεδρική περιφέρεια αποδήμων θα ισχύσει 18 μήνες μετά τις επόμενες εκλογές
Ένοχοι και σε δεύτερο βαθμό οι 42 κατηγορούμενοι
Χάρης Δούκας: «Αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι η έμφυλη ισότητα αποτελεί σταθερή προτεραιότητά μας»
Έκτακτα μέτρα και παροχές roaming για τους πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του Κόλπου και της ευρύτερης περιοχής
«Μην μας δηλητηριάσετε» φώναξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Γιάννης Παπαχρήστου, και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, παρουσίασαν τον απολογισμό και τις στρατηγικές προτεραιότητες
«Η αποστολή στην Κύπρο είναι αμυντική και ειρηνική», είπε μεταξύ άλλων
Καλώς ή κακώς η ελληνική παρουσία στην ανατολική Μεσόγειο είναι μονόδρομος. Κι από τους τρόπους παρουσίας, το να στέλνεις φρεγάτες για να προστατεύσεις την Κύπρο είναι μάλλον ο προτιμότερος
Για συνεργεία στην ανθρωποκτονία Φύσσα κρίθηκαν ένοχοι 15 κατηγορούμενοι
Μια συζήτηση για όλα με τη βουλεύτρια Δυτικού Τομέα Αθηνών και πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας
«Σε ένα κανονικό κόμμα ο κ. Πολάκης δεν θα παρέμενε ούτε λεπτό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους μέρα και νύχτα, 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας στο Reuters
«Προτεραιότητα η προστασία του Κυπριακού Ελληνισμού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.