- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Προπαγάνδα, χυδαιότητα και ο πηχτός ζελές των social
Όλα αυτά στην εποχή που ευλογείται, υιοθετείται και ανασκαλεύεται διαρκώς η πυροστιά της χυδαιότητας, είναι ψιλά γράμματα
Σχόλιο για τον δημόσιο λόγο και τα social media με αφορμή τις δηλώσεις του Νίκου Φίλη προς τη Νίκη Κεραμέως και της Άννας Ελεφάντη προς τη Μαρία Σάκκαρη.
Αν ο δημόσιος λόγος ήταν μια τεράστια επιφάνεια γης, θα ήταν τυφλός αυτός που δεν θα έβλεπε αυτόν τον παχύρευστο ζελέ, σαν τεράστια ουρανοκατέβατη τσούχτρα που τον έχει καλύψει ασφυκτικά. Ένας ζελές γεμάτος ανοησία, εχθροπάθεια, βία και χυδαιότητα. Μοιάζει σαν αχρείαστη, ίσως και γραφική, διαπίστωση. Και μάλλον έτσι είναι. Επαναλαμβάνουμε μονότονα έναν κοινό τόπο. Αλλά αν δεν το κάναμε, απλώς θα συμμετείχαμε στην εξοικείωση με αυτή την τσούχτρα.
Παρατηρούμε ότι η γλιστερή αυτή κατηφόρα παρασύρει στη δίνη της και ανθρώπους για τους οποίους πιθανώς να υπήρχαν ορισμένες επιφυλάξεις. Για παράδειγμα ο Νίκος Φίλης, που δεν είναι τυχαία περίπτωση. Γιατί, αν θυμάστε, όταν σε δύσκολους καιρούς την περίοδο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διάφορα στελέχη έχαναν ασκαρδαμυκτί τη σοβαρότητά τους, ο Φίλης κατόρθωσε και τη διατήρησε. Το κατάφερε, όμως, όχι λόγω ταλέντου αλλά κυρίως εμπειρίας. Κομματικής και δημοσιογραφικής. Οι αναφορές του, όμως, στα παιδιά της Νίκης Κεραμέως ήταν όχι μόνο άστοχες και απρεπείς αλλά επιβεβαιωτικές του γεγονότος ότι ο Φίλης ξέρει καλά από προπαγάνδα και στοχευμένο συναισθηματικό λόγο.
Από την άλλη πλευρά, η Άννα Ελεφάντη, η έτερη πρωταγωνίστρια της απρέπειας τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι έτσι. Ένας άλλης τάξης φτηνός λαϊκισμός, λεκτική κρυψώνα της ανοησίας της ταξικής μυωπίας με την οποία συνεχίζουν να βλέπουν τον κόσμο πολλά στελέχη του σημερινού πολιτικού κόσμου. Όλου του πολιτικού κόσμου γιατί και ο επιτηδευμένος σνομπισμός, παλιοκαιρισμένη ταξική ανοησία είναι.
«Έχετε 2 παιδιά μικρά, κυρία υπουργέ. Όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται, θα ακούσουν ότι η μητέρα τους στα χρόνια αυτά, που ήταν μικρά αυτά τα παιδιά, κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια. Αυτό είναι το παράσημο σας», είπε ο πρώην υπουργός Παιδείας στη σημερινή υπουργό Παιδείας. Κλασική προπαγάνδα, τόσο κλασική που βγάζει μάτι ακόμα και στον πιο απονήρευτο. Τρίπτυχο της πετυχημένης προπαγανδιστικής ατάκας: «Συναισθηματική - Απλή - Να την κατανοεί ακόμα και ο διανοητικά περιορισμένος». Η φράση του Νίκου Φίλη είχε και τα τρία. Και για αυτό δεν μπορεί να εξαιρεθεί από το κλίμα της τελευταίας περιόδου, των στοχευμένων προσωπικών επιθέσεων που δεν ορρωδούν ούτε και μπροστά σε οικογενειακά θέματα που κατά γενική ομολογία η πολιτική αντιπαράθεση και η σχολιογραφία τα αφήνουν έξω από το πεδίο τους. Ούτε και λεκτική παραδρομή ήταν. Στοχευμένη και σκηνοθετημένη ήταν.
Στο επίπεδο των social media, τώρα, η Άννα Ελεφάντη. Η ατάκα της για τη Σάκκαρη πληρούσε και αυτή τις παραπάνω προϋποθέσεις. Ούτε και η λέξη «γκόμενος» ήταν αθώα. Ήταν προσεκτικά επιλεγμένη για να προκαλέσει ό,τι προκάλεσε παρά το λεξικογραφικό άλλοθι που αναζήτησε η Ελεφάντη για να δικαιολογήσει την επιλογή. Απεναντίας, την έκανε λίγο πιο αγοραία και ως εκ τούτου λειτούργησε αποτελεσματικότερα από την ατάκα του Φίλη. Γιατί και αυτή υπάκουσε στο βασικό τρίπτυχο: «Συναισθηματική - Απλή - Να την κατανοεί ακόμα και ο διανοητικά περιορισμένος». Απόδειξη των απόνερων που προκάλεσε ήταν ο βούρκος σχολίων που ακολούθησε τον αποκλεισμό της Σάκκαρη. Και σε αυτήν την περίπτωση παραβιάστηκε ένας από τους βασικότερους κανόνες της ευπρέπειας, να μην σχολιάζονται οικογενειακές, προσωπικές σχέσεις, εκτός βέβαια και αν έχουν σχέσεις με πράξει που βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον και άρα προκαλούν το δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Αλλά όλα αυτά στην εποχή που ευλογείται, υιοθετείται και ανασκαλεύεται διαρκώς η πυροστιά της χυδαιότητας, είναι ψιλά γράμματα. Και όταν μιλάς για δεοντολογία ή για επιστροφή της ευπρέπειας στον δημόσιο λόγο, μοιάζεις με τον τρελό του χωριού. Και μέσα στο κλίμα της καταιγιστικής αηδίας, ίσως και να είναι προτιμότερος αυτός ο ρόλος από αυτόν του επαγγελματία κλόουν του βασιλιά…
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Σύντομα 130 αστυνομικοί στην υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος», ανέφερε ο υπουργός
Την επέμβαση ανέλαβε επιτυχώς ο χειρουργός κ. Καπίρης
Στην Ισπανία βρίσκεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
«Η Μυρτώ διασωληνώθηκε από τους γιατρούς στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς πριν πεθάνει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Η επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου από την Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ Α. Μπαλτά
«Η παραίτηση Λαζαρίδη είναι αποτέλεσμα της κοινωνικής κατακραυγής» σημειώνει η Κουμουνδούρου
«Η ομολογία του ότι εξαπάτησε το δημόσιο δεν ήταν για τον κ. Μητσοτάκη λόγος αποπομπής» σημειώνει η Χαριλάου Τρικούπη
Η δήλωση παραίτησης από τη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης
«Είναι παράδοξο να έχει αποπέμψει τρεις υπουργούς οι οποίοι δηλώνουν αθώοι, αλλά να κρατά τον Λαζαρίδη»
Το νέο άρθρο του πρώην πρωθυπουργού που φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες
Τα νεότερα για την κατάσταση του υφυπουργού
«Το μόνο ερώτημα που έχω είναι το γιατί υπήρξε όλη αυτή η συμπεριφορά εκ μέρους της Εισαγγελέως» αναφέρει ο υπουργός Υγείας
«Είναι σαφές ότι ήταν παράτυπο» είπε η πρώην υπουργός για την υπόθεση του πτυχίου
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.