- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Χατζηδάκης για εργασιακά: Η αντιπολίτευση έβαλε ρότα για μεσαίωνα
Τι είπε ο υπουργός Εργασίας για υπερωρίες, διευθέτηση, Κυριακές, ΣΕΠΕ, ψηφιακή κάρτα εργασίας
«Είναι ένα νομοσχέδιο της σύγχρονης εποχής» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο
«Κάνουμε βήματα μπροστά. Κάνουμε βήματα με τα οποία η Ελλάδα εναρμονίζεται με την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, λίγο προτού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές της Βουλής. «Είναι ένα νομοσχέδιο της σύγχρονης εποχής και πολύ απλά εσείς που μιλάτε για μεσαίωνα, έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης.
Χατζηδάκης για εργασιακά - Ο υπουργός αναφέρθηκε στις χθεσινές κινητοποιήσεις
«Προφανώς, το δικαίωμα της απεργίας είναι σεβαστό, ακόμα και αν στρέφεται εναντίον σου. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και εννοείται, δεν θα μπορούσε κανείς να απαξιώσει οποιαδήποτε απεργία, πολύ περισσότερο απεργία που έχει προκηρυχθεί από την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, τη ΓΣΕΕ», είπε ο υπουργός Εργασίας. Επικαλέστηκε ωστόσο τα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία, που δεν δείχνουν μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων. «Στις τράπεζες, με βάση τη δική μας πληροφόρηση, η συμμετοχή ήταν από 2% έως 4%. Στα σούπερ μάρκετ μια αντίστοιχη συμμετοχή. Οι αερομεταφορές λειτούργησαν κανονικά, με εξαίρεση μερικές πτήσεις, σε μικρά νησιά το πρωί. Στη ΔΕΗ η συμμετοχή ήταν γύρω στο 3,5%, στο ΔΕΔΔΗΕ 4,5 με 5%, στην ΕΥΑΘ 8,5%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής ήταν στις τηλεπικοινωνίες, στον ΟΤΕ ήταν γύρω στο 15% μεσοσταθμικά, και στα ΕΛΤΑ 15,5% μεσοσταθμικά», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για να προσθέσει: «Μπορεί αυτοί που προκήρυξαν την απεργία να είναι ευχαριστημένοι. Είναι δικαίωμά τους. Αλλά εγώ έχω το δικαίωμα να πληροφορήσω τον ελληνικό λαό και με στοιχεία, γι΄αυτό που έτσι και αλλιώς είδαν όλοι στις πόλεις. Είδαν τις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν, τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονταν. Έχω την εντύπωση ότι από την απεργία ενοχλήθηκαν περισσότερο οι συνδικαλιστές, οι οποίοι βλέπουν, με το νομοσχέδιο αυτό, να εισάγονται σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες και να περιορίζονται προνόμια και υπερβολές. Αυτή είναι η δική μου διαπίστωση. Παρά τα όσα ειπώθηκαν πως αυτή είναι μέσα σας και η δική σας διαπίστωση».
«Οι αριθμοί είναι εδώ για να σας υπενθυμίζουν την πραγματικότητα και για να σας εκδικούνται», είπε ο υπουργός Εργασίας, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Υπερωρίες
Προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής, ο Κωστής Χατζηδάκης επέμεινε ότι με το νομοσχέδιο αντιμετωπίζεται το ζήτημα των παράνομων υπερωριών. «Εμείς αυξάνουμε τις υπερωρίες, πάμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την αποζημίωση του εργαζόμενου, από 80% παραπάνω την ανεβάζουμε στο 120% παραπάνω», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Η διευθέτηση
Αναφερόμενος στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις και τις επικρίσεις που δέχεται η νομοθετική ρύθμιση ότι χτυπάει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο υπουργός έσπευσε να επισημάνει πως δεν έχουν όλοι οι εργαζόμενοι την ίδια οικογενειακή κατάσταση για να ρυθμιστούν με συλλογική σύμβαση τα θέματα των οικογενειών τους.
«Η ρύθμιση που φέρνουμε, με αίτημα του εργαζομένου να γίνεται ατομική σύμβαση, ισχύει στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ. Προβλέπεται σε κάποια κράτη να γίνεται και μονομερώς από τον εργοδότη», είπε ο υπουργός Εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Υπογράμμισε δε, ότι και η ψηφιακή κάρτα εργασίας και το ΕΡΓΑΝΗ 2 είναι εγγύηση τόσο για 8ωρο, όσο και για την τήρηση των υπερωριών και την πληρωμή των υποχρεώσεων που προκύπτουν από τη διευθέτηση. «Είναι μέτρο φιλεργατικό, είναι μέτρο που εξασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό, μεταξύ των επιχειρήσεων», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι αυτό είναι αίτημα της ΓΣΕΕ που η κυβέρνηση αποδέχθηκε.
ΣΕΠΕ
Για την μετατροπή του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική αρχή, ο υπουργός τόνισε ότι εφεξής ο υπουργός δεν θα είναι εκείνος που θα ελέγχει τι θα γίνεται με τις επιθεωρήσεις εργασίας αλλά ο ανεξάρτητος διοικητής.
Κυριακές
Για την επέκταση της εργασίας τις Κυριακές και σε άλλους κλάδους, ο υπουργός επανέλαβε ότι ισχύει και σε άλλες χώρες της ΕΕ και πάντως στις ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας δεν υπάρχουν περιορισμοί που ισχύουν εδώ.
Κλείνοντας, ο υπουργός επισήμανε ότι η αντιπολίτευση θα μπορούσε να ψηφίσει περισσότερα από 54 άρθρα και σχολίασε:
«Είστε έτοιμοι φαίνεται να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις 14 μέρες άδειας πατρότητας. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για τις πληρωμένες, από τον ΟΑΕΔ, γονικές άδειες και για τους δύο γονείς. Είστε έτοιμοι -αυτό δείχνει η αγανάκτησή σας- να καταψηφίσετε ολόκληρο το κεφάλαιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην αγορά εργασίας. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα θετικά μέτρα για τους εργατοτεχνίτες. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τις ρυθμίσεις για τα παιδιά των delivery και των couriers. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα -τρίτοι εμείς μετά τη Γαλλία και την Ιταλία- για το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για το ΕΡΓΑΝΗ 2. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τα μέτρα για την ψηφιακή κάρτα. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τη διεθνή σύμβαση για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Είστε έτοιμοι να καταψηφίσετε τη διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων σε 6 συγκεκριμένες περιπτώσεις απολύσεων. Το ερώτημα είναι λοιπόν, είστε κόμματα που νοιάζεστε για τον εργαζόμενο ή τελικά, νοιαζόμαστε για ένα εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ εκείνο που σας νοιάζει είναι να βγάλετε το κομματικό σας πάθος, επειδή είστε σε δύσκολη θέση, λόγω των πανθομολογούμενα αρνητικών δημοσκοπήσεων;».
Ο Κωστής Χατζηδάκης ενημέρωσε τα μέλη των επιτροπών, ότι στο νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία η οποία θα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
«Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες τη Δευτέρα το μεσημέρι»
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Τι ισχύει για τις μεταφορές μεταξύ φίλων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.