Πολιτικη & Οικονομια

Στηρίζουμε την οικογένεια και τις γυναίκες στην αγορά εργασίας

«Δεν είναι σωστό ο γάμος και η γέννηση των παιδιών να επηρεάζουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών»

maria-syreggela.jpg
Μαρία Συρεγγέλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εργαζόμενη μητέρα
© Karolina Grabowska / Pexels

Η Μαρία Συρεγγέλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, γράφει για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για εργαζόμενες μητέρες και την άδεια πατρότητας.

Μέτρα για τη στήριξη του θεσμού της οικογένειας, μέτρα που διαμορφώνουν τις συνθήκες για την καλύτερη ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο στηρίζουμε τις εργαζόμενες μητέρες που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψουν την καριέρα τους και επιδιώκουμε την ισότιμη πρόσβαση γυναικών και ανδρών στην αγορά εργασίας. Ανατρέπουμε αναχρονιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που γεννούν ανισότητες και διακρίσεις.

Η εγκυμοσύνη και η μητρότητα δεν πρέπει να επιδρούν ανασταλτικά στην εργασιακή ζωή των γυναικών. Οφείλουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες, να ενισχύσουμε τη θέση τους στην αγορά εργασίας και να αξιοποιήσουμε ισότιμα το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Με αυτό τον τρόπο ενισχύουμε την οικονομία μας και θέτουμε τα θεμέλια για την κοινωνική μας πρόοδο.

Για να επιτύχουμε τα παραπάνω καθιερώνουμε με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο γονική άδεια και άδεια πατρότητας για τους νέες πατέρες. Θεσπίζουμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, άδεια που θα χορηγείται υποχρεωτικά από τον εργοδότη. Επίσης, με το νομοσχέδιο συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο των γονικών αδειών. Κάθε εργαζόμενος γονέας έχει ατομικό και αμεταβίβαστο δικαίωμα γονικής άδειας για την ανατροφή του παιδιού διάρκειας 4 μηνών, εκ των οποίων οι δύο μήνες θα επιδοτούνται και θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Οι άδειες λοιπόν που λαμβάνουν οι μητέρες δεν θα αποτελούν αντικίνητρο για την πρόσληψή τους αφού στο εξής θα λαμβάνουν άδειες και οι πατέρες. Θέλουμε να βάλουμε επιτέλους ένας τέλος στα ερωτήματα που δέχονται οι γυναίκες όταν προσέρχονται σε συνέντευξη για μία θέση εργασίας αν σκοπεύουν να κάνουν οικογένεια.

Δεν είναι σωστό ο γάμος και η γέννηση των παιδιών να επηρεάζουν την επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών. Γι’ αυτό αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε τις νοοτροπίες και τις κοινωνικές αντιλήψεις για τους ρόλους των δύο φύλων και καθιερώνουμε άδειες και στους πατέρες, έτσι ώστε οι εργοδότες να μην μπαίνουν στο δίλημμα να προσλάβουν ή όχι γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά.

Παράλληλα με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο προωθούμε μέτρα για να στηρίξουμε την οικογένεια. Διευρύνουμε το δικαίωμα των εργαζόμενων γονέων και φροντιστών να κάνουν χρήση ευέλικτων συνθηκών απασχόλησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες φροντίδας της οικογένειάς τους, ενώ στους εργαζόμενους γονείς που έχουν χηρέψει και στις μονογονεϊκές οικογένειες θα χορηγείται επιπλέον άδεια έξι εργάσιμων ημερών ετησίως, με αποδοχές. Οι γονείς με τρία ή περισσότερα παιδιά θα δικαιούνται επιπλέον άδεια οκτώ εργάσιμων ημερών τον χρόνο.

Η απόφασή μας να σταθούμε ουσιαστικά στο πλευρό της οικογένειας διαφαίνεται και από την υιοθέτηση ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας που παρέχουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους γονείς να ρυθμίσουν τον χρόνο εργασίας τους με τρόπο που να εξυπηρετεί τις οικογενειακές τους ανάγκες. Βοηθάμε τις οικογένειες και είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους γονείς, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι με το εργασιακό νομοσχέδιο ορθώνουμε ένα τείχος προστασίας των θέσεων εργασίας, με την απαγόρευση απόλυσης όσων κάνουν χρήση των διευκολύνσεων για να συνδυάσουν τις ευθύνες τους στην επαγγελματική και την ιδιωτική τους ζωή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ