- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Να υπάρχει προτεραιότητα στο ΕΣΥ;
Εάν η COVID-19 δεν ήταν απειλητική για τη ζωή νόσος, τότε θα υπήρχαν περιθώρια για άλλες ρυθμίσεις
Σκέψεις με αφορμή μία ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου ότι το ΕΣΥ της χώρας μας πρέπει να δέχεται κανονικά τους ανεμβολίαστους ασθενείς με νόσο COVID-19.
Ήταν ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, προερχόμενος από τους Εργατικούς, ο Γκόρντον Μπράουν, εκείνος ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει ρυθμίσεις για τον καθορισμό της προτεραιότητας στην πρόσβαση των ασθενών στο NHS, το ΕΣΥ της χώρας, με βάση τις ατομικές συμπεριφορές δημοσίας υγείας.
Για παράδειγμα, ένας καπνιστής και παχύσαρκος δεν είχε προτεραιότητα να ενταχθεί σε λίστα αναμονής για χειρουργείο ρουτίνας, ενώ η στέρηση της προτεραιότητας διακρινόταν από μία κλιμάκωση, η οποία, φευ, έφερνε εκείνες τις ρυθμίσεις του Γκόρντον Μπράουν στα όρια της ιατρικής δεοντολογίας και της βιοηθικής.
Ο κορυφαίος διεθνώς Έλληνας καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) και εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς Οργανισμούς για τα θέματα του νέου κορωνοϊού, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρει, σε ανάρτησή του στο facebook, ότι το ΕΣΥ της χώρας μας πρέπει να δέχεται κανονικά τους ανεμβολίαστους ασθενείς με νόσο COVID – 19, επειδή κάθε αντίθετη πρακτική θα αντέβαινε στην ιατρική δεοντολογία και το καθήκον των ανθρώπων οι οποίοι στελεχώνουν το σύστημα Υγείας. Το ΕΣΥ πρέπει να δέχεται χωρίς προαπαιτούμενα όλους τους ασθενείς, οι οποίοι έχουν ανάγκη για νοσηλεία, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, μας εξηγεί ο Ηλίας Μόσιαλος.
Δεν είναι ακριβώς έτσι, κατά τη γνώμη μας. Το ΕΣΥ πρέπει να δέχεται κανονικά και χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα όλους τους ασθενείς με νόσο COVID – 19, ακόμη και εκείνους οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι, επειδή η ίδια η νόσος COVID-19 είναι μία απειλητική για τη ζωή νόσος, όπως απειλητικές για τη ζωή νόσοι είναι και άλλες, μεταξύ των οποίων η γρίπη.
Εάν η νόσος COVID-19 δεν ήταν απειλητική για τη ζωή νόσος, τότε θα υπήρχαν, πράγματι, περιθώρια για άλλες ρυθμίσεις, όπως, για παράδειγμα, η στέρηση της προτεραιότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας για τους ανεμβολίαστους ασθενείς.
Υπάρχουν πολλές εισαγωγές για νοσηλεία ρουτίνας στο ΕΣΥ, οι οποίες δεν έχουν τον χαρακτήρα του επείγοντος και θα μπορούσαν να δεχθούν κριτήρια και ρυθμίσεις, που θα καθιστούσαν de facto υποχρεωτικές ορισμένες πολύ κρίσιμες και πολύτιμες ατομικές συμπεριφορές δημοσίας υγείας.
Το ΕΣΥ δεν έχει ως αποστολή του να υπαγορεύει ατομικές συμπεριφορές στους πολίτες. Σε αυτο έχει απόλυτο δίκιο ο Ηλίας Μόσιαλος, αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται ακριβώς περί αυτού, καθώς μιλάμε εδώ για προτεραιότητες και ιεραρχήσεις της συλλογικής κοινωνίας και όχι του συστήματος Υγείας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για πολύ λεπτό θέμα, το οποίο η χώρα μας, ασφαλώς, δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίξει στον δημόσιο διάλογο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.