Ωδή σε μια Σούπερ Κική
Τερμάτισες όλες τις κλίμακες του «σούπερ». Γιατί αντί να σπάσεις, μόνο λύγισες.
Ο Μάκης Μυλωνάς γράφει με αφορμή την εμφάνιση της Super Kikii (aka Κικής Λιτσάκη) στην τηλεοπτική εκπομπή του Γρηγόρη Αρναούτογλου.
Στερήθηκες την αγάπη που για τους περισσότερους από εμάς ήταν δεδομένη. Την αναζήτησες σε όλα τα λάθος μέρη. Κι εκεί που νόμισες ότι βρήκε χώμα εύφορο για τους σπόρους της, ο καρπός της ήταν πικρός. Και πλήρωσες το τίμημα. Κι αντί να σπάσεις, μόνο λύγισες.
Κι όταν οι πολλοί ύψωσαν τείχη για να προστατεύσουν την μίζερη ευημερία τους, στην κλειστή κοινωνία που σου έλαχε, άνοιξαν τις πόρτες τους μονάχα τα αουτσάιντερ. Και προσπάθησες να αρκεστείς στην αγάπη των διαφορετικών, των προγενέστερα εκτοπισμένων, στην αγάπη δίχως ανταλλάγματα των αδέσποτων. Κι αντί να σπάσεις, μόνο λύγισες.
Μας αφηγήθηκες το σκοτάδι που άφησες πίσω σου αλλά έστρεψες τον προβολέα στους λίγους που κράτησαν ένα κερί αναμμένο. Ο γκέι γείτονας, η ξένη συγκρατούμενη που διέγνωσε την κρυμμένη δύναμη σου, η ψυχολόγος, ο ψυχοθεραπεύτης. Ίσως και ο αστυνομικός που αδιαφορούσε για το πρωτόκολλο και σε άφηνε να δώσεις εξετάσεις χωρίς χειροπέδες. Γιατί αντί να σπάσεις, μόνο λύγισες.
Και ψάχνοντας την αγάπη, έγινες κήρυκας της. Η πιο πειστική απόστολός της. Δεν κατηγόρησες κανέναν, δεν είπες μια φορά «δεν έφταιγα εγώ». Κι ας μην έφταιγες πάντα. Αγάπησες αυτούς που δεν σε αγάπησαν. Τους χάρισες μια ζωή με ελαφρώς λιγότερες φρικτές τύψεις από αυτές που τους αναλογούν. Γιατί αντί να σπάσεις, μόνο λύγισες.
Κατάφερες μέχρι και να μας θυμίσεις πόσο υπέροχο μέσο μπορεί να είναι η τηλεόραση, όταν δίνει τον λόγο σε σπάνια πλάσματα όπως εσύ. Χωρίς διακοπές, χωρίς περιττές σάλτσες, με σεβασμό στην αλήθεια σου. Το έκανε σχεδόν εγκαίρως ο Σταύρος Θεοδωράκης, το έκανε τώρα ο Γρηγόρης Αρναούτογλου. Τους αξίζουν συγχαρητήρια.
Πλέον, σε φαντάζομαι σε μια τεράστια τοιχογραφία στις φυλακές ανηλίκων ή στο σχολείο που σε απέρριψε. Με το χέρι προτεταμένο σαν τον Σούπερμαν και μια μπέρτα με κομματιασμένες φράουλες. Προστάτιδα των αδέσποτων ψυχών, εγγυήτρια του «ναι, γίνεται», σύμβολο του «καν ’το όπως εγώ».
Τερμάτισες όλες τις κλίμακες του «σούπερ». Γιατί αντί να σπάσεις, μόνο λύγισες. Σε ευχαριστούμε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς υπολογίζεται το ποσό
«Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο» είπε ο πρωθυπουργός
Η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά την ανακύκλωση φθαρμένων προσώπων, αλλά την ανάγκη για θεσμικά κόμματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται σε επεξεργασμένο πρόγραμμα και πολιτικές αρχές
Μια συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα του βιβλίου του «Η Μεγάλη Επιστροφή»: την ελληνική οικονομία, τις προκλήσεις της, τα λάθη που προηγήθηκαν αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας παρέστη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ιστορίες από τη Λατινική Αμερική: Από τον Πινοσέτ και τον Εσκομπάρ στις σύγχρονες Δημοκρατίες», του Ιάσονα Πιπίνη
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το βιβλίο του «Ιθάκη» στη Θεσσαλονίκη
Ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η επόμενη σεζόν να γυριστεί στην Αθήνα
Στο πρώτο 15ημερο του Φεβρουαρίου η συνάντηση με τον Ερντογάν
Βίντεο του υπουργού Υγείας από την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας
Πώς είναι δυνατόν να προκύψει από αυτήν την πολιτική Βαβέλ βιώσιμη εναλλακτική κυβερνητική λύση;
Εκτός Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης
Στα 3,026 δισ. ευρώ οι οφειλές τον Νοέμβριο, με μικρή μηνιαία μείωση αλλά ετήσια αύξηση
Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με το ιατρικό προσωπικό, καθώς και με ασθενείς για τις μεταρρυθμίσεις του ΕΣΥ
Σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση εις μνήμην του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου
«Τα Κέντρα Καινοτομίας που δημιουργούμε στη χώρα είναι σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση», δήλωσε η Υπουργός
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος όπως προβλέπεται», ξεκαθάρισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Πλεόνασμα και αυξημένα έσοδα καταγράφει ο κρατικός προϋπολογισμός, σύμφωνα με τα ταμειακά στοιχεία της ΤτΕ
Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ θέτει όρια στον διάλογο με τους αγρότες και σχολιάζει ΟΠΕΚΕΠΕ, δημοσκοπήσεις και ελληνοτουρκικά
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.