- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
ΕΛΣΤΑΤ: Μειωμένος κατά 4% ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο
Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση κι εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, μειωμένος κατά 4% είναι ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β' τρίμηνο, σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020
Απώλειες της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ ή 17,8% σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β' τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 (10,7 δισ. ευρώ εφέτος από 13,1 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ μείωση 4% καταγράφηκε σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, όταν είχε ανέλθει σε 11,2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το β' τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 είναι: Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (69,2%) και λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (55,8%). Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι: Λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου (17%) και λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα (4,2%).
Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Αύγουστο εφέτος ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 8,9% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, που είχε διαμορφωθεί σε 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μείωση 13,9% καταγράφηκε σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, όταν είχε ανέλθει 2,7 δισ. ευρώ. Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, είναι: Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε ειδικευμένα καταστήματα (50,6%) και λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα (46,4%). Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι: Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων (33,2%) και λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα (29,5%).
Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του προσωρινού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:
- Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων
- Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων
- Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων
- Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
- Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα
- Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, και
- Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα.
Από τις επιχειρήσεις αυτές, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο 2019 είναι: Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα (36,2%) και λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα (18,6%). Από την άλλη πλευρά, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών είναι: Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα (23,3%) και λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα (5,6%).
Ειδικά στη λιανική πώληση βιβλίων, στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι πωλήσεις βιβλίων από επιχειρήσεις με άλλη κύρια δραστηριότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ανήλθε σε 1.614 επιχειρήσεις το 2019, καταγράφοντας μείωση 35% σε σχέση με το 2011, όταν υπήρχαν 2.484 επιχειρήσεις. Με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται το 2018 (8,4%) και το 2015 (7,3%).
Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυτών διαμορφώθηκε σε 229,9 δισ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας μείωση 25,6% σε σύγκριση με το 2011, όταν είχε ανέλθει σε 308,9 δισ. ευρώ. Με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται το 2012 (19,6%) και το 2015 (4,6%). Μείωση καταγράφηκε και στο πλήθος των επιχειρήσεων που συγκεντρώνουν το 50% του κύκλου εργασιών, από 164 επιχειρήσεις το 2011 σε 68 επιχειρήσεις το 2019.
Επίσης, οι ενάρξεις λειτουργίας νέων επιχειρήσεων στη λιανική πώληση βιβλίων αυξήθηκαν από 91 το 2011 σε 101 το 2013 και διαμορφώθηκαν σε 59 το 2018 παρουσιάζοντας πτωτική τάση, μεταξύ 2013 και 2018. Τέλος, το ποσοστό των επιχειρήσεων με δυνατότητα διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών κυμάνθηκε μεταξύ 1,4% το 2015 και 2,9% το 2018.
Ο κύκλος εργασιών για το σύνολο των επιχειρήσεων της λιανικής πώλησης βιβλίων το β' τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 36,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 19,4% σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2019, όπου είχε διαμορφωθεί σε 45 δισ. ευρώ και μείωση 9% σε σχέση με το α' τρίμηνο 2020, όταν είχε ανέλθει σε 39,9 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών των ίδιων επιχειρήσεων, σημείωσε αύξηση 7,1% το β' τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το β' τρίμηνο του 2018 και αύξηση 6,4% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2019.
Για τις επιχειρήσεις της λιανικής πώλησης βιβλίων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο τζίρος τον Αύγουστο εφέτος ανήλθε σε 9,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 14,2% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, όταν είχε διαμορφωθεί σε 8,4 δισ. ευρώ. Ενώ, ο κύκλος εργασιών τον Ιούλιο 2020 σημείωσε μείωση 16,4% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019. Τέλος, ο τζίρος σημείωσε αύξηση 8,3% τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με τον Ιούλιο 2020, ενώ τον Αύγουστο 2019 είχε σημειώσει μείωση 20,7% σε σχέση με τον Ιούλιο 2019.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης και υπέβαλε το τελευταίο αίτημα πληρωμής
Στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συμμετείχε στη συζήτηση με θέμα τη Στρατιωτική Κινητικότητα
Συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για τη δημιουργία δικτύου επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Η ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«Η τεχνολογία και οι υπηρεσίες οφείλουν να είναι προσβάσιμες σε όλους», δήλωσε
«Πρόκειται για ενδιάμεσο στάδιο μέχρι την τελική απόφαση της Δικαιοσύνης», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Στα 28.970 ευρώ ανά κάτοικο οι καθαρές χρηματοοικονομικές αποταμιεύσεις
Η αμερικανική διπλωματία ανιχνεύει τις προθέσεις της Αθήνας, ενώ η γεωπολιτική αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει τις εξελίξεις.
«Αν το έλεγα εγώ, θα με κατηγορούσατε για σεξιστή», απάντησε o βουλευτής
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών διευρύνει την παρουσία του στο εξωτερικό, με νέες διοργανώσεις και συνεργασίες με μεγάλα διεθνή fora και think tanks
Το σύνολο των παραβάσεων αντιστοιχεί σε ποσοστό μικρότερο του 1% των γιατρών στην Ελλάδα
Στις εργασίες της Πολιτικής Συνέλευσης του ΕΛΚ στην Τουλούζη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με 163 ψήφους εγκρίθηκε η άρση ασυλίας της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας και με 159 του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ
Υπογραμμίζουν ότι υπάρχει «το τεκμήριο της αθωότητας»
«Η έρευνα διαμορφώνει το μέλλον», υπογράμμισε ο Υπουργός Ανάπτυξης
Σε ομιλία του ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal
Μερικά από τα προβλήματα που έχει στην πλάτη της η παρούσα κυβέρνηση, η οποία αλλού τόλμησε και αλλού όχι να επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην ελληνική κοινωνία και το κράτος
«Δεν ορίζουμε τον ενεργειακό μας χάρτη με βάση τις όποιες παραισθήσεις έχει ο καθένας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών
«Είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», τόνισε η υπουργός Εργασίας
Τι λένε παραγωγοί και εκπρόσωποι της αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.