Πολιτικη & Οικονομια

H Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού

«Εξαιρετικά θετική εξέλιξη σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού
Η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού © EPA

Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα δίνει ο οίκος Moody's, αναβαθμίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού - Πρώτη αντίδραση από Σταϊκούρα.

Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας αναβάθμισε η Moody's σε μια χρονική περίοδο που κυριαρχεί η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και η εθνική οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.

Η Moody's με την κίνησή της αυτή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την προοπτική ανάκαμψης -εξέλιξη που προκαλεί ικανοποίηση στο οικονομικό επιτελείο το οποίο συνεχίζει με συγκεκριμένο πλάνο την προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις συνέπειες από την υγειονομική κρίση και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

Το ελληνικό αξιόχρεο ανέβηκε προς τα πάνω κατά μία βαθμίδα. Πλέον, σύμφωνα με την κλίμακα της Moody's, η Ελλάδα απέχει ακόμη τρία «σκαλοπάτια» από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε μέτρα οικονομικής στήριξης, ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από το νέο lockdown. Το καθολικό απαγορευτικό στις μετακινήσεις των πολιτών ξεκίνησε σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020, στις 06.00 το πρωί.

Στην έκθεσή της η Moody's δίνει έμφαση στις «αντοχές» της ελληνικής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού, στις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία και στις προοπτικές που υπάρχουν για την επόμενη ημέρα μετά την υγειονομική κρίση, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Σημειώνεται ότι οι τιμές των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το 2ετές ομόλογο έπεσε σε αρνητικό επιτόκιο 0,03%, ενώ η τιμή του 5ετούς κινείται στο 0,075%, του 10ετούς στο 0,773% και του 15ετούς στο 1,084%.

Γιατί η Moody's αναβάθμισε την Ελλάδα εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού

Η Moody's εξηγεί τους δύο βασικούς λόγους που προχώρησε στην αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου, την ώρα που το δεύτερο κύμα της Covid-19 «σαρώνει» την Ευρώπη και την Ελλάδα.

«Πρώτον, ότι οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις στηρίζουν μία βιώσιμη βελτίωση της θεσμικής ισχύος και έχουν ήδη φέρει απτή πρόοδο σε τομείς, συμπεριλαμβανομένων αυτών της φορολογικής διοίκησης και της μάχης κατά της διαφθοράς. Ο κίνδυνος αντιστροφής αυτών των σημαντικών βελτιώσεων είναι χαμηλός.

» Δεύτερον, ότι οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τον βραχυπρόθεσμα αρνητικό αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα. Η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος παράλληλα με τις εισροές πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάκαμψη, προβλέποντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,5% μεσοπρόθεσμα.

» Οι ευνοϊκές αναπτυξιακές προοπτικές, σε συνδυασμό με την επάνοδο σε μία συνετή δημοσιονομική στάση θα οδηγήσει στη σταδιακή αναστροφή της τάσης του δημόσιου χρέους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Η Moody's εξηγεί επίσης ότι η Ελλάδα ωφελείται «από την πολύ ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους και τη ισχυρή δυνατότητά της να το εξυπηρετήσει».

Χρήστος Σταϊκούρας για αναβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's: «Εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την οικονομία»

«O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και την οικονομία της.
Μάλιστα, η αξιολόγηση έγινε σε συνθήκες πρωτοφανούς ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας και των επιμέρους εθνικών οικονομιών, καθώς και υψηλής αβεβαιότητας που η πανδημία έχει επιφέρει» ανέφερε σε δήλωσή του ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Και πρόσθεσε: «Η εξέλιξη αυτή συνιστά αποδεικτικό στοιχείο αυξημένης εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την κυβέρνηση, για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης, τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της αλλά και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Από την πλευρά μας, συνεχίζουμε την προσπάθεια με πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας, σχέδιο, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, για να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ