- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Θεοδωρικάκος - «Ιανός»: Άμεση & συντονισμένη η κρατική παρέμβαση
«Πρόκειται για μία ασύλληπτη θεομηνία»
Θεοδωρικάκος: Άμεση, ισχυρή και συντονισμένη η κρατική παρέμβαση στις περιοχές που επλήγησαν από τον κυκλώνα «Ιανό».
Η κρατική βοήθεια προς τους πληγέντες από τον «Ιανό» ήταν άμεση και απόλυτα συντονισμένη, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1». Ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην επίσκεψή του στην Καρδίτσα και είδε από κοντά τις καταστροφές, έκανε λόγο για ασύλληπτη θεομηνία και για σοκαριστικό φαινόμενο. Παράλληλα, όμως, σημείωσε ότι υπάρχει συντονισμένη, ισχυρή και οργανωμένη κρατική παρέμβαση.
«Είναι σοκαριστικό το φαινόμενο, του τί έχει συμβεί εκεί πέρα. Πρόκειται για μία ασύλληπτη θεομηνία, η οποία έχει πλήξει το σύνολο των νοικοκυριών στο δήμο Καρδίτσας και έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν πολύ μεγάλες ζημιές, αλλά υπάρχει και πάρα πολύ ισχυρή, οργανωμένη και συντονισμένη κρατική παρέμβαση. Ήμασταν, εκεί, όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, επικεφαλής ο πρωθυπουργός. Παρουσιάσαμε το πακέτο των μέτρων που γίνονται πραγματικότητα».
Για όλες τις πληγείσες περιοχές από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «Ιανό», το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες με 37 εκατ. ευρώ. Ειδικά στις περιοχές της Θεσσαλίας που επλήγησαν, όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος, «θα δοθούν από το Υπουργείο Εσωτερικών 18,5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και για αποζημιώσεις στα νοικοκυριά που επλήγησαν».
Όπως εξήγησε ο υπουργός, «ταυτόχρονα, υπάρχει ένα μεγάλο πλέγμα δράσεων από την πλευρά του Υπουργείου Υποδομών για την αποκατάσταση όλων των υποδομών στην περιοχή. Υπάρχουν πολλές δεκάδες μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών, οι οποίοι δουλεύουν αυτή τη στιγμή γι' αυτό το σκοπό. Υπάρχουν τα συνεργεία της ΔΕΗ που αποκαθιστούν την ηλεκτρική επικοινωνία, η οποία επίσης έχει διακοπεί, από τις τεράστιες ζημιές που έχουν συμβεί και ο συνάδελφος, ο κ. Βορίδης, με συνεργεία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνει ταχύτατα η καταγραφή των καταστροφών, στο επίπεδο το αγροτικό και το κτηνοτροφικό και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί».
Ο κ. Θεοδωρικάκος έδωσε έμφαση σε δύο ακόμη στοιχεία «που δείχνουν το συντονισμένο έργο που υπάρχει στην περιοχή από την πλευρά του κράτους»: «Το πρώτο είναι ότι γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να συντονιστούν τα έργα αντιπλημμυρικού χαρακτήρα σε όλη τη ευρύτερη περιοχή, διότι η μία δουλειά είναι να θεραπεύουμε τις πληγές όταν δημιουργούνται. Η άλλη δουλειά είναι να προλαβαίνουμε αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες δυστυχώς θα πολλαπλασιάζονται εξαιτίας και της μεγάλης κλιματικής αλλαγής. Και το δεύτερο είναι ότι μέσα από τους φορείς της Αυτοδιοίκησης - και θα συνδράμουμε σε αυτό - να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα επαναφοράς της περιοχής σε μία κανονική ζωή και στην ανάπτυξη. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είμαστε αποφασισμένοι και σε αυτό το πεδίο να συνδράμουμε και με έργα και με προγράμματα».
Σε ερώτηση για το εάν οδηγούμεθα σε lockdown είπε: «Θέλουμε να κάνουμε τα πάντα ώστε να μην φθάσουμε σε lockdown. O καθένας αντιλαμβάνεται ότι οι συνέπειες, ιδίως οι οικονομικές, θα είναι τεράστιες. Επομένως, στην παρούσα φάση, είμαστε όλοι μαζί: πολιτικό σύστημα, κρατικές υπηρεσίες, ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, πολίτες, εθελοντές, Αυτοδιοίκηση. Όλοι μαζί πρέπει να εφαρμόσουμε τα μέτρα, ιδίως αυτό της μάσκας και των αποστάσεων μεταξύ μας, προκειμένου να μη βρεθούμε στην ανάγκη να πάρουμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα».
Ερωτηθείς τέλος για το πώς σχολιάζει τις δηλώσεις της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Τζάκρη, η οποία χαρακτήρισε «άπατρι» τον κ. Μητσοτάκη, είπε: «Από αυτά που μου λέτε αντιλαμβάνομαι ότι η συγκεκριμένη κυρία, συνάδελφος, έχει ‘‘ιδεολογικό vertigo'', αλλά πιστεύω ότι δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Νομίζω ότι δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός, ο οποίος να μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν είναι πατριώτης. Και σε κάθε περίπτωση και πολύ περισσότερο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αποδείξει με τις πράξεις του και στην περίοδο που ήμασταν αντιπολίτευση και τώρα».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σφοδρή επίθεση της ευρωομάδας της ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ για τη στάση του στα μέτρα προστασίας αγροτών
Ένταση on air για τις δηλώσεις με τα ναρκωτικά - Η ανάρτησή του λίγη ώρα μετά
«Δεν είναι πια ούτε στις λίστες των ανενεργών μελών της ΝΔ»
Τι επιλογές έχει όποιος ψηφίζει εκσυγχρονισμό και προσαρμογή στην πραγματικότητα;
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ θέματα κυριαρχίας της χώρας. Είναι αδιαπραγμάτευτα»
Η ιστορική ναυμαχία, ο Καποδίστριας και η φρεγάτα «Κίμων»
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.