Πολιτικη & Οικονομια

Τι θα μπορούσε να πει στα παιδιά του ο Στάθης Μπούκουρας

41548-94159.jpg
Νίκος Ζαχαριάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67455-136035.jpg

Ο Στάθης Μπούκουρας δεν έχει τι να πει στα παιδιά του, που τον ρωτούν γιατί είναι στη φυλακή. Παράξενο. Γιατι οι απαντήσεις είναι προφανείς.

Θα μπορούσε ας πούμε να τους πει ότι είναι στη φυλακή, γιατί κάποιοι πιστεύουν ότι δεν είναι σωστό να κυνηγάς ανθρώπους με μαχαίρια και ρόπαλα στα χέρια. Και ότι εκείνος το έκανε γιατί παρ’ όλα αυτά έτσι πίστευε.

Ή πάλι, αν έχει όντως μετανιώσει, θα μπορούσε να τους πει ότι έκανε ένα λάθος. Ότι χωρίς να το ξέρει, έκανε παρέα με κάποιους κακούς ανθρώπους που μαχαίρωναν και εκφόβιζαν. Μπορεί έτσι να τους δίδασκε την έννοια της ευθύνης. Ότι είναι αξιοπρεπές να αντιμετωπίζεις τις συνέπειες των λαθών σου.

Όμως όχι. Ο Στάθης Μπούκουρας, αντί για όλα αυτά, τελικά θα μάθει στα παιδιά του το μοτίβο «δεν φταίω εγώ σε τίποτα». Ότι κάποιοι άλλοι τον έβαλαν στο στόχαστρο. Όπως κάποιοι άλλοι τον έκαναν εθνικιστή. Ότι ακόμα και για το δίπλωμα που υπερήφανα δήλωνε ότι δεν έχει, φταίει η κακούργα η κοινωνία. Πάντως όχι αυτός.

Τα παιδιά του λοιπόν, που ρωτάνε, θα μάθουν ότι πάντα φταίει κάποιος άλλος. Θα μάθουν να παίζουν το ρόλο του αδικημένου που κλαψουρίζει. Και αυτά. Οπότε ας μην ανησυχεί ο Στάθης Μπούκουρας. Τους έδωσε κάτι πολύ περισσότερο από μια απάντηση. Τα διδάσκει την υπέρτατη νεοελληνική αξία - εργαλείο επιβίωσης: τη λαμογιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ