Πολιτικη & Οικονομια

Δημήτρης Σφυρής

«Οι νέοι δεν δημιούργησαν την κρίση, αυτοί όμως θα μας βγάλουν από αυτή»

63576-718243.jpg
Άρης Γεωργίου
ΤΕΥΧΟΣ 481
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
67401-149924.jpg

Ο γνωστός αρχιτέκτονας Δημήτρης Σφυρής διεκδικεί ξανά τη Δημαρχία.

Ο γνωστός αρχιτέκτονας διεκδικεί και πάλι τη δημαρχία. Η προηγούμενη θητεία του έχει αφήσει πολύ καλές αναμνήσεις και οι δημότες της Ερμιόνης περιμένουν εφόσον εκλεγεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με την ίδια έμπνευση και λειτουργικότητα που μαρτυρούν μερικά από τα ωραιότερα σπίτια της περιοχής, τα οποία έχει κατασκευάσει.

Πόσο ανεξάρτητη πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία;

Η εναλλαγή της κεντρικής εξουσίας, και κυρίως των μονοκομματικών κυβερνήσεων, μέχρι τώρα παρέσυρε και τα αποτελέσματα των τοπικών δημοτικών εκλογών. Μοιραία λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν απολύτως εξαρτημένη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να σταματάει η ανάπτυξη στην περιφέρεια, αφού και η εφαρμογή των ευρωπαϊκών, εθνικών και περιφερειακών προγραμμάτων ήταν αδύνατη εάν δεν εμπλεκόταν η κεντρική εξουσία, που για πελατειακούς κομματικούς λόγους μοίραζε την «πίτα» κατά το δοκούν. Το πρώτο και σημαντικό βήμα, προς την ανεξαρτησία των ΟΤΑ, είναι η κατάρτιση ψηφοδελτίου αποδεσμευμένου από κομματικές εξαρτήσεις. Εμείς πιστεύουμε στην ενεργοποίηση των δυναμικών πολιτών και στην αξιοποίηση των στελεχών μας. Το δεύτερο βήμα είναι η διαχειριστική επάρκεια, η εκμετάλλευση όλων των πόρων και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που θα μας δώσουν τη δυνατότητα επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων (απορρίμματα, νερό, αποχέτευση, μαρίνες, χωροταξικό σχεδιασμό κ.λπ.).

Πολλοί δήμοι στη χώρα για δεκαετίες παρέλειπαν να καταθέτουν προϋπολογισμούς, με βαριές συνέπειες για την αύξηση των κρατικών ελλειμμάτων, ή βολεύονταν με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Δεν είναι καιρός αυτό να σταματήσει και πώς;

Βεβαίως και πρέπει να σταματήσει αυτό. Η εκπόνηση ενός ρεαλιστικού επιχειρησιακού σχεδιασμού και η πλήρης εφαρμογή του δεν δημιουργεί ελλειμματικούς προϋπολογισμούς. Όλα είναι θέμα νοικοκυρέματος, οργάνωσης και ελέγχου.

Πώς σχεδιάζετε να καλύψετε τα έσοδα του δήμου σας, με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός είναι πια φειδωλός σε κονδύλια και ο δανεισμός απαγορευτικός;

Εκμεταλλευόμενος τα ευρωπαϊκά και περιφερειακά προγράμματα με την κατάθεση ολοκληρωμένων και ώριμων μελετών, που ήδη έχουμε δρομολογήσει δημιουργώντας ομάδες εργασίας, αξιοποιώντας τα στελέχη της παράταξής μας. Επίσης εστιάζουμε να κάνουμε την περιοχή μας ελκυστική σε επενδύσεις, αποκτώντας υποδομές και δημιουργώντας τη χωρική ικανότητα της περιοχής.

Το παλιό μοντέλο των δήμων που διόριζαν συμβασιούχους έχει τελειώσει. Οι διορισμοί από το παράθυρο, επίσης. Πώς σκοπεύετε να διαχειριστείτε το προσωπικό των δήμων, εφόσον εκλεγείτε; Σκοπεύετε να κάνετε νέους διορισμούς;

Το μοντέλο ομηρίας πρέπει να τελειώσει οριστικά και τυχόν προσλήψεις για διαπιστωμένες και όχι πλασματικές ανάγκες πρέπει να γίνονται απολύτως αξιοκρατικά, δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους να εργασθούν στον τόπο τους.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη στήριξη των πιο αδύναμων οικονομικά δημοτών σας;

Η ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου ασφαλείας είναι αδιανόητη χωρίς την ανάπτυξη διαφορετικών δομών/υπηρεσιών για την αντιμετώπιση επιμέρους όψεων κοινωνικού αποκλεισμού, των ευπαθών ομάδων. Για τη διόρθωση των στρεβλώσεων είναι αναγκαίο να προβλεφθεί Μονάδα Άσκησης Κοινωνικής Πολιτικής, με επαρκή τεχνογνωσία, με χρονικό ορίζοντα που θα υπερβαίνει τη θητεία μιας δημοτικής αρχής. Θα έχει αρμοδιότητες να σχεδιάζει, εισηγείται και να μεριμνά για την εφαρμογή των κοινωνικών προγραμμάτων, να υλοποιεί δράσεις και προγράμματα κοινωνικής πολιτικής, πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων. Επίσης θα παρακολουθεί θα συντονίζει και θα αξιολογεί τη δικτύωση των τοπικών φορέων κοινωνικής φροντίδας όπως τις Μ.Κ.Ο., τις υπηρεσίες και τις δομές κοινωνικής προστασίας. Ο ρόλος μας για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής πρέπει να είναι διακριτός και συγκεκριμένος σε θέματα που άπτονται της φτώχειας, με προσανατολισμό σε μέτρα και δράσεις ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της απασχόλησης.

Ευτυχώς έχω τους καταλληλότερους συνεργάτες και συμβούλους για τα συγκεκριμένα θέματα.

Πείτε μας ένα βασικό έργο που σχεδιάζετε για το δήμο σας και πώς αυτό θα στηριχτεί με κονδύλια.

Τρία είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα στην περιοχή μας. Τα απορρίμματα, το νερό και το αποχετευτικό δίκτυο. Και για τα τρία έχουν εκπονηθεί μελέτες οι οποίες εντάσσονται σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Έχουμε καταθέσει πρόταση για την αυτόνομη διαχείριση των απορριμμάτων. Το αποχετευτικό το είχαμε ξεκινήσει υλοποιώντας το 25% του έργου, το οποίο διακόπηκε από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, γιατί δεν «εξυπηρετήθηκε», αλλά είμαστε σε θέση να το συνεχίσουμε με ένταξή του στο ΕΠΕΡΑΑ. Και για το νερό έχουμε προτάσεις που εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα.

Θα συνεργαζόσαστε με ιδιώτες;

Eφ’ όσον αυτό θα ήταν συμφέρον για τους δημότες και το περιβάλλον, ναι, θα το έκανα. Όπως γνωρίζετε υπάρχει αδυναμία δημοσίων επενδύσεων, συνεπώς προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι δημότες, αν χρειαστεί, θα εκμεταλλευτώ τη δυνατότητα ιδιωτικών επενδύσεων για να λύσω προβλήματα και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας. Επίσης προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των δημοτών θα προχωρήσω σε καινοτόμες δράσεις, πάντα με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Τι σκέφτεστε να κάνετε για την αύξηση της επιχειρηματικότητας στο δήμο σας; Θα δημιουργούσατε νέες δημοτικές επιχειρήσεις ή θα δίνατε κίνητρα σε νέους να απασχοληθούν παραγωγικά;

Προτιμώ το δεύτερο. Πιστεύω ακράδαντα πως η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι η ασφαλής πορεία για να φύγει η χώρα από την κρίση και κατ’ επέκταση οι περιφέρειες. Οι νέοι δεν δημιούργησαν την κρίση, καλούνται όμως να την αντιμετωπίσουν και να είναι αυτοί που θα μας βγάλουν απ’ αυτήν. Η οικονομική ανάπτυξη συμβαδίζει με την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας γι’ αυτό έχουμε επεξεργαστεί μεγάλο και εγγυημένο πρόγραμμα. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Κατ’ αρχάς θα χρησιμοποιήσουμε το χωροταξικό σχεδιασμό και τα πολεοδομικά εργαλεία που εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Ενημέρωση των πολιτών για τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ανάπτυξη της ιδέας των κοινοπραξιών ή των συνεταιρισμών, υποστήριξη των τοπικών προϊόντων (ΠΟΠ, τυποποίηση κ.λπ.). Κοιτάξτε, οι τρόποι υπάρχουν, είναι άλλο θέμα αν υπάρχει θέληση ή ικανότητα να εφαρμοσθούν. Εμείς έχουμε και τη θέληση και την ικανότητα.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους συμπατριώτες σας;

Πρέπει να σταθούμε όλοι στο ύψος των ευθυνών μας και με ψυχραιμία να καταλάβουμε ότι το προσωπικό όφελος δεν οδηγεί στην ευημερία της κοινωνίας. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που έχουμε φτάσει εδώ. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το γενικό καλό για να επιμερισθούμε μετά ο καθένας προσωπικά τα οφέλη του. Έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε το ανάλογο περιβάλλον, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό, και να κάνουμε την περιοχή μας υπόδειγμα ανάπτυξης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ