Τσίπρας: «Δεν προασπίζετε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο τονίζοντας πως δημιουργεί κινδύνους για τη χώρα
Ο Αλέξης Τσίπρας άσησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την συμφωνία για την οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο
Eπιθετικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή στ πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμφωνιών για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.
Είναι σαφές ότι διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την περιοχή μας» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του και συνέχισε:
Έχουμε απέναντί μας μια Τουρκία που γίνεται ολοένα και πιο επιθετική αξιοποιώντας την στήριξη που της παρέχουν οι ΗΠΑ στη Λιβύη, αλλά και τις αδυναμίες της ΕΕ, με στόχο να καταστεί ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και ηγέτιδα δύναμη ενός παγκόσμιου ισλαμιστικού κινήματος.
Μια Τουρκία που δεν δίστασε να συνάψει ένα παράνομο Μνημόνιο με τον Λίβυο Πρωθυπουργό, το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και σύντομα θα προκηρύξει, παρανόμως, οικόπεδα σε αυτήν την περιοχή.
Μια Τουρκία που εντείνει τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και συνεχίζει τις παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Μια Τουρκία που προέβη στην απάνθρωπη εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο για να εκβιάσει την ΕΕ.
Μια Τουρκία που μετέτρεψε την Αγία Σοφία και πιο πρόσφατα την Μονή της Χώρας σε τζαμιά, παραβιάζοντας βασικές οικουμενικές αξίες.
Κυρίως, μία Τουρκία που παραβιάζει εδώ και 10 ημέρες τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Καστελόριζο και απειλεί καθημερινά την Ελλάδα.»
Η εθνική στρατηγική
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στην ανάγκη εκπόνησης μιας νέας εθνικής στρατηγικής:
Απέναντι σε μια Τουρκία, πρωτοφανώς επιθετική αλλά με σαφή στρατηγική στόχευση την αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, η χώρα χρειάζεται εθνική στρατηγική με αρχή μέση και τέλος.
Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την ομιλία σας κ. Μητσοτάκη, ελπίζοντας ότι έστω τώρα, σε αυτές τις κρίσιμες στίγμες, θα αναδείξετε τα στοιχεία μιας συγκροτημένης εθνικής στρατηγικής απέναντι σε αυτήν την Τουρκία. Λυπάμαι αλλά δεν το εισέπραξα.
Για εμάς ήταν, είναι και θα είναι σαφές, ότι μια τέτοια εθνική στρατηγική μπορεί να έχει μόνο δύο, πολύ συγκεκριμένους στόχους.
Πρώτον, την αποφασιστική υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας.
Και δεύτερον, την επανεκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, για την επίλυση της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, με προσφυγή στη Χάγη αν εκ νέου οι διερευνητικές αποτύχουν.
Για εμάς, είναι επίσης σαφές, ότι οι στόχοι αυτοί εξυπηρετούνται μόνο αν η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, που προωθεί ενεργά το διεθνές δίκαιο μέσω μιας ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.
Η Συμφωνία των Πρεσπών
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τη χρησιμότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών:
Αυτή, κ. Μητσοτάκη, ήταν η Ελλάδα που μετά από τριάντα χρόνια εγκατέλειψε τη πολιτική της ακινησίας και έλυσε προς το συμφέρον της το ζήτημα της ονομασίας των Βόρειων γειτόνων μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ώστε σήμερα η αεράμυνα της Βόρειας Μακεδονίας να καλύπτεται από την ελληνική Πολεμική αεροπορία– όχι την Τουρκία.
Αυτή ήταν η Ελλάδα που μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών, αντέστρεψε την τύχη δύο χωρών στα βόρεια σύνορά μας – της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.
Ώστε αντί να καταρρεύσουν πλήρως όπως διαφαινόταν το 2017 και να καταστούν έρμαια στα συμφέροντα της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων, πήραν τελικά ευρωπαική τροχιά.
Αυτή, κ. Μητσοτάκη ήταν η Ελλάδα που έφτασε πιο κοντά από ποτέ στην δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού.
Και πάλεψε για το πολύτιμο κεκτημένο του πλαισίου Γκουτέρρες, κατάργησης των εγγυήσεων και αποχώρησης του κατοχικού στρατού από την Κύπρο.
Αυτή ήταν η Ελλάδα που εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειές της στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Και ένα πολύτιμο πλαίσιο κυρώσεων για το μέλλον.
Αυτή ήταν η Ελλάδα που πρωταγωνίστησε το 2015-2016 στον ευρωτουρκικό διάλογο- με τρεις επισκέψεις μου στην Τουρκία – και που δέσμευσε για πρώτη φορά τη γείτονα να μειώσει δραστικά τις ροές και να δέχεται επιστροφές μεταναστών.
Αυτή ήταν η Ελλάδα που καθιέρωσε μαζί με την Γαλλία τη Σύνοδο των Ευρωαικών Χωρών του Νότου, που κίνησε το 2018 στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ, που προώθησε πολυμερείς συνεργασίες στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, που συμφώνησε στον αγωγό EastMed και κατοχύρωσε το σχήμα 3+1 με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
Αυτή λοιπόν ήταν η Ελλάδα:
- που προάσπιζε αποφασιστικά την κυριαρχία της, μέσω των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων
- που ενισχύε τις συμμαχίες μας υπέρ των θέσεων της χώρας
- που προωθούσε τον διάλογο για λύσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, που συνέφεραν τη χώρα.
Δεν υπερασπίζεστε τα δικαιώματα μας
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν υπερασπίζεται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα:
Σας άκουσα λοιπόν σήμερα κ Μητσοτάκη και διερωτήθηκα, πού είναι αυτή η Ελλάδα σήμερα ; Και πόσους κινδύνους διατρέχουμε από μία Κυβέρνηση που λειτουργεί χωρίς την σαφή εθνική στρατηγική που ανέφερα προηγουμένως;
Διότι αυτό που βλέπουμε όλοι οι Έλληνες, εδώ και δέκα μέρες, είναι μια Κυβέρνηση που αδυνατεί να υπερασπιστεί τις ίδιες της τι αποφάσεις και κυρίως αδυνατεί να προασπίσει αποτελεσματικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.
Μια Κυβέρνηση που παρακολουθεί τα Ευρωπαικά Συμβούλια να περνούν το ένα μετά το άλλο, με τις συμμαχίες μας για κυρώσεις στην Τουρκία να αποδυναμώνονται αντί να ενισχύονται, παρά την κλιμάκωση των παραβιάσεων.
Μια Κυβέρνηση που συμφωνεί σε ρυθμίσεις σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν πολύ στην χώρα στο μέλλον.
Μία Κυβέρνηση που προτείνει σταθερά στην Τουρκία διάλογο – αλλά δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς θα επανέλθουμε σε αυτόν.
Η Συμφωνία με την Αίγυπτο
Ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε στη συνέχεια την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου:
Για να είμαι απολύτως σαφής κ. Μητσοτάκη. Aποφασίσατε να υπογράψετε τη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και καλά κάνατε.
Ξέρετε πολύ καλά ότι όχι μόνο στήριξα την ελληνοϊταλική συμφωνία παρά τους σοβαρούς συμβιβασμούς στους οποίους βασίστηκε. Όχι μόνο υποστήριξα δημόσια την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία με την Αίγυπτο για να διεμβολίσει την παράνομη Συμφωνία της Τουρκίας με τον Λίβυο Πρωθυπουργό. Αλλά ότι επιπλέον υπογράμμισα και ότι στηρίζω μια τμηματική συμφωνία, η οποία να επιτρέπει την οριοθέτηση στην περιοχή του συμπλέγματος Καστελορίζου σε μεταγενέστερο στάδιο. Σε συνομιλίες που να συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία.
Τι κάνατε όμως εσείς;
Πρώτον, υπογράψατε τελικά μια Συμφωνία που δεν τόλμησε ούτε καν να προσεγγίσει τη Τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου παραλλήλου, αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο.
Και υπογράψατε χωρίς καμία πρόβλεψη και κανένα σχέδιο για την αμυντική θωράκιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στα πρότυπα αποτρεπτικών ενεργειών που γνωρίζουν οι ένοπλες δυνάμεις μας αφού τις υλοποίησαν με επιτυχία τον Οκτώβρη του 2018. Χωρίς πρόβλεψη και χωρίς σχέδιο ενώ ξέραμε όλοι ότι η Τουρκία θα προέβαινε αμέσως σε επιθετικές κινήσεις σε αυτήν την περιοχή.
Επικοινωνία και όχι ουσία
Οκ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θυσιάζει την ουσία της εξωτερικής πολιτικής στο βωμό της εποικοινωνίας:
«Και θέλω εδώ να είμαι σαφής :
Τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεών μας και σήμερα, όπως και το 18 όπως και πάντα, επιτέλεσαν τα καθήκοντά που τους ανατέθηκαν με απόλυτο επαγγελματισμό, αυταπάρνηση και ψυχραιμία.
Αλλά τα στελέχη δεν αποφασίζουν το επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εισηγούνται στο ΚΥΣΕΑ, αλλά η πολιτική ηγεσία – και ορθώς- αποφασίζει. Και οι αποφάσεις σας ήταν αποφάσεις οπερέτα. Για τα μάτια του κόσμου. Για την επικοινωνία και μόνο. Η εξωτερική πολιτική και η άμυνα της χώρας όμως δεν είναι επικοινωνία.
Και αναρωτιέμαι γιατί, έπρεπε να παρακολουθήσουμε όλοι, αυτήν τη θλιβερή για τη χώρα μας παράσταση. Όπου διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δε πραγματοποιεί έρευνες, άρα δε παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις ;
Αυτές τις κραυγαλέες αντιφάσεις αντιμετωπίζει κανείς όταν το μυαλό του είναι μόνο στην επικοινωνία. Και στο πως θα ηρεμήσει το κομματικό του ακροατήριο.
Που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών αλλά τώρα πρέπει να φορέσει μπιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου.
Και το πιο τραγικό βέβαια, δεν είναι μόνο ότι αναγκάσατε σε παραίτηση τον Εθνικό Σύμβουλο Ασφαλείας σας, όταν για λόγους αυτοεκτίμησης και αξιοπρέπειας είπε την αλήθεια.
Το πιο τραγικό είναι αυτό που σας είπα :
Ότι από μόνοι σας, με αυτή τη ρητορική, αποδυναμώσατε τα επιχειρήματα της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Εκτός αν μπορείτε να μου εξηγήσετε πώς πραγματοποιήθηκε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς η Τουρκία να πραγματοποιήσει έρευνες, όπως λέγατε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε το δεύτερο σημείο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ:
Υπογράψατε τη Συμφωνία με την Αίγυπτο, όχι μόνο χωρίς αμυντικό σχεδιασμό αποτροπής αλλά και χωρίς διπλωματικό σχεδιασμό.
Ενώ η Τουρκία πραγματοποίησε την πιο προκλητική παραβίαση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων της τελευταίας 20ετίας, όχι μόνο δεν υπήρξε Κοινή Δήλωση των 27. Όχι μόνο δεν είχατε σχέδιο, ώστε να ενισχυθούν οι φωνές υπέρ της προοπτικής κυρώσεων στην ΕΕ. Αλλά ακόμα και στενοί μας σύμμαχοι υποστήριξαν να μπει αυτή η συζήτηση στις ελληνικές καλένδες.
Εάν, όμως, μας είχατε ακούσει και είχατε ανοίξει τη συζήτηση για κυρώσεις τον Νοέμβριο, μετά την σύναψη του τουρκολιβυκού συμφώνου, αντί αρμόδιοι Υπουργοί σας να λένε ότι είναι στρατηγική απόφαση να μην τις θέσετε (τις καταθέτω)…. Αν είχατε αποφασίσει να πρωταγωνιστήσετε στον ευρωτουρκικό διάλογο που επανεκκινήθηκε τον Μάρτιο, αντί να είστε παντελώς απόντες, και είχατε πιέσει για Σύνοδο των Ευρωπαικών Χωρών του Νότου, ώστε να ενισχυθούν οι συμμαχίες μας στη Μεσόγειο σήμερα, οι εξελίξεις μπορεί να ήταν πολύ διαφορετικές.
Οι ευθύνες της ΕΕ
Στο σημείο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης:
«Και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι είναι απαράδεκτο η ΕΕ να παριστάνει το θεατή σε αυτές τις εξελίξεις. Να αποφασίζει κάθε τρείς και λίγο κυρώσεις για παραβίαση δικαιωμάτων τρίτων χωρών και να σφυρίζει αδιάφορα ή στη καλύτερη να παριστάνει τον διαιτητή όταν πρόκειται για παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της.»
Τρίτο σημείο κριτικής
Το τρίτο σημείο κριτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφορά τις μεσομακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Συμφωνία με την Αίγυπτο:
«Συνάψατε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα, εάν αφήσουμε την Τουρκία να την εκμεταλλευτεί με τον γνωστό στρεψόδικο τρόπο της.
Και δε θα σταθώ μόνο στη κριτική για τη μειωμένη επήρεια για το μεγαλύτερο νησί μας - την Κρήτη - και άλλα νησιά. ¨Η στο ότι δεχτήκατε να ληφθεί υπόψιν μόνο ένα κομμάτι της Ρόδου αντί για ολόκληρο το νησί, στην οριοθέτηση. Αλλά θα σταθώ στο ότι επιμένετε να μην μας λέτε εάν, ως μεθοδολογία, χρησιμοποιήθηκε και η αρχή της αναλογικότητας»
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H Koυμουνδούρου μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει θέση
Η ομιλία της λίγο μετά τον πρώην πρωθυπουργό
Βέλη κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός, στην πρώτη του παρέμβαση μετά την διαγραφή από τη ΝΔ
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Ρέθυμνο
Τιμήθηκε στα 11α Βραβεία Αυτοδιοίκησης ο πρόεδρος της Βουλής
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
H ΠτΔ εγκαινίασε τις εργασίες του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή
«Τα χρήματα επιστρέφουν σε έργα με κοινωνικό αποτύπωμα», τόνισε ο πρωθυπουργός
Μετά τον Economist εύσημα στην ελληνική οικονομία και από τους Financial Times
Πώς σχολίασε τις καταγγελίες για τα στρατιωτικά νοσοκομεία
Είσαι αποκλεισμένος από τον τραπεζικό δανεισμό; Ο Σταμάτης Βελεγράκης μιλά για τη νέα τάση στον επιχειρηματικό δανεισμό
Mε πρώτο σταθμό το Ρέθυμνο όπου θα μιλήσει για την ανάπτυξη του νομού
Tι είπε για τις δημοσκοπήσεις
Ναι σε συνεργασία με ΠΑΣΟΚ λένε οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ
«Παράθυρο» για νέες μειώσεις φόρων - Αναλυτικά οι αλλαγές
Στον τομέα δικαιωμάτων η Έλενα Ακρίτα
Η τοποθέτηση της Τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με μαθητές του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του 2ου Πρότυπου Γενικού Λυκείου Βόλου
Ποιες οικοδομές αφορά η απόφαση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.