- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μέρα που θα χαιρόταν ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης
Με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα
Ο Τέλης Σαμαντάς σχολιάζει την αξία της συμφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Μια μεγάλη μέρα για την Ευρώπη. Με εντάσεις, με συγκρούσεις, με διαπραγματεύσεις, με υποχωρήσεις, με συμβιβασμούς, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τελικά να κάνει το μεγάλο βήμα. Και το καίριο, η ουσία αυτού του βήματος, είναι ότι η ίδια η Ευρώπη –και όχι κάθε χώρα ξεχωριστά- εμφανίζεται ως υποκείμενο. Υποκείμενο που λειτουργεί απέναντι στις αγορές και στο παγκόσμιο οικονομικό τοπίο ως ένα ενιαίο σύνολο.
Ένα πρώτο, μικρό, βήμα προς την κατεύθυνση της φεντεραλιστικής, της «ομοσπονδιακής», κατεύθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Της κατεύθυνσης προς την οποία πίστευε ένα μικρό –και διαρκώς ηττώμενο- τμήμα της λεγόμενης «ανανεωτικής αριστεράς» και πάνω απ’ όλους ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης –που σήμερα θα μπορούσε να ήταν η μέρα του. Γιατί αυτό ήταν το κύριο μέλημα του αλλά και των κατά καιρούς πιστών «Ευρωπαϊστών», από ποικίλους δημοκρατικούς χώρους. Αυτών που οι διάφοροι οπαδοί της «Άλλης Ευρώπης» (της «μη-Ευρώπης», στην πραγματικότητα) τους χαρακτήριζαν κάποτε «ευρωλιγούρηδες», για να μετεξελίξουν τη λοιδορία σε ύβρη του τύπου «πεμπτοφαλαγγίτες» και «γερμανοτσολιάδες».
Οι υβριστές που σήμερα κάνουν το κορόιδο ή ψάχνουν να βρουν τα «αρνητικά» της Συμφωνίας, για να καταγγείλουν … την κυβέρνηση. (Όχι πως δεν υπάρχουν αρνητικά στοιχεία –αλλά αυτό συμβαίνει με τους συμβιβασμούς – και σ’ αυτό το πεδίο χρειάζονται και νέες επεμβάσεις). Αλλά για αυτούς ό,τι δεν ταιριάζει στη μονομανιακή ιδεολογία τους είναι είτε «αντιπερισπασμός» είτε «αποπροσανατολισμός» είτε ψεύδη του «πουλημένου» Τύπου. Το ότι συμπίπτουν στις εκτιμήσεις τους με όλους τους αντιευρωπαίους - ακροδεξιούς της ηπείρου μας γιατί να τους απασχολεί; Αυτοί άλλωστε είναι εκ γενετής και δια βίου «αριστεροί» -που στο μυαλό τους σημαίνει «καθαροί». Το απέδειξαν άλλωστε και κατά τη διακυβέρνηση τους. Και μας το ξαναθύμισε και η κ. Γεροβασίλη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχής ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών από τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τις πρεσβείες και τα προξενεία για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Τι αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Βελτιώνονται οι υποδομές πρόσβασης για όσους επισκέπτες αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα
Σπεύδουν δύο ελληνικές φρεγάτες στην Κύπρο
Παρακαλούνται οι πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών
Το εθνικό πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την UNICEF
Συνολικά 325 πλοία ελληνικών συμφερόντων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή
Πιο «ψύχραιμη» αντίδραση στην Ευρώπη
H Περιφέρεια υλοποιεί σειρά έργων υποδομής που ωφελούν περισσότερους από 600.000 κατοίκους
Παπαστεργίου: Στρατηγική επένδυση εθνικής σημασίας
Θυσιάζονται τα ψήγματα αλήθειας στον βωμό της υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας
Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν και τη Μέση Ανατολή
Οι ανακοινώσεις των κομμάτων και το μήνυμα του πρωθυπουργού
«100% τηλεδιοίκηση το καλοκαίρι του 2026»
«Συνεχίζω τις επαφές με ηγέτες της περιοχής» τονίζει ο πρωθυπουργός
Αντίστροφη μέτρηση για αυξήσεις σε επιδόματα και κλαδικούς μισθούς
Σε μια δημοκρατία η εναλλαγή επιτυγχάνεται όταν πείθεις ότι μπορείς να κυβερνήσεις καλύτερα. Μέχρι στιγμής, ο καταγγελτικός λόγος, όσο έντονος κι αν είναι, δεν καταφέρνει αυτό το άλμα.
H Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με συμμάχους και εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.