Σύνοδος Κορυφής: Σύσκεψη ηγετών με συμμετοχή Μητσοτάκη
Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι συνομιλίες των 27 ηγετών της ΕΕ – Σε εξέλιξη πολυμερής συνάντηση αυτή την ώρα
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη πολυμερής συνάντηση ηγετών στην οποία μετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εκτός από την Ελλάδα μετέχουν η Δανία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.
Λίγο νωρίτερα, αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, πρότεινε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά. Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.
Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.
Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.
Στην πρώτη αντίδραση εκ μέρους της Ολλανδικής πλευράς που ηγείται του μπλοκ των φειδωλών «4», διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η νέα πρόταση συνιστά ένα «σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ωστόσο ότι επίτευξη συμφωνίας θα κριθεί τις επόμενες 24 ώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να εφαρμοστεί ο νόμος»
Στην εκδήλωση για τα 110 χρόνια από την ίδρυση του ΕΒΕΘ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη χώρα εδώ και 13 χρόνια
Σε τροχιά κλιμάκωσης οι κινητοποιήσεις
Κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών για οικονομία, μετανάστευση, γεωπολιτική και Ευρώπη
Έργα για την αποκατάσταση και ανάδειξή της
Διαφωνία για εκπροσώπηση και πρόσωπα με ποινικές εκκρεμότητες βάζει φωτιά στον διάλογο
Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και πρόεδρο του Eurogrou είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Θα γίνουν δύο συναντήσεις με τους αγρότες»
Ήπια ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για μάρτυρες, τηλεοπτική κάλυψη και ρόλους προσώπων
Οι φιλοδοξίες της και η συμμαχία του «προοδευτικού κόΖμου»
«Καλοπροαίρετα έκανε μια παρέμβαση την οποία θεώρησα άστοχη»
«Tο εμβόλιο είναι δοκιμασμένο 70 χρόνια»
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.