Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Καταστροφική η ΚΥΑ για τα δωμάτια καραντίνας

«Προχειρότητα, ανευθυνότητα, παλινωδίες της κυβέρνησης στην επανεκκίνηση του τουρισμού»

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
O Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων © EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Καταστροφική η ΚΥΑ για τα δωμάτια καραντίνας, σύμφωνα με τον Τσίπρα. «Προχειρότητα, ανευθυνότητα, παλινωδίες της κυβέρνησης στην επανεκκίνηση του τουρισμού».

Ο τουρισμός «δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικό θέμα και πρέπει η κρίση αυτή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι με προχειρότητα, η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του κλάδους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντιμετώπισε την επανεκκίνηση του τουρισμού «με προχειρότητα και ανευθυνότητα» και έκανε λόγο για «παλινωδίες» του υπουργού Τουρισμού. Επανέλαβε τις βασικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη του τουρισμού και ζήτησε η κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΚΥΑ των υπουργείων Οικονομίας, Τουρισμού, Υγείας που προβλέπει, όπως είπε, «δωμάτια καραντίνας σε κάθε ξενοδοχειακή μονάδα, σε κάθε τουριστική μονάδα ξεχωριστά και συγκεκριμένα για κάθε 10 δωμάτια ένα, έως 50 δωμάτια δύο και το 3% για πάνω από 50 δωμάτια». Μίλησε για «άλλη μια απόφαση που μπορεί να αποβεί καταστροφική», προσθέτοντας ότι πρέπει να την πάρει πίσω η κυβέρνηση και να προσανατολιστεί σε ξεχωριστές μονάδες για περιπτώσεις καραντίνας αν χρειαστεί. Αυτό, τόνισε, για υγειονομικούς λόγους «γιατί πώς είναι δυνατόν μέσα σε ξενοδοχείο που έχει τουρίστες, αν υπάρχει ένα κρούσμα να βρίσκεται στον ίδιο χώρο», αλλά και για λόγους προβολής, διότι «φανταστείτε τον αντίκτυπο και για τις ξενοδοχειακές μονάδες και για τις περιοχές, αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρχει κίνηση για το υπόλοιπο τουριστικό διάστημα».

«Δεν σας κρύβω ότι κι εμάς μας απασχολεί η ΚΥΑ», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος. Πρόσθεσε ότι ο ΣΕΤΕ ρωτήθηκε και κατέθεσε την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό. «Γιατί όταν μιλάς για καταλύματα και ξενοδοχεία, μιλάς από το πολύ μικρό, το οικογενειακό των 10 δωματίων μέχρι την πολύ μεγάλη μονάδα των χιλιάδων δωματίων». «Θεωρώ ότι θα αλλάξει αυτή απόφαση», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι τέτοια απόφαση «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά να μην ανοίξουν επιχειρήσεις».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι είναι περίοδος βαθιάς περισυλλογής και προβληματισμού για τον ελληνικό τουρισμό «και είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι, γιατί ο τουρισμός αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, περιλαμβάνει πολύ μεγάλο μέρος του ΑΕΠ». Επισήμανε ότι η πανδημία είναι μια αντικειμενική συνθήκη που ούτως ή άλλως θα προσέβαλε τον τουρισμό, «όμως πιστεύω ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού αντιμετωπίστηκε με προχειρότητα και ανευθυνότητα από την πλευρά της κυβέρνησης». «Παλινωδίες από την πλευρά του υπουργού ανακοινώσεις που δημιουργούσαν τουριστικές περιοχές τριών κατηγοριών, νησιά τριών κατηγοριών, αποκλεισμούς χωρών και διπλωματικά επεισόδια ανάμεσα στη χώρα και άλλες χώρες», πρόσθεσε. Επικαλούμενος τις επαφές που έχει όλο αυτό το διάστημα με επιχειρηματίες του κλάδου, κατά τις περιοδείες που πραγματοποιεί όπως μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε πως το κυριότερο είναι ότι «δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενίσχυση και υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας».

Αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, με 4 άξονες. «Ο πρώτος αφορά την επιδότηση της εργασίας και όχι την αναστολή της εργασίας». «Όταν καλείς τον ξενοδόχο να επανεκκινήσει χωρίς να είναι εφικτό να γνωρίζει αν θα έχει έσοδα και αν θα μπορεί να έχει κρατήσεις», είπε, «το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να του πεις ότι δεν θα απολύσεις κανέναν αλλά το κράτος θα πληρώνει το 100% του ασφαλιστικού κόστους και εμείς είπαμε και το 40% του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας».

Δεύτερον, ένα «γενναίο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο σε κάθε επιχείρηση, κάτι που περιλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, για να υπάρχει το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης». Διότι, όπως επισήμανε, «οι ανελαστικές ανάγκες δεν σταματούν, όταν κάποιος έχει επιταγές που λήγουν μέσα στο καλοκαίρι, πρέπει να τις πληρώσει». Τρίτον, πρόσβαση σε πιο εύκολο δανεισμό μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία της αναπτυξιακής τράπεζας και άλλα. «Πρόσβαση σε δανεισμό έχουν συγκεκριμένοι πελάτες των τραπεζών όχι όμως η μεγάλη πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου και των επιχειρηματιών του τουρισμού», τόνισε. Τέταρτος άξονα, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν ένα πρόγραμμα επιδότησης του εσωτερικού τουρισμού. «Προτείναμε 700 εκατ. με προοπτική να γίνει και μεγαλύτερο», ως έναν τρόπο για να αναπληρωθούν σε έναν βαθμό οι τεράστιες απώλειες, όπως είπε, από τον εξωτερικό τουρισμού, αλλά και να κινηθεί και η οικονομία. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας θύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε δέσμη φορολογικών ελαφρύνσεων μόνιμων και έκτακτων, μείωση 50% της προκαταβολής φόρου, μείωση 6% του ΦΠΑ στην εστίαση και την κατάργηση του τέλους διαμονής για όσο διαρκεί η κρίση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «πρέπει η κρίση αυτή να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, όχι με προχειρότητα, η οικονομική και θεσμική στήριξη να γίνει με σχεδιασμό, σε συνεννόηση με τους ανθρώπους του κλάδου, γιατί φοβάμαι ότι άλλες χώρες με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων θα έχουν πολύ καλύτερο αποτέλεσμα γιατί αντιμετώπισαν με σοβαρότητα την επανεκκίνηση, ενώ εμείς θα είμαστε δυστυχώς ουραγοί». Σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να έχουμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες και να αξιοποιήσουμε το θετικό brand της χώρας και της καλής πορείας της πανδημίας, που δεν πρέπει να χαλάσει τους επόμενους μήνες, για να έχουμε την καλύτερη δυνατή επανάκαμψη την επόμενη χρονιά.

Ο κ. Ρέτσος επισήμανε ότι είναι η τρίτη φορά, από την πανδημία και μετά, που συζητούν, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρας τους είχε θέσει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και πως το πλαίσιο των δικών τους προτάσεων προς την κυβέρνηση, το οποίο είχαν συμπτύξει σε 4 βασικούς άξονες, ήταν «πάνω-κάτω ταυτόσημο». Ειδικότερα, είπε ότι «μιλούσαμε για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες, για την εργασία που για εμάς παραμένει το μεγαλύτερο ζητούμενο, το θέμα της ρευστότητας και το θέμα της μείωσης της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος». Περιγράφοντας το «πού βρισκόμαστε» και «τι μπορούμε να προσδοκούμε», ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τουλάχιστον έως τώρα «δυστυχώς η εικόνα δεν είναι καλή», για να τονίσει ότι «τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην 1η Ιουλίου και μετά». «Αν έπρεπε να κάνω μια πρόβλεψη, είναι ότι προσωπικά θα εκπλαγώ αν φέτος δούμε ένα έσοδο από τον τουρισμό πάνω από το 20-25% του περυσινού εσόδου, δηλαδή πάνω από 4-5 δισ.» και ότι «έχουμε αυτή τη στιγμή γύρω στα 600 εκατ. από τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο». Τόνισε ότι «είναι πολύ κρίσιμες οι δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου».  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ