- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ν. Δένδιας για Τουρκία: «Δεν μπορεί να εκβιάζει συνεχώς την Ευρώπη»
Νέο αυστηρό μήνυμα στέλνει από το Παρίσι ο Έλληνας ΥΠΕΞ προς την Άγκυρα
Στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας στέλνει το μήνυμα ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει συνεχώς την Ευρώπη».
Την άποψη ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να εκβιάζει συνεχώς την Ευρώπη» εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στο Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε: «Το Παρίσι αντιλήφθηκε εξ αρχής ότι οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν επηρεάζουν μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά όλη την Ευρώπη και τη Μεσόγειο». Η γαλλική εφημερίδα γράφει ότι η πολυεπίπεδη συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας και οι εξελίξεις στη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Δένδια και του κ. Λε Ντριάν.
Ο κ. Δένδιας θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Επίσης, κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Νέο αυστηρό μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η Άγκυρα δυναμιτίζει το κλίμα στην Ανατολική Μεσόγειο
«Σε στρατιωτικό επίπεδο, η παρουσία του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και η συμμετοχή της Γαλλίας στην επιχείρηση IRINI στην περιοχή στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Την απόρριψη της διεθνούς παρανομίας. Η γαλλική υποστήριξη προς την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, είναι διαχρονική και αδιάρρηκτη και χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό» υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας.
Όπως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, «η Τουρκία έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την προκλητική της στάση στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ αναφέρεται στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Ελλάδος, τις υπερπτήσεις οπλισμένων μαχητικών πάνω από κατοικημένα νησιά, καθώς και πάνω από ελληνικό χερσαίο έδαφος στον Έβρο, την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας της Κύπρου, αλλά και την επιχείρηση παραβίασης των ευρωπαϊκών χερσαίων συνόρων στο τέλος Φεβρουαρίου και αρχές Μαρτίου στον Έβρο που απέτυχε.
Τα ανωτέρω, όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας ήρθαν να προστεθούν στην παράνομη και άκυρη συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη και στην ανάμειξή της de facto στον εμφύλιο πόλεμο.
«Στην ευρύτερη παράνομη προσπάθειά της να επεκτείνει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, μεθοδεύει, χρησιμοποιώντας παράνομες μεθόδους, την αποστολή ερευνητικών σκαφών σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επιχειρώντας να την αμφισβητήσει και να υφαρπάξει ελληνικούς υποθαλάσσιους πόρους. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να το επιτρέψει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Πρόσφατα, όπως υπενθυμίζει, η Γαλλία συνυπέγραψε μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, κοινή διακήρυξη, στην οποία καταδικάζεται η τουρκική παραβατικότητα.
Τονίζει δε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπως: η κρίση του κορονοϊού, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η ενίσχυση του τουρισμού και στις δύο χώρες, ή ακόμα η αμυντική συνεργασία.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά, σε πνεύμα ουσιαστικής ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», σημειώνει.
Όσον αφορά στην υπογραφή της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι η συμφωνία αυτή συνήφθη στη βάση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και “επιβεβαιώνει το δικαίωμα στα νησιά για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως ορίζει η εν λόγω Σύμβαση με το ‘Αρθρο 121”.
«Αυτό το δικαίωμα, που ισχύει σε όλο τον κόσμο, απορρίπτεται από την Τουρκία», τονίζει και προσθέτει πως η συμφωνία με την Ιταλία «μπορεί να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για άλλα κράτη».
Τέλος, αναφερόμενος στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο ανάπτυξης της ΕΕ, ο κ, Δένδιας σημειώνει πως κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και η Ελλάδα την έχει χαιρετίσει. “Ευελπιστώ ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιο. Είναι ζωτικής σημασίας να καταλήξουμε σε συμφωνία για την οικονομική επανεκκίνηση της Ευρώπης το συντομότερο δυνατό”, σημειώνει.
«Η Ελλάδα είχε μπει σε μια δυναμική τροχιά ανάπτυξης πριν την έλευση της πανδημίας, μετά από δέκα χρόνια ύφεσης. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή ανεκόπη από τις περιστάσεις, αλλά οι βάσεις και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησής της είναι γερά θεμελιωμένες και αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη. Είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη», καταλήγει.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΝΔ ανεβαίνει δύο μονάδες, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ και καταγράφεται διακομματική στήριξη για Κύπρο
Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 7.000 πολίτες δέχθηκαν κατ’ οίκον υπηρεσίες υγείας
«Υπάρχει ψευδής είδηση, δεν υπάρχει ψευδής άποψη», δήλωσε ο πρωθυπουργός
Στο Athens Alitheia Forum ο πρωθυπουργός
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η Κύπρος είναι και μέλος της Ευρώπης. Θα είναι μεγάλη επιτυχία λοιπόν αν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα αντικατασταθεί από ένα Ευρωπαϊκό Αμυντικό Δόγμα
Πώς διαμορφώνεται το πλαφόν σε τρόφιμα
Ποιες είναι οι ημερομηνίες διεξαγωγής εξετάσεων και κλήρωσης
Πρακτικές συμβουλές για την προστασία από επιθέσεις τύπου phishing
Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα για ογκολογικούς ασθενείς στο «Παπαγεωργίου»
Η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε το νέο Ηχογραφικό Κέντρο και το Στούντιο Επαυξημένης Πραγματικότητας
«Οι πιέσεις στις τιμές θα εντείνονται» προειδοποιεί ο αναπηρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Ο Γάλλος πρόεδρος δεν διανύει την πιο ανέφελη περίοδο της δεύτερης θητείας του. Το διακύβευμα στην περίπτωσή του είναι ένα: η υστεροφημία του.
Μέχρι 30 Ιουνίου η ολοκλήρωση των «κάθετων» έργων του ΤΑΑ στα νοσοκομεία
Ξεκινούν σαρωτικοί έλεγχοι, έρχονται τσουχτερά πρόστιμα
Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στα κρεοπωλεία
Στο Athens Alitheia Forum ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Όπως βλέπετε το κεφάλι μου είναι στη θέση του»
Τα συχνότερα λάθη και παραλείψεις στην αίτηση για το Α21
Ένα κερασάκι στην τούρτα-δώρο προς τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.