Πολιτικη & Οικονομια

V - team: Greek Volunteers – Covid Radar (GVCR)

Ένα πρωτοποριακό best practice

89714-201619.JPG
Νίκος Καραχάλιος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νοσηλευτές του ΕΚΑΒ
© EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στην πρώτη post – covid φάση, όλη η προσοχή και διεθνώς και στην Ελλάδα θα στραφεί στα tests

Η 1η φάση της Μάχης με τον κορωνοϊό κερδήθηκε και η Ελλάδα όχι μόνο βγήκε νικήτρια, αλλά η προσπάθεια όλων μας αναγνωρίστηκε και διεθνώς, από τον συνήθως εχθρικό ξένο τύπο. Όμως, οι επιστήμονές μας έχουν έλλειψη του πιο βασικού στοιχείου που χρειάζονται για να εντοπίσουν και να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό: δεδομένα, στοιχεία, data.

Περιμένοντας πολύτιμα data να συγκεντρωθούν από ανθρώπους που εισάγονται σε ΜΕΘ όταν σχεδόν ο ένας στους τρεις εκεί πια «καταλήγει», είναι σα να δίνεις μάχη με τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο χωρίς ραντάρ.

Και δυστυχώς οι «συνήθεις ύποπτοι», οι δημοσκόποι, δεν μπορούν να βοηθήσουν -ακόμη και αν θέλουν- σε αυτή την περίπτωση, αφού και να απαντήσουν με επιστημονικότητα οι ερωτώμενοι, το sample group θα ήταν biased, αφού το πραγματικό target group θα ήταν ήδη διασωληνωμένο…

Τώρα, στην  1η post – covid φάση, όλη η προσοχή και διεθνώς και στην Ελλάδα θα στραφεί στα tests.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους της «αλυσίδας της πληροφορίας» απαραίτητος για να χαραχθεί πολιτική αντιμετώπισης του ιού στη Β’ φάση, που εξακολουθεί να μας λείπει είναι α) πόσοι συμπολίτες μας έχουν (ή είχαν) μολυνθεί από τον ιό και β) που διαμένουν. Ο κ. Τσιόδρας έχει αναφέρει πως δεν έχουν διενεργηθεί περισσότερα από 20.000 προληπτικά tests. 

Εμείς ουσιαστικά καταμετρούμε μόνο τους «συμπτωματικούς», όσους περνάνε τις πύλες των νοσοκομείων μας και όσους «καταλήγουν». Αλλά ακόμη και αυτό το στατιστικό δεν είναι απόλυτα ακριβές, καθώς -σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα- ακόμη και για τους 155 Έλληνες θανόντες, δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι αν κατέληξαν από τον ιό ή άλλα υποκείμενα νοσήματα… Κοινώς μπλέξιμο…

Η πρότασή μας λοιπόν είναι απλή. Μπορούμε να την ονομάσουμε Greek Volunteers COVIDradar (GVCR).

Να ακολουθήσουμε και να αντιγράψουμε μια εφαρμογή που αναπτύχθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα (μόλις 4 ημερών) από τους ειδικούς καθηγητές του Kings College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, σε συνεργασία με τη ZOE, εταιρία που διαχειρίζεται στοιχεία υγείας.

Εκτός από την προσαρμογή  του Covid Radar στις ελληνικές συνθήκες αυτό που είναι απαραίτητο είναι ένα ικανό ποσοτικά και ποιοτικά αριθμό εθελοντών που θα παρέχουν σε καθημερινή βάση τα πολύτιμα data. Εδώ θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η δύναμη του εθελοντισμού και να συνδυαστεί με την τεράστια δύναμη του κράτους μας, που απέδειξε πως «όταν θέλει μπορεί» και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της ΕΚΕ που «και θέλει και μπορεί», αλλά ορθά «γκρινιάζει»  πως τις περισσότερες φορές δεν την αφήνουν. Ας δημιουργήσουμε κάτι νέο: Την 1η ΣΔΙΤ+eΕ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και eΕθελοντισμού).

Στην Ελλάδα ο αριθμός των γιατρών (ειδικευμένων και χωρίς ειδικότητα ξεπερνά τις 70.000 (στοιχεία 2016), κάτι που μας φέρνει στην τιμητική 1η θέση μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ σε αναλογία γιατρών με πληθυσμό (6,3 γιατροί ανά 1.000 κατοίκους, μπροστά από την Αυστρία 5 και τη Ρωσία 4,9, Μ.Ο. ΟΟΣΑ 3,3, όταν οι 3 τελευταίοι είναι η Κίνα, η Τουρκία και η Κολομβία με λιγότερους από 2). 

Αν σε αυτούς συμπεριλάβουμε και τους νοσηλευτές που ξεπερνούν τις 40.000, τότε μιλάμε για ένα εν δυνάμει δείγμα 110.000 ανθρώπων.

Επιπλέον έχουμε το πιο «πυκνό» δίκτυο φαρμακείων στην Ευρώπη, λειτουργούν περίπου 9.500 ιδιωτικά και οι φαρμακοποιοί ξεπερνούν τις 11.000.

Άρα αν αθροίσουμε όλους τους παραπάνω έχουμε 120.000 εξειδικευμένους οιωνοί εθελοντές, δηλαδή το 1,1% του πληθυσμού μας, που μπορούν να τροφοδοτούν με στοιχεία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το ΕΟΔΥ και τις ιατρικές σχολές και τα ερευνητικά ινστιτούτα όπως το ΠΑΣΤΕΡ.

Τα στοιχεία από την εφαρμογή στην Αγγλία είναι διαθέσιμα στα στελέχη της κυβέρνησης, το NHS και τους ακαδημαϊκούς σε μια απόλυτα μη εμπορική βάση / εθελοντική βάση. Αν η ελληνική για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων (GDRR) ή άλλους, κρίνει πως πρέπει να αναπτύξει τη δική της εφαρμογή, έχουμε ήδη επικοινωνήσει με δικές μας εξειδικευμένες εταιρίες που θα ήταν πρόθυμες να αναπτύξουν το λογισμικό και τα analytics που απαιτούνται probona.

Στην Αγγλία η τεχνολογία ήδη λειτουργεί εντυπωσιακά, λαμβάνοντας επικαιροποιήσεις σε πραγματικό χρόνο. Οι περιορισμένοι πόροι του ΕΣΥ μπορούν να σχεδιαστούν ναι να κατανεμηθούν πιο αποτελεσματικά και να στοχεύσουν τα μέτρα περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης, ώστε να μην lockάρονται μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και γονατίζει η οικονομία.

Η ανταπόκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι «κατέβασαν «την εφαρμογή covid radar.org ή covid.joinzoe.com και άρχισαν να μεταδίδουν χιλιάδες στοιχεία από υπερπολύτιμα data στους αναλυτές που τα είχαν ανάγκη για να ιχνηλατούν και να χαρτογραφούν τις κινήσεις του ιού που μέχρι την εμφάνιση του covid radar ήταν αόρατος. Τώρα τον βλέπουν στην Αγγλία! Γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Είμαστε απόλυτα σίγουροι πως η κύρια αιτία θανάτου τους ήταν ο Covid-19…

Ένας επιπλέον λόγος που η «απόδοση» στην πρώτη φάση της μάχης με τον κορωνοϊό ήταν εντυπωσιακή και αξιοθαύμαστη, είναι ότι τα επιτελεία μας δουλεύανε χωρίς ραντάρ, δηλαδή χωρίς εκτενή και αξιόπιστο μηχανισμό ιχνηλάτησης των συμπτωμάτων.

Το γιατί, έχει να κάνει κυρίως με την έλλειψη αποθεμάτων και το υψηλότατο κόστος της εκτενούς προληπτικής διάγνωσης. Μια μεθοδολογία που ακολούθησαν χώρες όπως η Ν. Κορέα, η Ταϊβάν και η Σιγκαπούρη που είχαν την εμπειρία του SARS με εκπληκτικά αποτελέσματα.

Εμείς μπορούμε είτε να φτιάξουμε τη δική μας V-Team for Health άμεσα και να τη «συνδέσουμε» με το αγγλικό covid Radar, ή να αναπτύξουμε το δικό μας ραντάρ υγείας.

Όσοι από τους 120.000 συμπατριώτες μας με τις λευκές και τις πράσινες ποδιές δεν ανήκουν στους «ήρωες της πρώτης γραμμής», θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να συγκροτήσουν μια αξιόμαχη ομάδα «εθελοντών της ευρύτερης γραμμής», προσφέροντας γνώση και data στους συμμαχητές τους.

Τώρα όμως που θα ανοίξουν αναγκαστικά τα σύνορά μας για τον τουρισμό -για να μην καταστραφεί ολοσχερώς η οικονομία μας- ο κίνδυνος θα επανέλθει. Αφήστε που σε συνδυασμό με τους θερμοκέφαλους νέους (ή οργανωμένους νεολαίους) μας που «συνωστίζονται» αυθόρμητα γιατί θέλουν να ξεσκάσουν βαρεμένοι από την δίμηνη υπερέκθεση στο ψηφιακό κοκτέιλ «Fb Netflix», με ένα μπουκάλι μπύρα στις πλατείες κάνοντας «πλάκα» στις αρχές (ή αντίσταση της «πλάκας») ο κίνδυνος να εμφανιστεί του Β’ κύμα του ιού τον Ιούνιο -και όχι τον Οκτώβριο- μεγαλώνει…

Πρωτοποριακές προτάσεις όπως αυτή των Στέλιου Γκαρίπη – Φλώρου Ασημομμύτη (που υιοθετήθηκαν από το FORUM2020.gr) για εκτενή τεστ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα νησιά μας, που θα τα μετέτρεπαν σε covid free zones και κατά συνέπεια πιο  θελκτικές για τον τουρίστα, είτε έπεσαν θύματα μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων (ανόητοι και αδρανείς δήμαρχοι που τις είδαν ως απειλή για τη θεσούλα τους), είτε της γραφειοκρατίας  της χελώνας (δεν έχει φθάσει παντού το κύμα της ψηφιακής επανάστασης του Κυριάκου Πιερρακάκη), είτε πολεμήθηκαν από άστοχα δημοσιεύματα κοσμικογράφων μεγάλων εφημερίδων βλ. «Πειραματόζωα οι Μυκονιάτες».

Όλοι μαζί πετύχαμε πολλά και θαυμαστά, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

Η μάχη με τον Covid – 19 δεν τελείωσε επειδή έξω δυστυχώς τώρα έχει 30 βαθμούς και ο ήλιος μας «σκεπάζει» με τις ακτίνες του. Το πρόβλημα γιγαντώθηκε και μου μαύρισε την Άνοιξη του 2020. Το «μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι» έφθασε και μπορούμε από την άνεση του σπιτιού, του γραφείου, ακόμη και της ξαπλώστρας στην παραλία, με όπλο μόνο ένα Smartphone, να δώσουμε τη δική μας μάχη με ασφάλεια.

Έχω μια ελπίδα: να δω πολύ σύντομα, πριν την 1η  Ιουνίου το «Ελληνικό Κορωνοραντάρ Εθελοντισμού (ΕΚΕ/GVCR) να τίθεται σε εφαρμογή.

«Ας διαδώσουμε αυτή την ιδέα πιο γρήγορα και από τον ιό»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ