Πολιτικη & Οικονομια

Αρχιερείς με μυαλό 5χρονου παιδιού

Κάποιοι αρχιερείς υποτιμούν τόσο τον Επιτάφιο ώστε να τον βάζουν στη ζυγαριά με μια τραγουδίστρια

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
propsalti-iereis-ekklisia.jpg
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο Μάνος Βουλαρίνος γράφει για τους αρχιερείς και τους ιερείς που φέρονται σαν 5χρονα και θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε η Πρωτοψάλτη.

Η βόλτα της Πρωτοψάλτη με το φορτηγό στην Αθήνα πέρα από αφορμή για ωραία πλάκα και αστεία αντιπολίτευση εγίνε και αιτία να επιβεβαιώσω πως κάποιοι συμπολίτες, παρότι η ταυτότητα τους αποδεικνύει τη βιολογική τους ωριμότητα, έχουν την πνευματική και ψυχολογική συγκρότηση ενός μικρού παιδιού. Και το ίδιο ακριβώς φαίνεται να ισχύει και για κάποιους αρχιερείς.

Δεν αναφέρομαι φυσικά στην πίστη τους η οποία όσο να’ναι χρειάζεται και την αγνότητα και την καλώς ενοούμενη αφέλεια για να ανθίσει (υποθέτω ότι πιστεύουν στ’ αλήθεια, διαφορετικά είναι απατεώνες και τίποτα απ’ όσα γράφω δεν έχουν νόημα). Δεν αναφέρομαι στην αξιοζήλευτη δυνατότητα που έχουν τα μικρά παιδιά να πιστεύουν ακόμα και τα πιο εξωφρενικά πράγματα. Μιλάω για την καθόλου αξιοζήλευτη αδυναμία τους να τιθασεύσουν τις αυτοκαταστροφικές παρορμήσεις τους και να ξεχωρίσουν το ωφέλιμο από το βλαβερό.

Αν ένα μικρό παιδί δει κάποιους να πηδούν από ένα γκρεμό φορώντας αλεξίπτωτο μπορεί να τρέξει για να πέσει κι εκείνο χωρίς κανέναν εξοπλισμό και σίγουρα θα θυμώσει και θα βάλει τα κλάματα αν ο μπαμπάς ή η μαμά το εμποδίσουν.  Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο αντιδρούν και κάποιοι συμπολίτες της Εκκλησίας: βλέποντας την Άλκηστη την Πρωτοψάλτη όχι απλώς να τραγουδάει στο φορτηγό αλλά να σταματάει και έξω από το Μαξίμου για να χαιρετήσει πρωθυπουργό και δημοσιογράφους ξεκίνησαν να λένε κάτι που μοιάζει με «α ώστε δεν τηρείτε τα μέτρα ε;... θα σταματήσουμε να τα τηρούμε κι εμείς για να μάθετε». Κάποιοι μάλιστα φτάνουν σε σημείο να συγκρίνουν την Πρωτοψάλτη στο φορτηγό με τον Επιτάφιο (πολλά χωρατά μου έρχονται, δεν θα κάνω κανένα) και οργισμένοι απορούν «την περιφορά της Πρωτοψάλτη την επιτρέψατε, τις περιφορές των Επιταφίων γιατί τις απαγορεύσατε;»

Το ότι υποτιμούν τόσο τον Επιτάφιο ώστε να τον βάζουν στη ζυγαριά με μια τραγουδίστρια (ή το ότι υπερβάλλουν για την αξία της τραγουδίστριας βάζοντας την στη ζυγαριά με τον Επιτάφιο) είναι θέμα αξιολόγησης της πίστης τους άρα εντελώς δικό τους. Το ότι όμως δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα φορτηγό με μια τραγουδίστρια και δυο –τρεις μουσικούς  και στους χιλιάδες επιτάφιους με τη συνοδεία εκατοντάδων χιλιάδων πιστών, είναι σοβαρό πρόβλημα.

Όσο σοβαρό πρόβλημα είναι το ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν φαίνεται να καταλαβαίνουν ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν μπήκαν εξαιτίας κάποιας σαδιστικής διάθεσης που κυρίευσε την κυβέρνηση, ούτε προκειμένου να κερδηθεί κάποιο στοίχημα . Μπήκαν για να προστατεύσουν την υγεία. Όλων. Το να απειλείς ότι δεν θα τηρήσεις τα μέτρα είναι σα να απειλείς ότι θα βάλεις την υγεία σου (και των αγαπημένων σου, αν έχεις) σε κίνδυνο. Είναι τόσο παιδιάστικο και βλακώδες  όσο το να απειλείς ότι θα κρατήσεις την αναπνοή σου μέχρι να σκάσεις. Είναι σα να θυμώνεις που κάποιος πέφτει σε γκρεμό και για αντίποινα να απειλείς ότι θα πέσεις κι εσύ.

Αν οι αρχιερείς και οι απλοί ιερείς που φέρονται σαν 5χρονα θέλουν να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε η Πρωτοψάλτη, μπορούν να ζητήσουν άδεια να ψέλνουν σε φορτηγά που θα τους κάνουν βόλτα στην Αθήνα κι όταν περάσουν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ή του Βελόπουλου (ή όποιου άλλου αισθάνονται ότι είναι πιο κοντά τους), να σταματήσουν για να χαιρετίσουν. Αν είναι να παιδιαρίζουν τουλάχιστον ας το κάνουν με λίγο πιο διασκεδαστικό τρόπο. Και μπράβο τους.     

Υ.Γ. Στην ίδια κατηγορία τους παιδιαρίσματος είναι και οι φράσεις του τύπου «αφού επιτρέπεται να ακούγονται οι μουεζίνηδες να βάλουμε κι εμείς μεγάφωνα εξω από τις εκκλησίες να καούει ο κόσμος τη λειτουργία». Αντιλαμβάνομαι ότι στην πραγματικότητα κάποιοι υπερχριστιανοί είναι καταγοητευμένοι από το Ισλαμ και τις παραδόσεις του και θέλουν να μοιάσουν με τους πιστούς μουσουλμάνους, αλλά ίσως να μην είναι καλό να το διατυμπανίζουν τόσο απροκάλυπτα.    

Υ.Γ.2 Ναι, ξέρω ότι αντίστοιχες διαμαρτυρίες και απειλές ακούστηκαν κι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά σήμερα θέλω ν’ ασχοληθώ με φορείς που έχουν επιρροή στην κοινωνία.    

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ