- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Μητσοτάκης: Τα υπόλοιπα κράτη αρχίζουν να ευαισθητοποιούνται
Αναφορικά με το προσφυγικό και την αναχώρηση των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων για τη Γερμανία
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την αναχώρηση 50 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στέλνοντας το δικό του μήνυμα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου στο
αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά την αναχώρηση 50 ασυνόδευτων ανήλικων
προσφύγων για τη Γερμανία.
Ο πρωθυπουργός έκανε στο αεροδρόμιο την ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική μέρα, καθώς 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αναχωρούν από την Ελλάδα για να βρουν ένα νέο σπίτι στη Γερμανία.
»Εδώ και πολλούς μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει τις
υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν την πατρίδα μας, ώστε περισσότερα
ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, νέα παιδιά τα οποία ξέφυγαν από τον πόλεμο, από την
καταδίωξη, να μπορούν να βρουν νέες οικογένειες και να κάνουν μία νέα αρχή στη ζωή τους. Και χαίρομαι που, ξεκινώντας από το Λουξεμβούργο και από τη Γερμανία, το πρόγραμμα αυτό αρχίζει επιτέλους να υλοποιείται.
»Εκτιμούμε ότι μέσα στους επόμενους μήνες παραπάνω από 1.500 παιδιά θα καταφέρουν να φύγουν από την Ελλάδα και να βρουν μία νέα οικογένεια σε Ευρωπαϊκές χώρες. Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τη Γερμανική Κυβέρνηση που στέλνει με αυτόν τον τρόπο ένα ουσιαστικό μήνυμα αλληλεγγύης. Ένα μήνυμα αλληλεγγύης που, ειδικά σεαυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η ανθρωπότητα, πιστεύω ότι θα ακουστεί ολοένα και περισσότερο.
»Η Ελλάδα, με μεγάλη ευαισθησία, θα εξακολουθεί να φροντίζει όλους τους κατατρεγμένους οι οποίοι φτάνουν στην πατρίδα μας. Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μία υποχρέωση να φυλάει και να προστατεύει τα σύνορά της. Έχουμε αποδείξει ως χώρα ότι μπορούμε να κάνουμε και τα δύο».
Φτάνοντας στην πίστα του αεροδρομίου, τα παιδιά δέχθηκαν δώρα και ευχές για καλό ταξίδι. Μαζί με τον Πρωθυπουργό παρόντες στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο Πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα, Ernst Reichel.
Η ομάδα των 50 ασυνόδευτων ανήλικων αναχώρησε με ειδική πτήση για το Αννόβερο της
Γερμανίας. Πρόκειται για τη δεύτερη ομάδα που αναχωρεί, έπειτα από εκείνη των 12
ασυνόδευτων παιδιών τα οποία μετεγκαταστάθηκαν στο Λουξεμβούργο.
Το ευρωπαϊκό σχέδιο μετεγκατάστασης συνολικά 1.600 ασυνόδευτων ανηλίκων σε κράτη -
μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποτέλεσμα ελληνικής πρωτοβουλίας, σύμφωνα με τις
κατευθύνσεις που καθόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει θέσει ως προσωπική του προτεραιότητα το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα.
Τα παιδιά είναι ηλικίας μεταξύ 5 και 16 ετών και προέρχονται από τα Κέντρα Υποδοχής και
Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης. Η πρωτοβουλία αυτή γίνεται με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την υποστήριξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson. Σημαντική ήταν η συνεισφορά της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM) και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι αν δεν καταβληθεί
Tο όφελος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Τέλος η αντιδικία του κράτους με τον πόνο του πολίτη»
Κεντρικό μήνυμα η ανάγκη ευρωπαϊκής στήριξης για την ανθρώπινη παραμονή στις ακριτικές περιοχές
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις φαίνεται να είναι οι πιο ευάλωτες
Στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του ΤΜΕΔΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Σοφία Ζαχαράκη: «Ο εθελοντισμός δεν είναι απλώς μια καλή πράξη. Είναι αξία, είναι στάση ζωής»
Τι αναφέρει σε παραγγελία του προς τους εισαγγελείς της χώρας
Στα μπλόκα της Καρδίτσας και των Τρικάλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ολόκληρη η ομιλία του - Η κρίση θεσμών και η ανάγκη νέου κοινωνικού συμβολαίου
Η ερώτηση – έκπληξη που τράβηξε το ενδιαφέρον σε νέα δημοσκόπηση
«Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζεται πλήρως» σημείωσε ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας
Προβάδισμα ενός κόμματος Καρυστιανού σε σχέση με τον Τσίπρα
Οι κυβερνήσεις είχαν κάθε λόγο να μετατρέψουν τους αγρότες σε δημόσιους υπάλληλους και οι αγρότες στην πλειονότητά τους δέχθηκαν πρόθυμα αυτόν τον ρόλο
Οι δείκτες προόδου που παρουσίασε η υπουργός Εργασίας
Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις
«Η πρόοδος της χώρας μας αναγνωρίζεται διεθνώς», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης
Ποιες επιπτώσεις υπάρχουν αν δεν καταβληθούν εμπρόθεσμα;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.