- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Για ποιους η παράταση στις δόσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας
Αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ


Η παράταση στις δόσεις για την προστασία της Α΄ κατοικίας αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Τρίμηνη παράταση στις δόσεις για την προστασία της Α΄ κατοικίας αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ΕΡΤ1.
Η παράταση αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων κατά του κορωνοϊού και αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ.
Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε:
Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.
Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
Αυτονόητο είναι ότι η ανωτέρω αναστολή πληρωμών αποτελεί δικαίωμα του οφειλέτη και συνεπώς αυτός δύναται, εφόσον επιθυμεί, να συνεχίσει την εμπρόθεσμη πληρωμή των δόσεων προς την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, χωρίς να κάνει χρήση της αναστολής, όπως ισχύει αντίστοιχα και για την αναστολή των υπολοίπων υποχρεώσεων (φορολογικών και ασφαλιστικών) των οφειλετών.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής της ανωτέρω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και Οικονομικών θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και τα οποία θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να τους παρέχουν την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.
Όσοι δανειολήπτες δεν επιθυμούν να αποσταλούν τα ΑΦΜ τους στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις αντίστοιχα, θα πρέπει να προβούν σε δήλωση εναντίωσης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους http://www.keyd.gov.gr, επιλέγοντας το σύνδεσμο με τίτλο: “Δήλωση εναντίωσης παροχής στοιχείων σύμφωνα με την από 30-3-2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”. Εναλλακτικά, η εν λόγω δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www1.gsis.gr/dsae/prp/faces/pages/index.xhtml?userRole=soo.
Η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης εναντίωσης είναι επτά (7) εργάσιμες ημέρες από την έναρξη ισχύος της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, δηλαδή μέχρι και τις 9 Απριλίου 2020 (έως 11:59 μ.μ.).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαθέτει παροχές που επιτρέπουν την εκτέλεση πτήσεων μεγάλων αποστάσεων
Ξεκίνησε παράλληλα έρευνα στο αρχείο της επιχείρησης
To νομοσχέδιο έχει τεθεί προς διαβούλευση
Για τη συμφωνία Μητσοτάκη-Μελόνι που αφορά στις νέες επενδύσεις στους ελληνικούς σιδηροδρόμους μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και Υποδομών
Σε καταγγελία της σύμβασης για το Θέατρο Εμπρός προχωρά ο Δήμος Αθηναίων
Σχετικά με τεχνικό πρόβλημα κατά την ενημέρωση των συντακτών
Οριστικοποιήθηκαν συμφωνίες για ενέργεια και επένδυση στις σιδηροδρομικές μεταφορές
Στον πυρήνα των πολιτικών μας το δημογραφικό μαζί με το στεγαστικό, τονίζει η υπουργός
«Μέχρι το 2031 αυτό το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά», δήλωσε στο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο εφικτή είναι η ουσιαστική αξιολόγηση της Δημόσιας Διοίκησης
«Είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία»
Εντός του Μαΐου θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή ο νέος ΚΟΚ - Τι περιλαμβάνει
Τι είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας
Ποιο είναι το ύψος της επιδότησης
Τι ισχύει για νέες ταυτότητες, ΑΜΚΑ και ΑΦΜ - Ποια η διαδικασία έκδοσης
Σε ποιες περιοχές είναι αυξημένα τα ποσά
«Η σημερινή διοίκηση, ενάμιση χρόνο τώρα, δεν έχει προχωρήσει τίποτα» σημειώνει η παράταξη «Αθήνα Ψηλά»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι αντιμέτωποι με μια «πρόκληση» η οποία «δεν αφορά μόνο το μέλλον της Ουκρανίας»
Συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.