Πολιτικη & Οικονομια

Forum2020: Ένα νέο “facebook” για αναζήτηση ιδεών

Ο κύριος στόχος του forum2020; Να δώσει έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό για την Ελλάδα του 2020.

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 259
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
facebook

Τι συνδέει τον πολυχώρο Νίξον στον Κεραμεικό με το Κολέγιο της Αγ. Παρασκευής; Μάλλον η σύνθεση μιας πρωτότυπης ομάδας. Το όνομά της, forum2020. Επικεφαλής ο μέχρι πρότινος γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ, ο 40χρονος Νίκος Καραχάλιος, που βάζει πλώρη γι' άλλα.

Η πρώτη παρουσίαση του νεοσύστατου forum2020 – μιας σύγχρονης «δεξαμενής σκέψης»– έγινε πριν από δύο εβδομάδες περίπου στον Κεραμεικό. Σήμερα, Πέμπτη, ο Ν. Καραχάλιος μιλάει στο Κολέγιο της Αγ. Παρασκευής, συμπτωματικά λίγο πριν το debate των πολιτικών αρχηγών, για τους ηγέτες και τις ηγεσίες του 21ου αιώνα. Το forum2020 απαρτίζεται από μια ομάδα νέων ανθρώπων, με τη φιλοδοξία να «παντρέψουν» τις αναζητήσεις τους εκεί που η πολιτική συναντά τις σύγχρονες αντιλήψεις για τη ζωή, τις τεχνολογίες, την ευτυχία του ανθρώπου.

«Το forum2020» λέει ο Νίκος Καραχάλιος «είναι μία υπερκομματική προσπάθεια με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία θα έχει ως κύρια βάση οργάνωσής της το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο είναι το μέλλον, εμείς επενδύουμε στο Internet και στη νέα γενιά». Ποιος είναι όμως στ’ αλήθεια ο κύριος στόχος του forum2020; Να δώσει έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό για την Ελλάδα του 2020 σε κρίσιμους τομείς, που δεν αφορούν μόνο στην πολιτική αλλά και στο περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες και τον πολιτισμό. 

Το forum2020 θα κατευθύνεται από ένα επιστημονικό συμβούλιο, που θα εποπτεύει 5 ερευνητικά εργαστήρια.

● Ο Γιάννης Γκόλιας (PhD, Ε.Μ.Π., καθηγητής-συγκοινωνιολόγος) είναι επικεφαλής στο Ερευνητικό Εργαστήριο ECO και τονίζει την ανάγκη η αστική ανάπτυξη να στηριχθεί σε δύο βασικούς πυλώνες, την ανάγκη να γίνει η οικολογική αντίληψη μέρος της καθημερινότητάς μας και να αξιοποιήσει ως εργαλεία έξυπνες ψηφιακές λύσεις.
● Ο Δημήτρης Κονταρίνης (PhD, Harvard University, επισκέπτης λέκτορας στο Πολυτεχνείο) παρουσιάζει το Ερευνητικό Εργαστήριο E-NNOVATION, δίνοντας έμφαση στην ψηφιακή στρατηγική σε καίριους τομείς της ανάπτυξης, του «επιχειρείν» και της οικονομίας της καθημερινότητας. 
● Ο Πάνος Θεοδωρόπουλος (επιχειρηματίας - σύμβουλος πληροφορικής) επιμένει στις ενέργειες που απαιτούνται για να αγκαλιάσουν οι πολίτες διαδικτυακές δράσεις, όπως είναι τα κοινωνικά δίκτυα, και τονίζει την ανάγκη εμπέδωσης κανόνων διαδικτυακής συμπεριφοράς.
● Η  Λίζα Τσαλίκη (PhD, Sussex University, λέκτορας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνώv) ηγείται του Εργαστηρίου Ιδεών MACc και δίνει βάρος στα νέα δεδομένα που επιφέρει η σύγκλιση των τεχνολογιών, με κορυφαία παραδείγματα τη δικτυακή τηλεόραση (web TV) και την κοινωνική και πολιτιστική διαδραστικότητα του Web 2.0.
● Ο Δημήτρης Καμάρας (PhD, City University-London, οικονομολόγος, διδάκτωρ δημοσιογραφίας) θα εποπτεύει το Εργαστήριο Έρευνας RNL, το κέντρο σχεδιασμού και διαχείρισης πληροφοριών. Μας αποκαλύπτει ότι το forum2020 έως το 2010 θα δημιουργήσει σταδιακά Διαδικτυακό Πάνελ Δημοσκοπήσεων, σε συνεργασία με εταιρείες ερευνών, για την καταγραφή τάσεων της κοινής γνώμης σε κοινωνικά ζητήματα.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το νεοσύστατο forum2020; Τότε, κάντε κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.team2020.gr.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ