- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Παρίσι: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
Θερμή υποδοχή στον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Γάλλο πρόεδρο
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν - Οι δύο ηγέτες δίνουν κοινή συνέντευξη Τύπου
Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε, στο Παρίσι, με τον Εμανουέλ Μακρόν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, και στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται ότι βρέθηκαν μεταξύ άλλων οι τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η οικονομία και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Δείτε live τις δηλώσεις:
Μακρόν: Η Γαλλία υποστηρίζει Ελλάδα -Κύπρο
«Οι δύο χώρες έχουν κοινό όραμα», τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά το πέρας των κατ΄ιδαιαν συνομιλιών των δύο ηγετών
Ο Γάλλος Πρόεδρος ανέφερε πως στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό μιλήσανε για το κομμάτι της ασφάλειας στη Ανατολική Μεσόγειο όσο και της ευρύτερης Ανατολής, ενώ καταδίκασε τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης.
«Η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο σε σχέση με το σεβασμό των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο. Επαναλάβαμε τις ανησυχίες μας. Καταδικάσαμε με σαφή τρόπο τη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης», τόνισε ο Εμ. Μακρόν.
Ανέφερε επίσης ότι υπήρξε συμφωνία μεταξύ υπουργείων Αμύνης. «Μιλάμε για βιομηχανική συνεργασία και για κοινές επιχειρήσεις στη θάλασσα και στην ξηρά. Θα θέλαμε να δούμε και άλλες όμορες χώρες να εμπλέκονται», είπε.
«Μιλήσαμε για οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Τώρα να γίνουν περισσότερα ώστε να αυξηθούν οι επενδύσεις που θα ανοίξουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της δικής σας χώρας και των διμερών σχέσεων», προσέθεσε.
Τόνισε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδος στο μεταναστευτικό. «Θα βοηθήσουμε για να επιστρέψουν στις χώρες τους οι παράνομοι μετανάστες», προσέθεσε ενώ ευχήθηκε να υιοθετηθεί το νέο ευρωπαϊκό πακέτο επί ασύλου και μετανάστευσης, ώστε η Ευρώπη να έχει κοινή μεταναστευτική πολιτική.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γάλλος Πρόεδρος το χαρακτήρισε «αποτυχία και μάθημα για όλους τους Ευρωπαίους». «Πρέπει να κοιτάξουμε όμως το μέλλον. Η ενότητα της Ευρώπης μας απασχολεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε νέα στενή σχέση η οποία θα ενδυναμώσει την ΕΕ και όχι το αντίθετο. Πιο κυρίαρχη, πιο αποτελεσματική, πιο καλή Ευρώπη», τόνισε και κατέληξε:
«Και εγώ στο εγγύς μέλλον θα επισκεφτώ την Ελλάδα γιατί υπάρχει ένα ιστορικό ραντεβού και πάντα η Γαλλία ήταν κοντά σας. Οι δύο χώρες μας πάντα ήταν καίριες στην ιστορία γι'αυτό είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο».
Μητσοτάκης: Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών το Διεθνές Δίκαιο
«Βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι, ύστερα από πρόσκληση του φίλου Προέδρου Μακρόν» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα μετά τον Γάλλο Πρόεδρο, τον οποίο ευχαρίστησε για τη θερμή φιλοξενία, για τις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών μετά την συνάντησή τους το Παρίσι.
Οι σχέσεις μας ήταν και είναι εξαιρετικές είπε, τονίζοντας ότι βρίσκεται στο Παρίσι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
«Μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο», ανέφερε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ακόμη ότι «Ελλάδα και Γαλλία προωθούμε ένα νέο πλαίσιο αμυντικής στρατηγικής. Σε διμερές επίπεδο η σύμπραξη θα ενταθεί ακόμη περισσότερο»
Ανέφερε επίσης ότι διαπιστώθηκε «συναντίληψη σε όλο το φάσμα των ευρωπαϊκών θεμάτων» αλλά και ότι υπήρξε συμφωνία και ως προς τις «κατευθύνσεις του νέου δημοσιονομικού πλαισίου».
«Καθώς η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της την περίοδο της κρίσης προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων. Το ίδιο θερμά η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει και τις ελληνικές πρωτοβουλίες στη Γαλλία», τόνισε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Μακρόν
Ο Πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή εστιάζει στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διεθνών συμμαχιών της χώρας, την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας και την κεφαλαιοποίηση του θετικού οικονομικού κλίματος με αντίκρισμα στην πραγματική οικονομία. Σημαντικός σταθμός αυτών των πρωτοβουλιών είναι η σημερινή συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Στην κορυφή της ατζέντας όπως τόνιζαν πηγές βρίσκεται η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, την ώρα που το Παρίσι αναβαθμίζει την παρουσία του στη Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσες», από την Τουλόν ως και τα Στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude».
Άλλωστε, η Γαλλία έχει ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή. Η γαλλική εταιρεία Total συμμετέχει στην κοινοπραξία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ και σε αυτήν για έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μαζί με την ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης μετά την συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, θα δει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Total, Patrick Pouyanné.
Ένα ραντεβού με ιδιαίτερη σημασία, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε όποια κίνηση κρίνει απαραίτητη για την διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα ότι οι απειλές και οι παράνομες ενέργειες στις οποίες προβαίνει, δεν θα εμποδίσουν την Ελλάδα να αξιοποιήσει τους φυσικούς της πόρους και να κάνει χρήση της κυριαρχίας της.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιες οι προθεσμίες καταχώρισης παραστατικών
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.