- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πρόοδος στη συνάντηση Χατζηδάκη - θεσμών για τα θέματα ενέργειας
Σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς
Στη συνάντηση Χατζηδάκη - θεσμών έγινε, μεταξύ άλλων, επισκόπηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών.
Πρόοδος στα ανοιχτά θέματα της μεταμνημονιακής αξιολόγησης του τομέα ενέργειας σημειώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Γεράσιμου Θωμά με τους επικεφαλής των θεσμών.
Ειδικότερα, σε σχέση με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν:
-Η πρόοδος για την υλοποίηση του Target Model. Όπως επισημάνθηκε, συνεχίζεται η προετοιμασία από τον ΑΔΜΗΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας με στόχο την έναρξη λειτουργίας τον Ιούνιο. Οι δύο φορείς συνεργάζονται με τους ομολόγους τους από Ιταλία και Βουλγαρία και για την σύζευξη των αγορών που είναι το επόμενο βήμα.
-Η πρόσβαση των ανταγωνιστών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην συγκεκριμένη πηγή ενέργειας. Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται ο εποικοδομητικός διάλογος της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν με στόχο την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες, χθες Τετάρτη, σημειώθηκε πρόοδος προς την εξεύρεση μιας λύσης με άξονες αφενός την ταχεία απολιγνιτοποίηση και αφετέρου την πώληση συγκεκριμένων ποσών ενέργειας από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ.
Για τους μηχανισμούς διακοψιμότητας (αμοιβή των μεγάλων καταναλωτών για περιορισμό της ζήτησης σε ώρες αιχμής) και ευελιξίας (αμοιβή των παραγωγών για τη διαθεσιμότητα των μονάδων τους), η ελληνική πλευρά έχει προκοινοποιήσει τις προτάσεις της στην γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Οι προτάσεις συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες και σημειώθηκε πρόοδος.
Τέλος, στη συνάντηση έγινε επισκόπηση του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού, του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών, της πορείας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς και ρυθμιστικών θεμάτων ενόψει της κατάθεσης από τις Εταιρείες Διανομής Αερίου των αναθεωρημένων αναπτυξιακών τους σχεδίων, ώστε να είναι ευθυγραμμισμένα με τους στόχους του ΕΣΕΚ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Ώρα να σταθούμε δίπλα στην ενεργοβόρο βιομηχανία»
Ξεκίνησε η υποβολή των δηλώσεων και εκκαθαριστικά με μειώσεις φόρων - Ποιοι κερδίζουν από ΕΝΦΙΑ και τεκμήρια
Τι ισχύει για τις δωρεάν μετακινήσεις
«Οι πολίτες έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, ότι η ανάγκη για πολιτική αλλαγή είναι κοινωνική προτεραιότητα, που μπορεί να γίνει πράξη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
Ποιοι δικαιούχοι α21 δεν θα πληρωθούν την πρώτη δόση
Ποιοι το δικαιούνται, πού γίνεται η αίτηση
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιρανών στην Ελλάδα περιγράφει τη ζωή υπό το θεοκρατικό καθεστώς
Η κατάθεση στην εν εξελίξει δίκη του πρώην προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ
Τι πρέπει να προσέξουν
«Δεν είναι πρόθεση μας να εμπλακούμε στον πόλεμο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών
Ποιοι άνεργοι το παίρνουν ολόκληρο
«Συμμετέχουμε στις "Ασπίδες" στην Ερυθρά Θάλασσα»
Πλεύρης: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της μπούργκας για ανήλικα στην Ελλάδα
Μέχρι πότε πρέπει να έχει πληρωθεί στον εργαζόμενο
Οι σύντροφοι κοροϊδεύουν τις θεούσες, αλλά στην πραγματικότητα δεν διαφέρουν σε πολλά.
Τρόποι πληρωμής, ποιοι δικαιούχοι κόβονται
«Πρέπει να υπάρχει σεβασμός» δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Πότε εμφανίζονται τα χρήματα, όλες οι ημερομηνίες
Η προθεσμία για την υποβολή, ποιοι εξασφαλίζουν τη μέγιστη έκπτωση 4%
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.